V souvislosti s parkováním ve velkých městech se setkáte s takzvanými modrými zónami. V jakých městech jsou modré zóny? Brno a Praha patří k těm městům, ve kterých jsou v současnosti modré zóny nejrozšířenější. Co si vlastně pod pojmem modrá zóna představit a kde je v rámci Brna a Prahy najdete?

Co jsou to modré zóny?

Začněme tím, co jsou to modré zóny. Modré zóny představují vyhrazená parkovací místa, jež jsou ve většině případů určená zejména rezidentům a abonentům, kteří si zakoupili dlouhodobé parkovací oprávnění. 

Rezidentem se rozumí fyzická osoba, která má ve vymezené oblasti trvalý pobyt nebo zde vlastní nemovitost. Abonentem je podnikající fyzická či právnická osoba, jež má ve vybrané oblasti sídlo či provozovnu.

Modré zóny se nacházejí nejen v Praze a v Brně, ale také v například v Českých Budějovicích a nově i v Olomouci.

Modré zóny: Parkování

V České republice neexistuje jednotný systém parkovacích zón, takže se pravidla spojená s modrými zónami liší. Například v Praze a v Českých Budějovicích jsou modré zóny určeny primárně pro rezidenty a abonenty a návštěvníci zde mohou parkovat po zaplacení poplatku po omezenou dobu.

💡
V Brně jsou však modré zóny (zóna C) spojeny zejména s návštěvníky a v zóně A mohou parkovat pouze rezidenti a abonenti. Modré zóny jsou značeny modrou značkou s bílým písmenem P.
Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?

Modré zóny Brno se rozdělují do 3 zón

Parkovací systém je v Brně rozdělený do tří zón (A, B, C). Zóna C je zónou modrou. Zatímco zóna A se nachází v historickém centru města a zóna B tvoří prstenec kolem historického centra, zóna C se nachází ve zbytku města, konkrétně v oblastech, jež se připojily do parkovacího systému.

To, kde se v Brně modré zóny nacházejí, můžete jednoduše zjistit díky webu parkovanivbrne.cz. V roce 2025 by se měly modré zóny rozšiřovat i do okrajovějších částí města. Jedná se například o Komín, Jundrov, Medlánky, část Králova Pole nebo sídliště Juliánov.

Parkování v modrých zónách v Brně

V zóně C v Brně platí regulace pouze přes noc, a to od 17 hodin do 6 hodin. V tento čas je parkování pro návštěvníky zpoplatněné sazbou 20 Kč/hod. s tím, že je prvních 60 minut jednou denně zdarma. Abyste mohli hodinu zdarma využít, je třeba se registrovat přes aplikaci Park Simply nebo využít online parkovací automat.

V pracovních dnech od 6 do 17 hodin a také o víkendech a státních svátcích v modré zóně neprobíhá regulace.
modré zóny zdarma

Modré zóny Praha nejen pro rezidenty

V Praze jsou modré zóny určeny zejména pro rezidenty a abonenty. Za poplatek zde však mohou parkovat i návštěvníci. Cena za hodinu parkování se pohybuje od 40 po 80 hodin na základě toho, kde se zóna nachází.

V modrých zónách nenajdete parkovací automaty, parkování je možné jednoduše zaplatit přes aplikaci Citymove. Provozní doba modré zóny je od 8 do 20 hodin. Pravidla se však mohou lišit v závislosti na lokalitě. V noci je možné v některých modrých zónách parkovat zdarma.

Více o parkování v modrých zónách v Praze se dozvíte na stránkách parking.praha.eu.

povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Praktické mobilní aplikace pro parkování

Jak se v Praze orientovat a snadno zjistit, ve které zóně se nacházíte nebo jediným kliknutím zaplatit parkovné? Odpovědí jsou praktické mobilní aplikace spojené s parkováním v Praze. Jedná se například o následující:

  • Citymove: Aplikace od ŠKODA AUTO Digi Lab umožňuje srovnat různé způsoby dopravy v Praze a zakoupit si jízdenky, poskytuje také informace o modrých zónách a umožňuje využívat sdílené elektrické skútry.
  • EasyPark: EasyPark je parkovací aplikací, která nabízí jednoduchý způsob, jak zahájit, prodloužit a zastavit probíhající parkování v celé řadě měst. Aplikace EasyPark je totiž dostupná ve více než 3.200 evropských městech.
  • PID Lítačka: Na jeden klik je možné parkování v Praze zaplatit i pomocí aplikace PID Lítačka.
Odřené auto na parkovišti: Jak tuto situaci řešit? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili se k němu a zjistili, že máte škrábanec na autě? Co tedy dělat, pokud musíte řešit odřené auto na parkovišti?

Snad vám článek na téma modré zóny Brno a Praha udělal jasněji v tom, co to modré parkovací zóny jsou. Jak z odstavců výše vyplývá, pravidla v modrých zónách se mohou v jednotlivých městech lišit a lišit se mohou dokonce i v různých lokalitách jednoho města.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: