Zaparkovali jste auto na parkovišti, vrátili se k němu a zjistili, že máte škrábanec na autě nebo že je vaše auto nabourané? Anebo jste vy při parkování odřeli něčí auto? Co tedy dělat, pokud musíte řešit odřené auto na parkovišti?

Poradíme vám, jak v těchto situacích postupovat, ať už škodu zavinil někdo jiný vám nebo jste škodu někomu jinému způsobili vy.

S odřeným autem na parkovišti má zkušenost většina řidičů

Z průzkumů vyplývá, že má devět z deseti řidičů v České republice zkušenost s tím, že se vrátili k zaparkovanému autu a zjistili, že je poškrábané nebo nabourané. K odření auta na parkovišti nejčastěji dochází při couvání, zatáčení, parkování a také neopatrném otevírání dveří nebo kufru.

odřené auto na parkovišti, co dělat

Jak postupovat, pokud vám někdo odřel na parkovišti auto?

V případě, že vám někdo na parkovišti nabourá nebo poškrábe auto, jsou možné dva scénáře. První, podstatě pozitivnější scénář je, že se viník k nehodě přizná. Může se však samozřejmě také stát, že viník z místa nehody odjede. Co dělat, pokud znáte viníka i pokud je viník neznámý?

Viník od nehody neodjel

Pokud řidič, který škodu na autě zapříčinil, od nehody neodjel a přiznal svoji vinu, můžete si oddychnout. Máte totiž nárok na náhradu škody, a to i v případě, že nemáte sjednané havarijní pojištění.

S řidičem vyplňte Záznam o dopravní nehodě, škoda vám bude vyplacená z jeho povinného ručení. Pokud je vzniklá škoda nižší než 100.000 Kč a nedošlo ke zranění, nemusíte k nehodě volat policii. Může se však samozřejmě stát, že viník nechce vinu uznat. V takovémto případě je přivolání policie na místě.

Viník je neznámý

Velmi často bohužel dochází k tomu, že viník od nehody odjede. V tomto případě doporučujeme policii zavolat okamžitě. Policie s vámi sepíše protokol, který vám může být následně prospěšný i při jednání s pojišťovnou. Co vám může pomoci při pátrání po viníkovi nehody?

  • Svědci: Hned na místě se můžete poptat ostatních řidičů, jestli náhodou něco nezahlédli. Svědky nehody se můžete pokusit najít také v různých skupinách na sociálních sítích.
  • Kamerové záznamy: Asi největší pravděpodobnost, že vypátráte viníka nehody, je spojená s kamerovými záznamy. Kamery často bývají například na parkovištích supermarketů. Zkuste se poptat, jestli nemá provozovatel na parkovišti kamery a případně tuto skutečnost oznamte policii.
parkoviště

Viník se nenašel: Kdo škodu uhradí?

Pravděpodobně vás také zajímá, jestli se dočkáte úhrady škody v případě, že se viník nenajde. To se odvíjí od toho, jestli máte sjednané havarijní pojištění , nebo ne.

Pokud havarijní pojištění sjednané nemáte, bohužel budete muset případnou opravu uhradit sami. V případě, že havarijní pojištění uzavřené máte, vaše pojišťovna vám škodu proplatí, často je však nutná spoluúčast, část škody tedy v případě spoluúčasti proplatíte vy.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici i parkovišti vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Co dělat v případě, že jste někomu na parkovišti odřeli auto vy?

I když jste sebeopatrnější, může se stát, že nehodu na parkovišti zaviníte vy. Co v tomto případě dělat? Od nehody rozhodně neodjíždějte, ale počkejte na majitele vozu nebo zavolejte policii. I když auto odřete jen lehce a z místa nehody odjedete, jedná se z pohledu zákona o ujetí od autonehody.

💡
Za takovýto čin můžete dostat pokutu až 5.000 Kč a kromě toho vás může stát až 7 trestných bodů. Pokud kontaktujete policii, se kterou událost zdokumentujete, nemusíte se ničeho obávat. Škoda bude proplacená z vašeho povinného ručení.
podzemní parkoviště

TIP: Neřešte odřené auto na parkovišti vzkazem

Řada řidičů zanechává v dobré vůli majitelům aut, které poškrábali, vzkaz za stěračem. Vzhledem k tomu, že ale takovýto postup neodpovídá předpisům, může ho policie vyhodnotit jako úmyslné ujetí od nehody, za které hrozí postih.

Je možné odření auta na parkovišti předcházet?

Bohužel neexistuje zaručený způsob, jak se vyhnout tomu, aby vám někdo na parkovišti vaše auto poškodil. Pomoci může parkování na odlehlejších místech nebo mezi sloupy či používání speciálních gumových pásek. Možností, jak se vyhnout placení případných oprav, je sjednání kvalitního havarijního pojištění.

Odřené auto na parkovišti nebo nabourané auto na parkovišti řeší policie dnes a denně. Pokud zaviníte nehodu vy, počkejte na majitele auta nebo kontaktujte policii. V případě, že vám někdo auto poškrábal nebo naboural a od nehody odjel, neprodleně se obraťte na policii, která s vámi nehodu zdokumentuje.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: