V březnu 2023 vešla v platnost novela Ministerstva dopravy týkající se administrativních procesů spojených s převodem a registrací vozidel. Jedním z bodů je platnost kontroly evidence vozidel. Jak dlouho platí evidenční kontrola a proč ji řidiči potřebují?

Evidenční kontrola, přepis vozidla a další kroky spojené s provozem vozidla popisuje zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Zde jsou kromě toho, jak dlouho platí evidenční kontrola, popsány i další administrativní kroky spojené s provozem vozidla.

Jak dlouho platí evidenční kontrola?

Donedávna platila evidenční kontrola 30 dní. Řidiči tak měli na vyřízení převodu vozidla (případně další administrativní kroky) jeden měsíc. Situace se ovšem změnila a od 1. března 2023 je vše jinak.

💡
V rámci snížení zatížení na odborech dopravy i stanicích technické kontroly došlo k prodloužení platnosti evidenční kontroly vozidla na jeden rok. Novela zákona platí i zpětně – kontroly provedené během února 2023 platí až do téhož měsíce příštího roku.

S platností evidenční kontroly proběhla další změna. Zatímco doteď jste po evidenční kontrole dostali protokol o jejím provedení s výsledkem, nyní vše probíhá online. K převodu či registraci vozidla nepotřebujete protokol a úřad si vše stáhne z databáze.

srovnání povinného ručení
Tip! Pořídili jste si nové auto? Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.

Kdy potřebuji evidenční kontrolu?

Jak dlouho platí evidenční kontrola je jedna věc, proč na ni ale jezdíme? Cílem evidenční kontroly je ověření, zda reálný stav vozidla odpovídá udanému v malém a velkém technickém průkazu. Profitují na ní hlavně kupující, kteří zjistí, zda stav auta odpovídá papírům.

Evidenční kontrola probíhá v těchto případech:

  • převod majitele vozidla,
  • registrace vozidla,
  • registrace některých dovezených vozidel,
  • zápis některých změn vozidla.
Evidenční kontrola je třeba u vozidel i motocyklů. Je jí možné provést i v případě nepojízdného či bouraného vozu. Musejí být ale jasně vidět identifikační znaky auta a prokazatelná shoda s doklady k vozidlu.

Změna, kterou přinesla novela, se týká povinnosti evidenční kontroly při změně vlastníka. Evidenční kontrola není nutná v případě, že se provozovatel vozidla stává jeho vlastníkem. To je běžná situace například na konci leasingových smluv.

evidenční kontrola co je potřeba
Evidenční kontrola – co je potřeba a jak probíhá?

Jak probíhá evidenční kontrola?

Proces evidenční kontroly včetně administrativních úkolů a platby trvá přibližně 20 minut. Ověření vozidla probíhá na stanicích technické kontroly, ty ale na rozdíl od technické a emisí obvykle nemají na evidenčky rezervační formuláře. Počítejte tedy s tím, že můžete čekat na odbavení.

Během kontroly se vás ujme kontrolní technik, který se zaměří zejména na tyto údaje:

  • VIN kód,
  • kontrola typu motoru,
  • kontrola tažného zařízení,
  • rozměr pneumatik,
  • barva karoserie,
  • výrobní štítek s údaji o vozidle,
  • počet míst k sezení,
  • tachograf v případě vozidel s povinností tohoto zařízení.

S sebou si na evidenční kontrolu přivezte malý a velký technický průkaz. Pro splnění kontroly je samozřejmě nutná fyzická přítomnost kontrolovaného vozidla. Samotná kontrola přitom není podmínkou pro provoz vozidla – přijet i odjet můžete s vozidlem, které tento dokument nemá.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Evidenční kontrola – cena

Kolik stojí evidenční kontrola? Podobně jako v případě technických prohlídek a emisí neexistuje stabilní ceník a cenu za kontrolu si určují stanice technické kontroly samy. Průměrná cena je přibližně 400 Kč – ceny se ovšem pohybují od 200 Kč až do 1.000 Kč v závislosti na typu kontroly.

Stanice technické kontroly rozlišují tyto typy evidenční kontrol:

  • pravidelná evidenční kontrola (~ 500 Kč),
  • opakovaná evidenční kontrola (~ 200 Kč),
  • evidenční kontrola při dovozu ze zahraničí (~ 800 Kč),
  • evidenční kontrola tažného zařízení (~ 500 Kč),
  • evidenční kontrola před registrací vozidla (~ 1.000 Kč).

Ceny evidenční kontroly se mohou lišit také podle typu vozidla. Nejlevněji vychází kontrola motocyklů, u nichž trvá kontrola nejméně času. Nejdéle trvá, a tudíž bývá nejdražší, evidenční kontrola na nákladních vozidlech kategorie N.

evidenční kontrola Praha
Co dělat, pokud auto neprojde evidenční kontrolou? Čtěte níže...

Vozidlo neprošlo evidenční kontrolou

Co když vozidlo neprojde evidenční kontrolou? Doposud platilo, že stanice technické kontroly vystavila protokol o evidenční kontrole s negativním výsledkem. Dnes se vše obejde bez papíru – veškeré údaje včetně výsledků evidenční kontrol se nacházejí v digitální databázi.

Negativní výsledek evidenční kontroly provozu vozidla nijak nevadí. Zapomeňte ale na to, že vozidlo projde potřebnou administrativní změnou, například v případě převodu vozidla. Proto je nutné nalezené vady co nejrychleji napravit.

💡
Negativní výsledek evidenční kontroly provozu vozidla nijak nevadí. Zapomeňte ale na to, že vozidlo projde potřebnou administrativní změnou, například v případě převodu vozidla. Proto je nutné nalezené vady co nejrychleji napravit.
V případě vozidla neprošlého evidenční kontrolou je třeba nahradit či legitimizovat chyby uvedené v protokolu o evidenční kontrole.

Postup je téměř stejný jako v případě technické kontroly – odstraňte veškeré vady a vraťte se zpět na stanici technické kontroly.

Novela přinesla zjednodušení administrativy

Prodloužená platnost evidenční kontroly podle prognóz ulehčí stanicím technické kontroly a úředník a ušetří peníze řidičům. Doufejme, že delší platnost a digitalizace je první vlaštovkou signalizující přechod administrativy spojené s provozem vozidla do moderní éry.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: