Oprava laku auta má mnoho podob – drobné oděrky způsobené kamínky, škrábance od zipů chodců a v extrémních případech i kompletní oprava laku po nehodě. Vyplatí se nový lak na auto z autolakovny a kolik stojí přelakování auta?

Nový lak na auto je velká investice. Oprava laku auta je důležité rozhodnutí a majitelé vozů se rozhodují i dlouhé týdny. Poškozený lak přitom představuje velké riziko pro další poškození karoserie.

Kdy dáváme nový lak na auto?

Funkce laku na auto není pouze dekorativní. Autolak chrání karoserii před vnějšími vlivy – ke kovovým a nechráněným částem vozu se nedostane voda a nepodléhají zkáze.

💡
Ochrana karoserie před dalším poškozením je proto jeden z důvodů, kdy zařizujeme přelakování vozu. Právě proto je oddalování přelakování vozu nebezpečné.

K přelakování vozu nebo opravě se uchylujeme při jeho viditelném poškození i vlasových škrábancích. Automobilu se oděrky nevyhnou, ať se snažíte sebevíc. Míra poškození nakonec určuje, jak velkou část laku opravujete a kolik za opravu zaplatíte.

oprava laku auta postup

Oprava laku svépomocí

S drobnými oděrkami a vlasovými škrábanci si poradíte doma svépomocí. Potřebujete k tomu základní lakýrnické potřeby, které koupíte ve všech prodejnách autodoplňků:

  • retušovací tužka nebo fix,
  • brusná pasta,
  • speciální sada pro odstranění škrábanců,
  • flanelová látka nebo utěrka.
💡
Neexistuje přesný postup na opravu laku – záleží na použitých prostředcích. Retušovací fixa zabarví drobné škrábance a neřešíte přesný odstín. Brusná pasta vyžaduje více zkušeností, poradí vybrousí ale větší plochy a poškození.

Přelakování auta svépomocí vyžaduje přesnost a dodržování postupů daných výrobcem. Na druhou stranu na něm ušetříte. Počkejte si na pěknou sobotu, vyčleňte si pár hodin času a vozu vrátíte původní lesk.

havarijní pojištění
Tip! Oprava laku auta může být náročná a nákladná, ať už se rozhodnete pro DIY přístup nebo profesionální servis. S naším srovnávačem havarijního pojištění můžete najít plán, který pokryje takovéto náklady a ušetří vám starosti.

Oprava laku auta sprejem

Další možností, jak si poradit s opravou laku v domácích podmínkách, je oprava laku auta sprejem. Před přelakováním si pečlivě vyberte správný odstín barvy. Jakkoliv může vypadat černá jako černá, každý výrobce má od základních barev několik odstínů.

Typ barvy najdete na štítku na karoserii. Jeho umístění je různé, přesnou pozici najdete v manuálu k vozidlu. Obvykle se nachází na těchto místech:

  • na motoru vedle zámku kapoty,
  • na sloupku dveří.
💡
Před přelakováním auta sprejem pečlivě očistěte původní povrch, zbavte ho mastnoty pomocí technického benzínu a nechte oschnout. Nakonec povrch zmatněte brusnou houbou a znovu očistěte od nečistot.

Před aplikací laku zakryjte okolní plochy, abyste lakovali pouze tam, kde je to třeba. Větší díly lakujte odděleně. Nový lak aplikujte v tenkých vrstvách a nechte schnout v čistém prostředí.

Oprava laku auta od odborníka

Autolakovny a některé autoservisy poskytují služby přelakování auta. V autolakovně se navíc setkáte s odborným přístupem a díky kvalitním materiálům a speciálnímu vybavení si poradí i s kompletním přelakováním.

Společně s kvalitně odvedenou prací získáte záruku na nový lak.

Dejte si ale pozor na dobu trvání záruky. Na nový lak poskytují výrobci záruku 3 až 5 let, na opravený ale může být výrazně  kratší. Lakovny navíc neuznávají reklamace na poškození způsobené nevhodným užíváním.

Kolik stojí oprava laku auta?

Cena přelakování auta se liší podle toho, jakou část vozu opravujete. Cena kompletního přelakování se pohybuje mezi 40.000 až 60.000 Kč. Cenu laku ovlivňuje několik faktorů:

  • typ barvy,
  • velikost povrchu,
  • kvalifikace lakovny,
  • míra poškození.
Obecně platí, že nejdražší jsou perleťové barvy. Druhý nejdražší typ barvy je metalíza.

Před lakováním si navíc ověřte, zda lakovna nalakuje pouze vnější části vozu, nebo přelakuje i vnitřní – například spodní stranu kapoty nebo pátých dveří.

💡
Pozor si dejte na autolakovny s podezřele nízkou cenou. Možná přelakujete vůz levně, práce ale nemusí být kvalitní a za opětovnou opravu laku dáte ve finále více peněz.

Kolik stojí přelakování jednotlivých dílů?

Kapota 3.000 Kč
Střecha 4.000 Kč
Nárazník 3.000 až 5.000 Kč
Zrcátka, rámečky mlhovek 1.000 Kč
Blatník 2.500 Kč
Práh 700 až 2.000 Kč
Dveře 3.000 až 5.000 Kč
nové modré auto

Přelakování nebo polep?

Pokud toužíte po kompletním přelakováním vozu, máte ještě jednu možnost. Řidiči, kteří mění barvu vozu z estetických důvodů, volí polepení vozu barevnou fólií. Vyjde je levněji a poskytuje větší variabilitu.

Cena polepu se pohybuje kolem 15 až 25 tisíc v závislosti na použité fólii a velikosti vozu. Roli hraje také motiv. Výjimkou nejsou různobarevné polepy, ilustrace a další vzory. Typickým zákazníkem jsou majitelé tuningových a závodních speciálů.

Na druhou stranu ale počítejte s omezenou životností polepu. Fólie na voze vydrží přibližně 5 let podle údržby a dalších faktorů. Velký vliv má například to, zda stojí vůz při nepříznivém počasí v garáži nebo pod širým nebem.

Pokud uvažujete o polepu, nechte si ho udělat od odborníka.

Domácí lepení na první pohled vypadá jednoduše, práce s folií je ale složitá disciplína a vyžaduje manuální zručnost i technickou znalost vlastností folie. Neobratnou manipulací riskujete další problémy:

  • odlepení,
  • bubliny pod folií,
  • nemožnost odstranění fólie,
  • krátká životnost polepu.

Zbavte se škrábanců snadno a rychle

Oprava laku auta je velký zásah, který stojí dost peněz. S drobnými oděrkami si poradíte sami. Kompletní přelakování auta ale nechte na odborníkovi. Díky tomu máte jistotu, že váš vůz bude zářit na míle daleko a přiláká oči kolemjdoucích.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: