Ať už kupujete nebo prodáváte auto, je dobré se dostatečně připravit a zjistit si, jaké povinnosti jsou s koupí nebo prodejem auta spojené. Jedním z důležitých kroků je samozřejmě přepis auta. Zajímá vás, kdo platí přepis auta? To a další důležité věci spojené s přepisem auta na vás čekají v našem článku.

Co předchází přepisu vozidla?

Ještě předtím, než dojde k přepisu vozidla, je potřeba zajistit evidenční kontrolu a sjednat povinné ručení.

Na kontrolu s autem může dojet jak prodávající, tak i kupující.

Cena evidenční kontroly se pohybuje okolo 200 až 800 Kč. U evidenčních kontrol došlo od března 2023 k prodloužení platnosti z původních 30 dnů na jeden rok. V případě, že tedy řidič absolvoval evidenční kontrolu v lednu roku 2023, platí do ledna 2024. Nově také nepotřebujete evidenční kontrolu, pokud se mění provozovatel na majitele (např. po ukončení leasingové smlouvy).

Papírový doklad s sebou nosit na úřad už nemusíte. Informace o platné evidenční kontrole si zjistí úředník sám.

Kdo platí přepis auta?

Vzhledem k tomu, že zákon neudává, kdo by měl platit přepis auta, je čistě na dohodě obou stran, kdo přepis zaplatí. Cena za přepis vozidla je aktuálně 800 Kč.

V případě, že jste vy tím, kdo auto prodává, doporučujeme vozidlo osobně přepsat.

Proč? Pokud se totiž přepis neuskuteční v desetidenní lhůtě, hrozí vám v pozici dosud evidovaného vlastníka vozu pokuta až 50.000 Kč. Kromě toho existuje riziko pokut za dopravní přestupky, kterých se dopustí nový vlastník vozu, nebo vymáhání pojistného od České kanceláře pojistitelů.

💡
Dobrá zpráva pro řidiče je, že novela zákona zavedla nový instrument, tzv. povinnost převodu. Ten umožní přeregistrovat vůz i bez součinnosti kupujícího. Prodávající se tak nemusí bát možných důsledků, kdy kupující neposkytne při přepisu vozidla součinnost.
srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější povinné ručení. Porovnejte si nabídky online.
kdo nese finanční zodpovědnost u přepisu auta

Kde vyřídit přepis vozidla?

Kam se vydat kvůli přepisu vozidla? Na kterýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností. Můžete si tedy vybrat jakýkoliv úřad, ne místně příslušný prodávajícímu, či kupujícímu.

Přepis je otázkou několika minut v případě, že budete mít nachystané veškeré potřebné dokumenty. Jaké?

  • vyplněná žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele vozidla
  • doklady totožnosti – pokud se k přepisu nedostaví jak kupující, tak i prodávající, je třeba s sebou mít úředně ověřenou plnou moc, případně můžete využít nový institut povinnosti převodu
  • velký a malý technický průkaz, který bude při nejbližší příležitosti na úřadě postupně vyměněn za nový doklad, který nahradí tyto dva původní. Pokud jste již tedy výměnu absolvovali, přineste si s sebou doklad nový
  • zelená karta nového majitele, která slouží jako doklad o sjednání povinného ručení
  • protokol o evidenční kontrole vozidla již nosit fyzicky nemusíte, úředník si jej vyhledá sám (pokud vám končí leasing, tento bod pro vás odpadá)
  • kupní smlouva k vozidlu, případně doklad o nabytí vlastnického práva
Plná moc k přepisu vozidla – vzor ke stažení | Klik.cz
Kupujete nebo prodáváte ojeté vozidlo a čeká vás přepis? Kdy je nutná plná moc k přepisu vozidla a kde si ji můžete nechat úředně ověřit.
přepis auta

Do kdy je třeba auto přepsat?

Jak už jsme zmínili výše, pokud nedojde k přepisu vozu včas, hrozí prodávajícímu pokuta až do výše 50.000 Kč. Na podání žádosti má kupující či prodávající deset pracovních dnů. Tato lhůta se počítá od podpisu smlouvy a zaplacení ceny vozu, případně nabytí právní moci v rámci dědického řízení.

Kdy je třeba počítat s platbou ekologické daně?

Ekologickou daní se rozumí zákonem stanovený poplatek vybíraný při převodu vozidla s vysokými emisemi. Tato daň se týká vozidel spadajících do emisní třídy EURO 0, EURO 1 a EURO 2.

💡
Povinnost uhradit ekologickou daň má nový majitel vozidla, tedy kupující.

Výše ekologické daně je pro rok 2024:

v případě emisní třídy EURO 2 - 3.000 Kč,
v případě emisní třídy EURO 1 - 5.000 Kč,
v případě emisní třídy EURO 0 - 10.000 Kč.

Důležitou informací je, že je poplatek u každého auta, jež je registrováno v ČR, vybírán pouze jednou.

Kdo platí přepis auta? To záleží na tom, jak se kupující s prodávajícím dohodne. Asi nejjednodušší pro obě strany je, zajít provést přepis společně na jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností. Pokud bude převod provádět jen jeden, je třeba kromě dalších dokumentů doložit i plnou moc.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: