Plánujete cestu do Prahy a chcete zjistit, kde je parkování v Praze zdarma? Pak čtete ten pravý článek. Dozvíte se v něm nejen to, na jakých místech můžete v Praze parkovat bez poplatků, ale také jaké aplikace si stáhnout do telefonu, abyste zaparkovali zcela bez problémů.

Parkování v Praze zdarma

Pokud jste doteď doufali, že dokážete zadarmo zaparkovat poblíž centra města, nebo dokonce v samotném centru, příliš vás nepotěšíme. Parkovat zdarma je totiž možné pouze v okrajových částech (např. Praha 11 – Chodov, Háje, Praha 12 – Modřany, Kamýk, Libuš, Praha 13 – Stodůlky, Řeporyje, Jinonice nebo Praha 15 – Hostivař) a u některých obchodních center.

Zdarma je možné přes noc, o víkendech a o svátcích parkovat i na některých placených stáních.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.
💡
Bezplatné parkování je možné i na parkovištích P+R (Park & Ride) ve vybraných lokalitách, které nabízejí snadný přístup k MHD.

Parkoviště K+R (Kiss & Ride)

Pod značkou označenou písmeny K+R najdete místa určená pro rychlý výstup a nástup cestujících. Na těchto místech však můžete zdarma parkovat jen maximálně 3 nebo 5 minut.

jak nejlépe parkovat v Praze

Parkovací zóny v Praze

Parkování ve vybraných pražských ulicích je rozdělené do tří zón, které jsou označeny modrou, fialovou a oranžovou barvou.

Modrá zóna (rezidentská): Pro obyvatele Prahy, podnikatele, zaměstnance a vlastníky nemovitostí v dané části Prahy umožňuje časově neomezené parkování. Pro návštěvníky Prahy nabízí krátkodobé parkování.

Fialová zóna (smíšená): Fialové zóny označují úseky, na kterých může zaparkovat každý návštěvník Prahy a parkovat zde časově omezenou dobu uvedenou na dopravní značce. Parkování je možné v této zóně uhradit u platebních automatů v ulici nebo online.

Oranžová zóna (návštěvnická): Oranžovou barvou jsou označené úseky, kde může každý návštěvník Prahy parkovat na časově omezenou dobu, která je uvedená na dopravní značce. V oranžové zóně neplatí dlouhodobé oprávnění.

jak parkovat zdarma

Aplikace, které vám usnadní parkování v Praze

Jak se jednoduše orientovat v jednotlivých parkovacích zónách v Praze? Přizvěte si na pomoc některou z mobilních aplikací, díky kterým bude parkování a platba parkovného v našem hlavním městě hračka. Přinášíme vám tipy na tři z nich:

  • PID Lítačka: Aplikace PID Lítačka umožňuje platit parkování jednoduše za pomocí mobilu bez nutnosti stát fronty u parkovacích automatů. Kromě toho díky intermodálnímu plánovači trasy umožňuje propojovat vaše cesty mezi vlaky, sdílenými koly a dalšími dopravními prostředky. Umožní vám také najít nejrychlejší možnou trasu.
  • Citymove: Krátkodobé parkování je možné platit také prostřednictvím aplikace Citymove, která komunikuje s GPS lokátorem a doveze vás přesně tam, kam potřebujete. Umí také například vyhledávat nabíjecí stanice nebo hledat slevy a výhodné nabídky.
  • Moje Praha: Díky mobilní aplikaci Moje Praha hravě najdete nejen parkovací místa, ale také například úřady, veřejné toalety nebo zdravotnická zařízení.
Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?

Pokuty za nesprávné parkování v Praze

Od začátku roku 2024 vstoupila v platnost novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která se dotkla nejen změny bodového systému, ale také přísnějších postihů řidičů, kteří neplatí v centru Prahy parkovné nebo si neustále pokuty slučují.

Novela zákona přinesla možnost udělit pokutu za parkování na místě do výše 1.500 Kč a ve správním řízení suma z 1.500 až 2.500 Kč vzrostla na 2.000 až 5.000 Kč. V rámci sloučení přestupků navíc řidičům za nesprávné parkování hrozí pokuta až ve výši 25.000 Kč (dříve jen 2.500 Kč).

Nyní už víte, kde je parkování v Praze zdarma a kolik v Praze existuje parkovacích zón. Doufáme, že jsme zodpověděli všechny vaše otázky spojené s parkováním v hlavním městě a že hravě najdete to nejlepší parkovací místo.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: