Vybral jsem si auto – a co dál? Vezměme to popořadě od formalit při nákupu, až po první pojistku na auto. Nákup a převod vozu začíná podpisem kupní smlouvy. Tu občanský zákoník nevyžaduje, my ji ale vřele doporučujeme. Chrání totiž kupující i prodávající stranu.

Kupní smlouva na auto má několik náležitostí, bez kterých je neplatná. Na internetu sice najdete různé vzory, ty ale často nevyhovují současné legislativě.

Co musí obsahovat kupní smlouva na auto?

Před podpisem smlouvy zkontrolujte tyto údaje:

  • identifikační údaje smluvních stran,
  • identifikační údaje předmětu nákupu (VIN, model vozu, registrační značka),
  • datum prodeje,
  • kupní cenu.

S původním majitelem se domluvte, kdo na voze udělá evidenční kontrolu. Ta je totiž nutná k převodu v registru vozidel. Evidenční kontrola při přepisu vozu nesmí být starší než třicet dní. Jejím cílem je zjistit, zda se shodují údaje ve velkém technickém průkaze se skutečností – například zda má vůz stejnou barvu, jakou udává techničák.

Povinné ručení sjednejte v den nákupu

Poslední povinností než přepíšete vůz je sjednání povinného ručení. Zde záleží na vaší domluvě s původním majitelem. Někdy se obě strany domluví, že převod vozidla proběhne s původním povinným ručením, v jiných případech starý majitel ukončí stávající smlouvu v den prodeje.

Jak rychle pojistit auto?

Důležité je, aby bylo vozidlo pojištěné. Jestliže je domluva s původním majitelem komplikovaná, raději si sjednejte povinné ručení i vy. V nejhorším případě dojde k souběhu dvou pojištění, vy ale budete mít jistotu, že neporušujete zákon.

Tip! Zajímá vás nejlevnější pojistka na auto? Zkuste náš srovnávač zdarma.
Tip! Zajímá vás, kde seženete nejlevnější pojistku na auto? Zkuste náš srovnávač zdarma.

Povinné ručení, nebo přesněji pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla, je dáno zákonem č. 168/1999 Sb. Mnozí řidiči si myslí, že existuje doba hájení, ve které nemusí být auto pojištěné. Opak je ale pravdou a v případě nepojištěného vozu se nový majitel vystavuje pokutě.

pojistka na auto
Přepis vozidla sjednáte na obecním úřadě s rozšířenou působností.

Vzhůru na úřady

Máte vše pojištěné? Vaší poslední zastávkou je úřad. Běžnou zvyklostí je, že přepis vozidla sjednává nový majitel. Tomu musí dát starý vlastník plnou moc se souhlasem k převodu. Přepis vozidla sjednáte na obecním úřadě s rozšířenou působností kdekoliv v České republice.

Co dělat když nedojde k přepisu auta?

Nezapomeňte na to, že na převod vozidla máte deset dní od nákupu, jinak vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. S ničím tedy neotálejte. Zejména v době prázdnin a dovolených mají úřady velmi benevolentní otevírací dobu a snadno se dostanete do časové tísně.

💡
V rámci dobrých mravů o přepisu informujte i původního majitele.

Co s sebou na úřad?

Na úřad si s sebou vezměte všechny doklady od vozidla, občanský průkaz, zelenou kartu, protokol o evidenční kontrole a kupní smlouvu. Převod vás bude stát 800 korun a pokud vozidlo nesplňuje ekologické normy, zaplatíte i ekodaň.

Pojistka na auto – cenu určuje pojišťovna

Sjednání povinného ručení není nic složitého, mladé řidiče ale překvapí jeho cena. Tu si určují pojišťovny podle typu vozidla a osoby pojistníka.

Pojistka na auto – cena

1.) Podle typu vozidla:

  • typ vozidla,
  • způsob užití vozidla (služební, soukromé),
  • zdvihový objem válců,
  • výkon,
  • rok výroby,
  • typ paliva,
  • značka a konkrétní model.

2.) Podle osoby pojistníka:

  • věk,
  • trvalé bydliště,
  • bonusy a malusy.
S vozidlem toho příliš neuděláte. Obecně platí, že čím vyšší výkon a objem, tím dražší povinné ručení. Za Škodu Octavia 1.8 a výkonem kolem 70 kW zaplatí 24letý řidič kolem 5 tisíc korun. Zaměřme se tak na to, čím ovlivní cenu povinného ručení pojistník.
Tip! Jak udělat pojistku na auto co nejlevněji? Porovnejte ceny v nezávislém srovnávači.
Tip! Jak udělat pojistku na auto co nejlevněji? Porovnejte ceny v nezávislém srovnávači.

Záleží na věku, bydlišti a řidičské historii

Mladí řidiči se potýkají s tím, že automaticky spadají do rizikové skupiny. Podle statistik vyplývá, že lidé do 25 let mají na svědomí nejvíce dopravních nehod. Pojišťovny se proti případným ztrátám brání navýšením pojistného v povinném ručení.

Druhý faktor, který ovlivňuje cenu je trvalé bydliště. Možná vás to překvapí, ale pojišťovny sledují frekvenci provozu v jednotlivých lokalitách. Jestliže máte trvalé bydliště v dopravou přeplněné Praze, zaplatíte výrazně více než řidič na vesnici.

Tip! Promyslete si i sjednání havarijního pojištění. Zvlášt, když máte čerstvě řidičák.
Tip! Promyslete si i sjednání havarijního pojištění. Zvlášť, když máte čerstvě řidičský průkaz a obáváte se případné nehody.

Posledním určujícím faktorem je řidičská minulost. Nenechte se zmást. I když se na silnicích pohybujete několik let, pro pojišťovnu je důležité, jak dlouho jste vlastníkem, respektive pojistníkem, vozidla. Jednotlivé měsíce pojištění se sčítají a podle počtu pojistných událostí se vám přičítají bonusy, nebo odečítají malusy.

Jak ušetřit na povinném ručení?

Možností, jak na povinném ručení ušetříte, se nabízí několik. Jednou z nich je využití zprostředkovatele. Tito prostředníci spolupracují s pojišťovnami, u kterých mají stovky nebo i tisíce smluv. Díky tomu vyjednají výhodnější podmínky i pro mladé řidiče.

Další možností je sjednání povinného ručení na osobu, která má delší řidičskou historii a tedy více bonusů. Má to ale jednu nevýhodu. Vaše řidičská historie zůstává na nule a vy se dobrovolně bráníte sbírání bonusů – tedy slevy z měsíců odřízených bez pojistné události. Některé pojišťovny navíc toto obcházení řeší poplatkem za sjednání smlouvy na jinou osobu než vlastníka vozidla.

Výběr povinného ručení je jednoduchý a zvládne ho každý. Stejně jako všude jinde, tak i zde platí – porovnávejte. K tomu slouží srovnávače povinného ručení a dalších pojištění, které vám s výběrem poradí.