Věděli jste, že je podle statistik srážka se zvěří druhou nejčastější dopravní nehodou na českých silnicích? Jen v roce 2023 srážku se zvěří nahlásilo 15 tisíc řidičů. Jak postupovat, pokud dojde ke střetu se zvěří? A jakým způsobem se můžete chránit v případě platby oprav na autě způsobených střetem se zvířetem?

Statistiky spojené se střetem se zvěří

Rok co rok se počet dopravních nehod se střetem se zvěří pohybuje okolo 15 tisíc. Například v roce 2021 se jednalo o 15.261 případů s celkovou výší škody 631 milionů korun, což v průměru představuje 41 tisíc korun na jednu dopravní nehodu.

Vzhledem k vysoké inflaci a zvyšující se ceně materiálů, náhradních dílů a práce v servisech se však náklady na pojistné události rok od roku zvyšují. V jakých krajích hrozí srážka se zvěří nejvíce?

  • Středočeský kraj: zejména úsek silnice č. 608 mezi Zdiby a Prahou-Novými Chabry
  • Vysočina: především část silnice 360 na půl cesty mezi Pocoucovem a Trnavou
  • Ústecký kraj: nejrizikovější je frekventovaná silnice I/13 mezi Jirkovem a Komořany
důsledky srážky se zvěří

Kdy je nejpravděpodobnější, že dojde ke střetu se zvěří?

Vzhledem k tomu, že je zvěř aktivní především za rozbřesku a soumraku, k největšímu počtu dopravních nehod dochází mezi pátou a sedmou hodinou ranní a šestou a devátou hodinou večerní.

Z pohledu měsíců je nejrizikovější květen a říjen.

Nejvíce nehod nastává po střetu vozidla se srnou, konkrétně 75 %, druhá nejčastější je srážka s divokým prasetem (11 %).

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění auta.

Co dělat, pokud hrozí srážka se zvěří?

V případě, že je zvíře příliš blízko a není možné střetnutí zabránit, nejbezpečnější je zvolit čelní náraz a intenzivně brzdit. Stržení volantu do jiného vozu v protisměru nebo do stromu totiž může mít mnohem vážnější následky.

Jak postupovat při srážce se zvěří?

Srážka se zvířetem je bezesporu velmi stresující záležitostí. Odborníci však radí zachovat chladnou hlavu a postupovat následovně:

  1. Zastavte u krajnice a za vozidlo umístěte výstražný trojúhelník.
  2. Zavolejte policii, která uvědomí myslivce. Zvíře si v žádném případě neodvážejte domů. Jednak by mohlo být nemocné a za druhé by byl odvoz zvířete kvalifikovaný jako pytláctví.
  3. Nehodu zdokumentujte a střet nahlaste své pojišťovně.
💡
V případě, že srazíte domácí zvíře, ať už kočku, psa nebo hospodářské zvíře, vina je na majiteli zvířete, který za něj nese odpovědnost. Majitel zvířete se tak musí postarat o náhradu škody.
srážka se zvěří pokuty

Co dělat v případě, že po srážce zvíře uteče?

Může se stát, že se srazíte se zvířetem, které z místa nehody uteče. Řada řidičů v této situaci odjede. I když je ale škoda minimální a zraněné zvíře uteklo, máte povinnost oznámit tuto skutečnost policii. Policie vám poradí, jak postupovat dále a vyrozumí majitele zvěře, což je ve většině případů místní myslivecké sdružení.

Srážka se zvěří: Pokuta

Mnoho lidí se domnívá, že jim v případě srážky se zvěří hrozí vysoká pokuta, a proto váhají, jestli mají zavolat policii. Pokuty se však obávat nemusíte. V České republice je totiž srážka se zvěří vždy kvalifikovaná jako nezaviněná nehoda, za kterou vám pokuta nehrozí. Nezapomeňte ale přivolat policii, pojišťovna po vás může požadovat důkaz, že jste splnili zákonnou povinnost.

Jak se vyhnout pokutě za rychlost? | Klik.cz
Pokuta za rychlost přijde alespoň jednou za život každému řidiči bez výjimky. Existují legální způsoby, jak se pokutě za rychlost vyhnout?

Pojištění pro případ srážky se zvěří: Cena

Srážka se zvěří může na vozidle způsobit škodu v řádu desetitisíců korun a v některých případech dokonce stovek tisíc korun. Je důležité vědět, že vám v případě nehod, během kterých hrála roli zvěř, nepomůže povinné ručení.

Pokud však budete mít sjednané havarijní pojištění nebo speciální pojištění pro případ srážky se zvěří, náklady budou hrazeny právě z tohoto pojištění. Cena pojištění se pohybuje okolo 600 až 800 Kč ročně.

Srážka se zvěří patří k nejčastějším dopravním nehodám. Pokud ke srážce dojde, vždy zavolejte policii, a to i v případě, že zvíře z místa nehody uteklo. Nemusíte se bát, za střet se zvěří vám nehrozí žádná pokuta.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: