Je váš automobil nepojízdný, ať už z důvodu poruchy nebo toho, že vás někdo naboural? V tom případě možná uvažujete nad tím, jestli nemáte od pojišťovny nárok na náhradní vozidlo. V tomto článku se podíváme na to, v jakých případech vám nárok vzniká a také jak funguje náhradní vozidlo po dobu opravy.

Kdy máte nárok na náhradní vozidlo?

Nejdříve si pojďme zodpovědět základní otázku, a sice v jakých situacích máte nárok na náhradní vozidlo. Nárok se odvíjí jednak od smluvních podmínek pojišťovny a jednak od charakteru nehody.

💡
V případě, že nehodu způsobil někdo vám, vzniká vám nárok na náhradní vozidlo z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. Abyste náhradní vozidlo dostali, musíte doložit, že je automobil nepojízdný a že vozidlo nutně potřebujete.

V jakých dalších případech můžete získat od pojišťovny náhradní vozidlo?

  • Náhradní vozidlo můžete za určitých podmínek od pojišťovny získat i v případě, že jste nehodu sami zavinili, došlo ke střetu vozidla se zvěří, viník odjel od nehody, došlo k odcizení auta nebo zásahu přírodních živlů. V těchto případech se nárok na náhradní vozidlo odvíjí od vašeho pojištění. Obvykle je spojený se sjednaným havarijním pojištěním nebo připojištěním v rámci povinného ručení.
  • Na náhradní vozidlo byste měli mít nárok i v případě, že se vám porouchal automobil během záruční doby. Náhradní vůz by vám měl zdarma zajistit prodejce, a to až do doby, než bude váš vůz opravený.
  • V přiměřené lhůtě vám většina pojišťoven uhradí náhradní vozidlo i v případě nezaviněné škody, která vedla k totální škodě. Každá pojišťovna si však v případě totální škody stanovuje vlastní podmínky a lhůty, takže je třeba se seznámit s podmínkami konkrétní pojišťovny.
oprava auta v servisu

Jak postupovat, pokud potřebujte náhradní vozidlo?

V případě, že nehodu zapříčinil někdo jiný, obraťte se s požadavkem na zapůjčení náhradního vozidla na pojišťovnu řidiče, který nehodu způsobil. Pokud jste nehodu způsobili vy nebo došlo k poruše vozu a vy máte dle smluvních podmínek vašeho pojištění nárok na náhradní vůz, ihned kontaktujte asistenční linku své pojišťovny, kde vám poradí, jak dále postupovat.

Obvykle pojišťovna zajistí odtah nepojízdného vozidla a rovnou pro vás zajistí náhradní vozidlo.
havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Náhradní vozidlo po dobu opravy: Na jak dlouho vám ho zapůjčí?

Častou otázkou řidičů je, jestli budou mít náhradní vozidlo k dispozici po celou dobu opravy jejich vozidla. Odpověď na tuto otázku je opět třeba hledat v podmínkách konkrétní pojišťovny.

Standardně totiž bývá zapůjčení náhradního vozu limitované časově maximálním počtem dnů a také finančně, tedy maximálními náklady spojenými s půjčovným vozu.

Podle odborníků se za maximální délku půjčovného považuje obvyklá doba opravy podle příslušných časových norem výrobce. Vždy se proto předem informujte o časových možnostech opravy v servisu a o lhůtách u své pojišťovny.

autoservis

Jaké jsou podmínky zapůjčení náhradního vozidla?

Podmínky spojené se zapůjčením náhradního vozidla, včetně lhůty, po kterou vám bude náhradní vozidlo k dispozici po dobu opravy, se liší pojišťovnu od pojišťovny. Některé pojišťovny nabízejí zapůjčení náhradního vozidla zdarma v rámci povinného ručení, jiné pouze nad rámec povinného ručení.

U některých pojišťoven může být nárok na náhradní vozidlo spojený jen s konkrétními situacemi, například dopravní nehodou nebo odcizením. Vždy je proto na místě dobře se seznámit se smluvními podmínkami.

Co dělat, pokud s náhradním vozidlem nabouráte?

Nehody se řidičům bohužel nevyhýbají a může se stát i to, že nabouráte s náhradním vozidlem. Co v takovéto situaci dělat? Postupovat podle smluvních podmínek. Ve většině případů mají náhradní vozidla sjednané havarijní pojištění, obvykle však se spoluúčastí. Pokud byste tedy auto nabourali, pravděpodobně byste museli část škody uhradit.

Jak je to s nárokem na náhradní vozidlo po dobu opravy? Na náhradní vozidlo máte nárok v případě, že je auto nepojízdné a nehodu jste sami nezavinili. Pokud máte sjednané havarijní pojištění nebo připojištění k povinnému ručení, můžete náhradní vozidlo získat i v jiných případech dle smluvních podmínek vaší pojišťovny. Co se týče toho, na jakou dobu vám pojišťovny auto poskytnou, doba se odvíjí od podmínek sjednaného produktu.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: