Návštěva autoservisu patří k běžným záležitostem spojeným s provozem vozidla. Radost z ní nemáme, přesto je ale autoservis jediným, kdo zachrání náš vůz. Věčné téma ale zní – vyplatí se značkový autoservis nebo ten nezávislý?

Přesně statistiky o autoservisech v Čechách neexistují. Podle údajů, které poskytuje Svaz prodejců a opravářů motorových vozidel, jich před pár lety bylo přibližně 7000. Poměr autorizovaných a neautorizovaných servisů přitom činí jeden značkový na pět nezávislých.

automechanik v autoservisu opravuje auto
Jaký autoservis je ten nejlepší? Někdy je těžké se rozhodnout...

Srovnání značkových a nezávislých autoservisů

Který autoservis je lepší? Značkový nebo nezávislý? Každý má vlastní sortu klientů. Neautorizované servisy navštěvují majitelé levnějších vozidel a řidiči, kteří ročně najezdí méně kilometrů. Značkové a dealerské servisy tu jsou především pro firmy a řidiče nových vozů.

Nezávislé autoservisy servisují i firemní flotily

Do nezávislého servisu dáváme vůz nejen v momentě, kdy máme hluboko do kapsy. Leckdy se tam servisují celé firemní flotily. Jejich fleetoví manažeři mají vlastní styky a nezávislý autoservis jim poskytne rychlé odbavení za výrazně nižší cenu.

Obecně platí, že autorizované servisy jsou dražší, ale poskytují kvalitnější služby. Platí to ale vždy? Na recepci značkového servisu vám sice uvaří kávu a budete se cítit jako v bavlnce. Někdy se ale jedná o Potěmkinovu vesnici.

Výhody autorizovaných servisů

U originálního servisu očekáváme proškolený personál a specializaci na konkrétní značku vozu. Jaké jsou další výhody značkových servisů?

  • Odbornost a zkušenosti – zejména u nových modelů poskytují dealerské servisy moderní postupy a certifikace v oblasti oprav a údržby značky vozidla.
  • Originální náhradní díly – jestliže si potrpíte na původní díly z výroby, autorizovaný servis vám vždy vyhoví.
  • Moderní technologie a vybavení – díky spolupráci s dealery a výrobci vozů mají autorizované servisy to nejmodernější vybavení a speciální přípravky na opravu vozidel.
💡
Mezi nevýhody autorizovaných servisů patří vyšší cena. Některé nechvalně vyhlášené servisy vám naúčtují i úsměv recepční. V některých regionech je také horší dostupnost autorizovaných servisů pro konkrétní značky.
srovnání povinného ručení
Tip! Kvalitu služeb konkrétního autoservisu ovlivnit nemůžeme. Ale můžeme vám pomoci najít nejvýhodnější povinné ručení pro váš vůz. S naším srovnávačem si můžete porovnat nabídky pojišťoven a vybrat tu, která vám nejlépe vyhovuje. Ušetřete čas i peníze.

Výhody neautorizovaných servisů

Nezávislý servis není spojený s žádnou značkou. Díky tomu vám poskytne nižší cenu. Tím jejich výhody ovšem nekončí.

  • Výběr náhradních dílů – nezávislé autoservisy nespolupracují s výrobci, a proto mají podstatně širší nabídku. Pořídíte u nich díly v originální kvalitě až po nejlevnější náhradní díly z vrakoviště.
  • Rychlejší opravy – neplatí to sice vždy, ale na opravy v nezávislém autoservisu čekáte kratší dobu.
  • Větší flexibilita – tam, kde autorizovaný servis kroutí očima, se nezávislý nebojí přiložit ruku k dílu. Svými postupy se přizpůsobí přáním majitelů vozidla.
💡
Co se nevýhod neautorizovaných servisů týče, tak je to především rozdílná kvalita. Často se jedná o garážové dílny, které zákazníka odradí už na dálku. Problematické mohou být také opravy nevysvětlitelných a občasných vad, se kterými nezávislá dílna nemá zkušenost.
nářadí v autoopravně
Někteří řidiči využívají značkový servis jen kvůli obavám o záruku vozu.

Autoservis a záruka na nový vůz

Někteří řidiči spoléhají na značkový servis jen z toho důvodu, že mají strach o záruku na auto. To platilo do roku 2010. V tomto roce vešla v platnost bloková výjimka Evropské unie, která povolila záruční opravy i mimo dealerské servisy.

Tato výjimka umožňuje svobodné rozhodnutí, kam pojedete s novým vozem na opravu. Prodejci zákazníka nemohou přinutit k tomu, aby navštěvoval konkrétní autoservis. Neplatí to ale vždy.

Neautorizovaný autoservis může provést prohlídku a opravu za těchto okolností:

  • použije kvalitativně srovnatelné díly (výrobce někdy udává možné alternativy),
  • dodrží postupy udávané výrobcem.

Bloková výjimka platí do května 2023. Ačkoliv Evropská unie potvrdila její prodloužení, pravděpodobně se dozná některých změn. Ty se týkají především změn v technologickém a tržním vývoji prodeje automobilů.

Mezi některé změny patří změna přístupu k informacím o opravách. Dále se jedná o přístup k softwaru a nástrojům určeným k opravám a diagnostice nových vozů a celkové zpřehlednění záruk na opravy a náhradní díly.

Obecně vzato změny v blokové výjimce způsobí větší transparentnost v celé problematice. Nové předpisy, podobně jako v případě prodloužených evidenčních kontrol, propojí jednotlivé kroky a umožní vyhledání informací o konkrétním voze v centrálním registru. Pravděpodobně…

havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.
značka autoservisu na silnici
Profitová marže z prodeje nových aut je mimořádně malá.

Na čem vydělává značkový autoservis?

Další problém značkových autoservisů spočívá ve způsobu jejich ekonomiky. Marže na nové vozy jsou extrémně nízké. Některé statistiky uvádějí, že na voze za 500 tisíc korun má dealer nebo výrobce přibližně 10 tisíc Kč.

Extrémní nízké marže jsou důvod předražených náhradních dílů, které vám prodá smluvní autoservis. Aftermarket (následný prodej) s náhradními díly tvoří až 70 procent zisků. Dealeři přitom spoléhají na konkrétní skupinu řidičů, kteří si dražší náhradní díly pořídí.

Jak vybrat nejlepší autoservis?

Existuje jasný verdikt? Hledáme ho jen stěží. Majitelé drahých moderních vozů neřeší ceny náhradních dílů a práce ve značkovém autoservisu. Dealerský autoservis navíc funguje na základě předem daných předpisů a řidiči mají jistou záruku kvality.

Neautorizovaný autoservis ale v porovnání se značkovým neztrácí. Počítejte ovšem s rozdílnými a méně ortodoxními přístupy, které ale někdy otevřou možnosti flexibilnější opravě. Jedno je ale jisté – na záruku vozu nemá výběr autoservisu vliv.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: