Plánujete koupit nové auto? Existuje několik důležitých faktorů, které byste měli před samotným nákupem zkontrolovat. Jedním z nich je VIN kód vozidla. VIN kód (Vehicle Identification Number) je unikátní identifikační kód, který slouží k identifikaci konkrétního vozidla.

V článku se dozvíte, jak postupovat v případě, že zjistíte nesrovnalosti ve VIN kódu. Zjistíte také, kdy je vhodné obrátit se na Polici ČR.

Co je to VIN kód a kde ho najdu?

VIN kód je zkratka z anglického Vehicle Identification Number, což znamená identifikační číslo vozidla. Tento kód se skládá ze 17 znaků a slouží k identifikaci vozidla výrobcem, prodejcem, pojišťovnou a dalšími institucemi. VIN kód obsahuje informace o historii vozidla, výrobci, modelu, roce výroby, místě výroby, typu motoru, karoserie, výbavě a dalších parametrech.

💡
Co přesně tento dlouhý číselný kód v sobě ukrývá za informace? První tři znaky VIN kódu identifikují výrobce vozidla a čtvrtý a pátý znak označují typ vozidla. Šestý až osmý znak identifikují model vozidla, devátý znak určuje rok výroby a desátý znak určuje zemi výroby. Každý VIN kód je jedinečný a nelze najít dvě vozidla s totožným kódem.
povinné ručení cena
Tip! Kupujete nové auto? Nezapomeňte si sjednat zákonné pojištění. Srovnejte si ceny povinného ručení online během chvilky a plaťte férovou cenu.
nákup auta
Zkontrolujte si VIN kód před nákupem nového auta.

Existuje několik způsobů, jak ho zjistit

První a nejjednodušší způsob je zkontrolovat VIN kód v registračním dokladu vozidla. Tuto možnost zpravidla využijete při sjednávání povinného ručení či havarijního pojištění.

Dalším způsobem, jak zjistit VIN kód, je podívat se na číslo karoserie vozidla. Číslo karoserie se nachází na podvozku vozidla a může být nalezeno na různých místech, v závislosti na typu vozidla. Pokud nevíte, kde se nachází, můžete se podívat do návodu k obsluze vozidla. VIN kód můžete zjistit také na předním skle vozidla.

💡
Posledním způsobem, jak zjistit VIN kód, je použít online nástroje. Existuje mnoho různých webových stránek, které umožňují zadat registrační značku vozidla a získat informace o vozidle včetně VIN kódu.
havarijní pojištění
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. To chrání především vás, jako majitele vozu, např. před nabouráním neznámou osobou.

Kontrola VIN kódu před koupí nového vozidla

Zjištění VIN kódu vozidla je důležité zejména při koupi ojetého vozidla, kdy lze díky VIN kódu ověřit historii vozidla a zjistit, zda bylo například poškozené nebo zda bylo v minulosti havarované. Díky VIN kódu lze zjistit, zda bylo vozidlo někdy v servisu kvůli závažné závadě.

VIN kód vozidla lze použít k ověření stavu vozidla a k získání informací o jeho historii.
autobazar
Pořizujete si zánovní auto u soukromých prodejců nebo v autobazarech?

Co, když VIN kód nesedí?

Pokud zjistíte, že VIN kód vozidla neodpovídá registračnímu dokladu, nebo se shoduje s VIN kódem jiného vozidla, je důležité jednat rychle. Prvním krokem by mělo být ověření, zda není VIN kód poškozen nebo pozměněn.

V tomto případě, jakož i pokud se shoduje s VIN kódem jiného vozidla, je nutné okamžitě kontaktovat Policii ČR. Policie má dostatečné zdroje a pravomoci, aby řešila situaci a zabránila tak případnému zneužití vozidla nebo dalším trestným činům.

Pokud zjistíte nesrovnalosti s VIN kódem, je důležité jednat rychle. Zanedbání řešení této situaci může vést k vážným následkům v budoucnosti. Budete-li nesrovnalosti ignorovat, může se stát, že vám bude v budoucnu například zabaveno a vráceno původnímu majiteli.

VIN kód je důležitým identifikačním číslem vašeho vozidla, které vám poskytuje informace o jeho historii, značce, modelu a dalších důležitých údajích. Při koupi vozidla je vždy dobré věnovat pozornost jeho kontrole. Pokud by totiž číslo bylo pozměněno, či bylo shodné s VIN kódem jiného auta, předejdete rychlým jednáním možným komplikacím v budoucnosti.

Celkově lze říci, že VIN kód poskytuje užitečné informace o historii vozidla. V případě podezření z poškození VIN kódu se neváhejte obrátit na Policii ČR.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: