Pokud se chystáte na nákup automobilu z druhé ruky, je třeba si dobře pohlídat kupní smlouvu. Je-li kupní smlouva na auto dobře sepsaná, ochrání vás v případě, že se na voze vyskytne skrytá vada.

Co všechno by měla kupní smlouva obsahovat, co následuje po jejím podpisu a je možné od kupní smlouvy odstoupit? To všechno se dozvíte, navíc na vás v článku čeká vzor kupní smlouvy, který si můžete bezplatně stáhnout.

Jak postupovat při koupi ojetého auta?

Vzhledem k tomu, že je koupě vozu, a to i toho ojetého, poměrně drahou záležitostí, je dobré promyslet si, jaké auto kupujete a od koho ho kupujete. Vůz z druhé ruky můžete koupit od soukromníka, z bazaru, od autorizovaného prodejce nebo ze zahraničí, všechny tyto varianty mají svá pro a proti, takže je na místě se s nimi dobře seznámit.

💡
Až si auto vyberte, zjistěte si o něm co nejvíce informací, domluvte si osobní prohlídku a dobře zkontrolujte VIN kód vozu, který vám může pomoci odhalit historii automobilu. Ideálně si také s prodávajícím domluvte zkušební jízdu, a pokud vám bude vůz vyhovovat, vždy trvejte na podpisu kupní smlouvy.
klíče od auta
Kupní smlouva na auto bez záruky nebo je to pro vás moc velké riziko? 

Kupní smlouva na auto v roce 2024

Ať už budete ojetý vůz kupovat nebo prodávat, pravděpodobně vás čeká podpis kupní smlouvy, která je nejdůležitějším dokumentem při prodeji či koupi vozu. Správně sepsaná kupní smlouva totiž dokáže snížit případná rizika spojená s koupí či prodejem vozu.

Sepsání kupní smlouvy sice není ze zákona povinné, nicméně se doporučuje smlouvu mít, abyste předešli případným problémům. Jaké informace by měla kupní smlouva obsahovat?

  • identifikace kupujícího a prodávajícího (jména a příjmení, adresy, rodná čísla, případně název firmy, IČ, adresa sídla)
  • identifikace prodávaného vozu (značka, model, VIN kód, barva, poznávací značka, datum první registrace)
  • počet najetých kilometrů
  • kupní cena včetně způsobu úhrady
  • detailní popis technického stavu vozidla
  • výčet příslušenství prodávaného automobilu (náhradní klíče, sada zimních kol apod.)
povinné ručení cena
Tip! Při nákupu auta si co nejdříve sjednejte povinné ručení. Zjistěte si v našem nezávislém srovnávači, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje.
autobazar
Co by měla obsahovat kupní smlouva na auto už víte, nyní si stáhněte vzor.

Kupní smlouva na auto: Stáhněte si vzor

Pokud chcete mít jistotu, že bude kupní smlouva na automobil obsahovat všechny potřebné náležitosti a chcete si značně usnadnit práci, můžete si bezplatně stáhnout vzor, který jednoduše podle pokynů doplníte. Vzor můžete v PDF nebo v DOC zdarma stáhnout například zde: kupní smlouva na auto vzor.

Jak po uzavření kupní smlouvy postupovat?

V okamžiku, kdy dojde k podpisu kupní smlouvy, má kupující strana povinnost přepsat automobil na sebe, a to do 10 pracovních dnů. Je tedy třeba vydat se na příslušný úřad s rozšířenou působností, kde dojde k převodu vozu.

havarijní pojištění
Tip! Kupujete si nové auto, které vás stojí nemalé peníze? Nenechávejte nic náhodě, buďte předvídaví a svůj vůz si raději pojistěte. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
předání klíčů od nového auta
Na uplatnění skrytých vad na autě máte ze zákona 6 měsíců.

Reklamace vad u ojetého auta

Koupě ojetého vozu, ať už z autobazaru nebo od soukromé osoby, je vždy tak trošku rizikem. Může se totiž stát, že při užívání vozu narazíte na skryté vady.

💡
Skrytou vadou se rozumí vada, která nebyla zjevná, nevznikla opotřebením a kupující vás o ní neinformoval. Podle občanského zákoníku platí, že pokud se skrytá vada projeví do 6 měsíců od převzetí vozu, má se za to, že vůz měl vadu už v momentě podpisu smlouvy. 

V případě koupi od soukromníka je prokazovací povinnost na vás. Doporučuje se proto nechat si nejdříve poradit od odborníka, případně si nechat zpracovat znalecký posudek, a následně kontaktovat původního majitele.

Odstoupení od kupní smlouvy vozu

Pokud vůz reklamujete, vzniká vám nárok na slevu z kupní ceny nebo nárok na odstranění vady. V případě, že by se vada po reklamaci vyskytla opakovaně nebo by bylo skrytých vad více, můžete požadovat odstoupení od kupní smlouvy.

Základem koupě ojetého automobilu je kvalitní kupní smlouva na auto, jejíž vzor si můžete bezplatně stáhnout na internetu. Od kupní smlouvy je možné odstoupit v případě většího množství skrytých vad nebo při skryté vadě, která se i po reklamaci vyskytuje opakovaně.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: