Když sedáte do vozidla, dopravní nehodu si nepřipouštíte. Ani ťukanec. Ale provoz je v současné době intenzivní, řidiči pak stačí chvíli věnovat pozornost jiné situaci na cestě a nehoda je na světě. V tu chvíli může přijít na řadu protokol o dopravní nehodě. Víte, jak na něj?

Protokol o dopravní nehodě je dokument, který je důležitý podklad při řešení pojistných událostí. Všem stranám poskytuje detailní informace o tom, co se přesně stalo před, během a po nehodě.

Co přesně je protokol o dopravní nehodě?

Protokol o dopravní nehodě je oficiální dokument, který obsahuje podrobnosti o události. Tento záznam může být sestaven policií, účastníky nehody nebo jinými zúčastněnými osobami. Jeho účelem je zachytit důležité informace jako jsou místo a čas nehody, identifikace řidičů a vozidel, svědectví o události a další relevantní údaje.

kdy je povinny protokol o dopravní nehodě

Je třeba protokol o dopravní nehodě vozit stále ve vozidle?

Protokol o dopravní nehodě není povinnou součástí výbavy vozidla. Neexistuje žádný právní předpis, který by to řidičům nařizoval. Nemusíte ho tedy vůbec mít u sebe. Ale pro případ drobných ťukanců byste ho měli vozit s sebou.

Povinné je naopak vyplnění protokolu o dopravní nehodě. Tato povinnost je stanovena zákonem 361/2000 (Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů). Podle něj jsou účastníci dopravní nehody povinni v případech, kdy nevznikne povinnost oznámit nehodu policii, sepsat společný záznam o dopravní nehodě.

Vzhledem k tomu, že není v zákoně dána předloha tohoto záznamu, vystačíte si tak pro sepsání záznamu o nehodě s obyčejným papírem. S formulářem je vyplňování ale o poznání jednodušší. Pojišťovny ho posílají při sjednání povinného ručení.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Kdy se po nehodě obejdete bez policie?

Protokol o dopravní nehodě je užitečný dokument, který vám ušetří čas. U dopravní nehody si s ním vystačíte bez asistence policie ale jen v určitých situacích:

  • nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
  • nedošlo k poškození majetku třetích osob (např. sloupů veřejného osvětlení, zaparkovaného vozidla),
  • jde o menší nehodu (např. jde o škrábance na laku, drobné ťukance), při které nepřesáhne škoda na některém z vozidel včetně nákladu 100 tisíc korun,
  • účastníci se shodují na tom, kdo je viníkem nehody a jak k ní došlo.
Nabourané auto na dovolené v zahraničí | Klik.cz
Nabourané auto řeší řidiči neradi. O to více, pokud se dopravní nehoda stane v zahraničí. Odložte emoce a k řešení přistupte s chladnou hlavou.

Na ostatní už musíte kontaktovat Policii ČR. Jde tedy o případy, kdy:

  • došlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
  • poškodil se majetek třetí osoby (svodidla, značky),
  • škoda na autu nebo nákladu přesahuje 100 tisíc korun,
  • neshodnete se na vině,
  • je omezena plynulost provozu.
💡
Volejte záchranku, pokud došlo ke zraněním. Než na místo dorazí policie, s ničím nehýbejte a domluvte se na dalším postupu přímo s nimi. Stav po nehodě nafoťte.

Pokud chcete po druhém účastníkovi nehody, aby s vámi po nehodě záznam sepsal, nebo jeho vzor máte dokonce k dispozici, ale setkáte se s odmítnutím, volejte policii. Protokol o dopravní nehodě vám umožňuje pokrýt škody vzniklé při dopravní nehodě z povinného ručení.

Jak správně vyplnit protokol o dopravní nehodě?

Prakticky je možné říct, že neexistuje předpis, který jasně nastavuje podobu formuláře. Formulář není jednotný a není jediná verze. Setkáte se s různými formuláři a nemusí to znamenat chybu.

Stáhněte si Evropský záznam o dopravní nehodě, který obvykle poskytují pojišťovny. Pokryjete s ním povinné údaje, které pojišťovna potřebuje pro vyřízení pojistné události. Na druhou stranu, pokud u sebe tento formulář nemáte, vystačíte si s papírem. Jen na něj obě strany musí zapsat všechny potřebné údaje.

Souhrnné společné údaje:

  1. Datum a čas nehody.
  2. Místo nehody - Sáhněte po mobilu a klidně napište souřadnice GPS. Místo popište co nejpřesněji, využijte záchytné body jako je číslo domu, kilometr silnice, směrové tabule.
  3. Zranění - Zda došlo nebo nedošlo ke zraněním (pokud byste uvedli ano, je nutné volat záchranku a konzultovat situaci okamžitě s nimi).
  4. Škody na majetku dalších osob - Pokud došlo k dalším škodám než na dvou vozidlech, je potřeba rovnou volat Policii ČR.
  5. Svědci - Zaznamenejte si kontakt na svědky nehody. Může jít klidně o spolujezdce, ale i kolemjdoucí. Budete potřebovat jejich jméno, telefon a adresu.
Dopravní nehoda: Jak se jí v zimě vyhnout? | Klik.cz
Dopravní nehoda je jedním z největších strašáků řidičů.

Další společné údaje se týkají průběhu a okolností nehody. Ve formuláři je tomu věnována prostřední část. V ručně tvořené verzi nezapomeňte na:

Detailní nastínění průběhu nehody

Inspirujte se těmito body a uveďte, zda vozidlo:

  • bylo zaparkováno, rozjíždělo se, zastavovalo,
  • vyjíždělo z nebo najíždělo na parkoviště, soukromý pozemek, polní cestu,
  • vjíždělo na kruhový objezd nebo jelo na kruhovém objezdu,
  • najelo zezadu do vozidla při jízdě stejným směrem ve stejném pruhu, jelo souběžně v jiném jízdním pruhu, měnilo jízdní pruh, předjíždělo,
  • odbočovalo vlevo, odbočovalo vpravo,
  • couvalo, jelo v protisměru, předjíždělo zprava, nedalo přednost v jízdě.

Nákres - Rozhodně doplňte nákres dané situace. Zakreslete silnici, směr jízdy vozidel, postavení ve chvíli střetu, dopravní značky resp. názvy ulic.

Podpisy obou řidičů - Bez podpisů obou stran pojišťovna nevyplatí pojistku z povinného ručení.

vyplnění protokolu o dopravní nehodě

Formulář je pak rozdělený na část věnovanou vozidlu A a vozidlu B. Jednotlivé kolonky se v ničem neliší podle míry zavinění.

Údaje o vozidlech A a B:

  1. Pojištěný - Uveďte jméno, příjmení a adresu na základě informací ze zelené karty. Nezapomeňte ani na kontakt.
  2. Vozidlo - Další důležitá identifikace se týká vozidla. Potřebujete uvést typ vozidla, tovární značku, SPZ a rok výroby.
  3. Pojistitel - Vypište údaje o pojišťovně (název, adresu pojišťovny, číslo a platnost zelené karty a číslo smlouvy).
  4. Řidič - V další části se věnujte identifikaci řidiče. Ten může být od pojištěného odlišný. Proto je znovu potřeba zjistit údaje. Z řidičského průkazu vypište jméno a příjmení, adresu trvalého pobytu, datum narození, číslo řidičského průkazu a datum vydání.
  5. Body střetu - Každý z účastníků nehody si za sebe do obrázku auta, motorky označí, která místa vozidel se střetla.
  6. Viditelná poškození - Každý řidič vypíše, k jakým poškozením nehodou na jeho vozidle došlo.
  7. Poznámky - nechejte si místo i pro další své poznámky a poznatky.
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Každý z účastníků má jednu kopii záznamu o dopravní nehodě. Originál by si měl nechat poškozený. Ideálně by si ji měli vyfotit ještě např. mobilem. U propisovacích formulářů je ještě jedna kopie - ta putuje od viníka nehody pojišťovně. Poškozený svou pojišťovnu pouze kontaktuje. Pokud máte jen verzi staženou z internetu, nebo sepisujete záznam bez vzoru ručně, musíte vyplnit papíry dva.