Alkohol za volant nepatří. Základní pravidlo silničního provozu, které řidiči musí dodržovat. Česká republika má nulovou toleranci alkoholu. Co když ale večer přebereme a ráno nemáme jistotu čisté hlavy? Takzvaný zbytkáč odhalí alkohol tester.

Tester na alkohol je přenosné měřidlo, s jehož pomocí zjistíme hladinu alkoholu v dechu. Na trhu ale najdeme přístroje s různou kvalitou. Kde koupit alkohol tester, který nám dá opravdovou jistotu?

Na jakém principu alkohol tester funguje?

Jednoduše řečeno – alkohol tester měří hladinu alkoholu v dechu. To ovšem dělá různými způsoby, které ovlivňují přesnost, kvalitu i cenu přístroje.

alkohol tester policie

Chemický alkohol tester

Někteří řidiči si ještě dobře pamatují skleněné trubičky s chemickou směsí a balonkem. Při kontrole šofér foukne do balonku a vzduch projde do baňky s chemickou látkou. Ta v případě intoxikace reaguje zabarvením. Hladina alkoholu se odečítá podle barevné škály.

Vždy doporučujeme alespoň jedno další kontrolní měření.

Chemické testery jsou nejlevnější a pořídíte je na benzinových pumpách a ve večerkách. Fungují na jedno použití a poskytují pouze orientační měření. 

tabulka 1

Polovodičový alkohol tester

Pokročilejší řešení, kdy dech proniká polovodičovým senzorem. V případě reakce s alkoholem dochází k reakci, která vytváří elektrický signál. Ten přístroj změří a převede na hodnotu, která odpovídá množství alkoholu v dechu.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.
foukání do alkotesteru vedle červeného auta

Polovodičové testery na alkohol se dají využít několikrát, ale vyžadují pravidelnou kalibraci. Měření je přesnější, ale neposkytuje stoprocentní jistotu. Velkou nevýhodou je, že měření ovlivňuje okolní prostředí – typicky cigareta, žvýkačky, energetické nápoje a kofein.

tabulka 2

Elektronický alkohol tester

Nejpřesnější měření poskytují elektronické alkohol testery. Při vydechnutí nasají přesné množství vzduchu do čidla, kde dojde k oxidaci alkoholu na platinových elektrodách a vzniku elektrického proudu. Ten se nakonec přepočítá na množství alkoholu, které se objeví na displeji.

Stejně jako polovodičové testery vyžadují elektronické alkohol testery pravidelnou kalibraci. V jejich prospěch nehraje ani vyšší cena. Na druhou stranu mají velmi dlouhou životnost, dá se na ně spolehnout a výsledek poskytují za velmi krátkou dobu.

tabulka 3

Jak vybrat alkohol tester? Naše tipy

Při výběru záleží na tom, k čemu tester potřebujeme a jak často ho využíváme. V případě alkoholu za volantem potřebujeme mít opravdovou jistotu, a proto je přesnost alkohol testeru klíčový parametr při výběru.

Vedle přesnosti ale do výběru promlouvají i další parametry:

  • Prodejce – kvalita testeru v obchodě, ve kterém ho pořídíte. U prověřeného distributora koupíte kvalitní tester na alkohol s dlouhou životností a vysokou přesností. Toho ve večerce dosáhnete jen stěží.
  • Cena – kolik stojí tester na alkohol? Ty jednorázové pořídíte do sto korun. Přístroje s vysokou přesností ovšem stojí i vyšší tisíce korun, profesionální pak i desetitisíce. Při výběru proto počítejte s tím, kolik za tester chcete dát.
  • Přesnost měření – nejpřesnější měření poskytují elektronické testery. Přesnost polovodičových se udává od 5 do 15 %. Záleží tedy na tom, zda od přístroje požadujete jen kontrolní měření nebo přesnost na setiny či tisíciny promile.

Kde koupit alkohol tester?

Alkoholmetr pořídíte na různých místech. Spousta řidičů řeší jednorázový alkohol tester a kde ho koupit. Ty nejlevnější obvykle prodávají na benzinových pumpách, supermarketech a seženete je i v lékárnách a drogeriích.

Pokud máte dost času na výběr, shánějte kvalitní prodejce. Ti poskytují dostatečnou záruku a prodávají ověřené značky. 

Jestliže jste ale v noci trochu přebrali a řešíte, kde koupit jednorázový alkohol tester, vydejte se na nejbližší čerpací stanici.
Jak probíhá silniční kontrola? Jaké doklady mít? | Klik.cz
Silniční kontrola je kontrolní mechanismus, kterým se ověřuje stav vozidla, platnost řidičského oprávnění, a zda je řidič pod vlivem alkoholu.

Dá se spolehnout na tester na alkohol?

Přesnost testeru na alkohol ovlivňuje několik faktorů:

  • typ přístroje,
  • cena,
  • prodejce,
  • kalibrace,
  • četnost využívání.

Levné alkohol testery poskytují pouze orientační měření. Přestože vám ukazují nulu, doporučujeme alespoň ještě jednou kontrolní měření. Většina řidičů se podle nich orientuje pouze na škále můžu–nemůžu a na konkrétní hladinu alkoholu v dechu se nespoléhají.

💡
Nezapomeňte na to, že styl jízdy ovlivňují i jiné faktory. Přestože vám tester na alkohol ukazuje nulu, nemusíte být ve stavu schopném jízdy. Fyzická či psychická únava, kocovina nebo nevolnost jsou stavy, které se s bezpečnou jízdou neslučují.
havarijní pojištění
Tip! Nečekejte, až vás auto zradí uprostřed cesty. Investujte do klidné mysli a bezpečné jízdy. Porovnejte si ceny havarijního pojištění jednoduše online.

Jaký alkohol tester používá Policie ČR?

Bezpečnostní složky v České republice používají ty nejlepší alkohol testery. V současnosti mají ve výbavě přístroje Dräger Alcotest 7510 schválené od českého metrologického institutu a podléhající nejpřísnější kalibraci.

Výhodou těchto testerů je vysoká přesnost. Přístroje navíc fungují i pasivně a nevyžadují přímý kontakt s ústy v případě, že osoba nespolupracuje. Kromě toho disponují GPS navigací k určení místa měření a možností připojení k tiskárně z důvodu vytištění protokolu.

Existuje nejlepší alkohol tester na trhu? Vzhledem k nulové toleranci je to takový přístroj, který měří nejpřesněji. Pro běžné potřeby kontrolního měření před jízdou tomuto statusu odpovídají testery v cenové hladině mezi 2–3 tisíci korun.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: