Dělá vám problém kolmé parkování? Poradíme vám, jak zvládnout úspěšně zaparkovat napoprvé. Kromě kolmého parkování se podíváme i na podélné parkování, které je pro řadu řidičů velkým strašákem. Pusťte se do čtení našeho článku a objevte typy, které vám přijdou při parkování vhod.

Kolmé parkování: Jak si s ním hravě poradit?

I když je pro většinu lidí náročnější podélné parkování než parkování kolmé neboli příčné parkování, dokáže také některé řidiče potrápit. Při kolmém parkování si můžete vybrat, jestli budete na místo najíždět popředu nebo na něj zacouváte. Pojďme si oba postupy představit krok po kroku.

Kolmé parkování popředu

Jak správně na kolmé parkování popředu:

Krok 1: Najděte si vhodné místo k parkování a najeďte si k němu větším obloukem, nezapomeňte použít blikačky. Jakmile bude vaše sedadlo ve stejné úrovni jako zadní část automobilu, vedle kterého chcete parkovat, zastavte.

Krok 2: Nyní zatočte volantem co nejvíce doprava, nohu nemějte na plynu, ale pouze na spojce a vjeďte autem na vybrané parkovací místo.

Krok 3: Až bude auto našikmo na parkovacím místě, zastavte a vyrovnejte volantem kola o otáčku a půl. Přibližte se autem k levému automobilu, aby vám zůstalo více místa na levé straně a mohli jste pohodlně vystoupit.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Kolmé parkování pozadu

Teď už víte, jak správně parkovat popředu, nyní se podíváme na to, jak parkovat pozadu:

Krok 1: Vyberte si vhodné místo k parkování a zastavte ve chvíli, kdy bude přední část vašeho auta souměrně se zadní části auta, vedle kterého se chystáte zaparkovat.

Krok 2: Zařaďte zpátečku a otočte volantem na doraz doprava. Couvejte pomocí spojky. Díky tomu, že budete mít natočený volant, pojede vaše auto do oblouku.

Krok 3: V okamžiku, kdy bude vaše auto natočené stejným směrem jako vedlejší vozy, zastavte.

Krok 4: Posledním krokem je vyrovnání volantu a zacouvání.

kolmé  parkování rady a tipy

Podélné parkování

Při podélném parkování je základem vybrat správné místo. Místo pro podélné parkování by mělo mít minimální délku jako váš vůz plus 80 cm. Místo máte? Výborně! Přichází čas na parkování:

Krok 1: Zajeďte na úroveň auta, které je zaparkované před zvoleným místem. Zastavte tak, abyste si nechali mezi vaším a zaparkovaným vozem zhruba 1 metr. Kufr obou vozů by měl končit na stejné úrovni.

Krok 2: Volant vytočte do krajní pozice ve směru do místa, kde plánujete parkovat. S pomocí zpátečky začněte couvat a pokračujte do chvíle, než bude vaše auto v úhlu 45° k linii vozovky. Až se na tuto úroveň dostanete, zastavte.

Krok 3: Přetočte volant do opačné krajní pozice, tedy směrem do vozovky. Pokračujte v couvání až na místo. Popojeďte dopředu nebo dozadu a zastavte tak, abyste byli v ideální vzdálenosti od auta před sebou a za sebou.

Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?

TIP: Technologie, které usnadňují parkování

V současné době je řada vozů vybavená technologiemi, které parkování usnadňují. Kromě senzorů se jedná například o parkovací asistenty, s nimiž dokáže zaparkovat úplně každý.

Základní pravidla pro správné parkování

Na závěr jsme si pro vás připravili několik základních pravidel, která jsou spojená s parkováním. Pojďme se na ně společně podívat:

  1. Zastavit a stát je možné pouze vpravo ve směru jízdy. Vždy byste měli zaparkovat co nejblíže ke kraji.
  2. Myslete na to, že při parkování na silnici musí zůstat minimálně 6 metrů volno, tedy po 3 metrech na každém směru jízdy.
  3. Při parkování se vždy věnujte tomu, co se děje okolo vás, dobře se rozhlédněte a ujistěte se, že při parkování neohrozíte ostatní uživatele silnice.
  4. Vždy, když plánujete parkovat, jeďte velmi pomalu, abyste předešli případné nehodě.
  5. Nezapomínejte na to, že při parkování jsou nezbytným pomocníkem zrcátka. Je proto dobré si zkontrolovat, jestli je máte správně nastavená.
  6. Je třeba si uvědomit, že na parkovištích stejně jako na vozovce platí pravidla silničního provozu. Zejména se zaměřujete na přednost zprava.

Snad jsme vám dokázali přiblížit, jak na parkování kolmo, ať už popředu nebo pozadu, a také jak postupovat při parkování podélně. Věříme, že jakmile si tento postup osvojíte, nebudete mít už nikdy problém s tím zaparkovat.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: