Ekonomická a energetická krize, které v současné době čelíme, přiměje mnoho z nás šetřit. Potřebujete obnovit váš vozový park a váš rozpočet je omezený? Poradíme vám, kde pořídíte nejlevnější nové auto.

V článku se zaměříme také na nejlevnější nové auto s automatickou převodovkou a na rodinné SUV.

Proč se poohlédnout po nejlevnějším novém autě?

Ještě jsme se nezotavili z dopadů doby covidové na automobilový sektor a již čelíme ekonomické a energetické krizi. Dalo by se říci, že není zrovna nejlepší doba na pořizování nového vozidla. Nicméně pokud v tuto chvíli stojíte před rozhodnutím nový automobil koupit a chcete ušetřit, máme pro vás tipy na nejlevnější nová auta.

Jaké faktory ovlivňují cenu nového vozu?

Při určování nákladů na nový vůz je třeba vzít v úvahu několik důležitých faktorů:

  • cena samotného vozidla (tu určuje zejména nabídka versus poptávka a výrobní náklady),
  • náklady na financování (ty ovlivňuje např. výše úrokových sazeb),
  • náklady na pojištění, pohonné hmoty a údržbu.

Tipy, jak ušetřit

  • vybrat si úspornější vůz s nižší spotřebou (dobrým vodítkem může být certifikát EPA o nízké spotřebě paliva),
  • s prodejcem můžete vyjednávat,
  • najít nejvýhodnější povinné ručení a havarijní pojištění (můžete využít např. srovnávače na internetu, které projdou nabídky pojišťoven za vás).
povinné ručení cena
Tip! Vyzkoušejte náš srovnávač Klik.cz a porovnejte si ceny povinného ručení během chvilky, ať nemusíte zbytečně přeplácet na pojistném. Zdarma, nezávazně a online.
volant hyundai
Levná auta v základní výbavě seženete cca do 300 tisíc korun.

Jaké je v současné době nejlevnější nové auto?

Které vozy se tedy mohou začátkem roku 2023 zařadit mezi nejlevnější nová auta? Prohledali jsme za vás ceníky a vybrali ta s cenou do 300.000 Kč. Námi uváděný výčet je orientační a vychází z veřejně dostupných ceníků. Je možné najít další akční nabídky, které ale bývají časově omezené.

Model auta Základní cena
Hyundai i10 269.990 Kč
Mitsubishi Space Star 271.800 Kč
Kia Picanto 289.990 Kč
Dacia Sandero 296.400 Kč

Vzhledem k situaci na trhu a rostoucí ekonomické krizi se zdražování nevyhnulo ani automobilovému sektoru. Najít nejlevnější nové auto, které nedosahuje hranice 300.000 Kč, bude stále obtížnější. Vozy, které ještě nedávno do této kategorie s přehledem patřily, již danému kritériu nevyhovují (např. Toyota Aygo X, Citroen C3, Dacia Duster už danou cenovou hranici překonaly).

💡
Pozor! Počítejte s tím, že v základní výbavě nebude vše, co ke svému řidičskému komfortu potřebujete. Pokud budete chtít lepší vybavení auta nebo vychytávky navíc, připlatíte si.

Nejlevnější nové auto s automatickou převodovkou

Žijete ve městě a často jste nucení popojíždět v kolonách? Možná oceníte auto s automatickou převodovkou. Mezi nejlevnější modely patří Kia Picanto, Mitsubishi Space Star a Hyundai i20. Za automatickou převodovku si v porovnání se standardním ceníkem připlatíte cca od 20.000 Kč do 50.000 Kč.

rodina v autě
Pro rodinu je výběr auta důležitý. Hlavní roli hraje cena, komfort a bezpečnost.

Nejlevnější rodinné auto – za kolik jej pořídíte?

Najít na českém trhu SUV do 400.000 Kč je již čím dál větší oříšek. My jsme prošli dostupné ceníky a vybrali následující modely, které toto kritérium splňují. Pokud tedy vybíráte zejména podle ceny, nechte se inspirovat. Tato kategorie vozů se těší velké oblíbenosti. SUV jsou častou volbou při pořizování nového rodinného auta.

Model auta Základní cena
Suzuki Ignis 351.900 Kč
Dacia Duster 377.500 Kč
Hyundai Bayon 379.990 Kč

I v dnešní době poznamenané ekonomickou krizí, inflací a růstem cen můžete najít levné nové auto odpovídající vašim představám. Dnešní článek vám přinesl několik tipů.

💡
Doporučujeme sledovat akční nabídky autosalónů, můžete se za zajímavou cenu dostat k lepší výbavě vozidel, než v rámci ceníkových modelů. 

Zajímavou možností, jak se dostat na dobrou cenu nového auta, je také koupě předváděcího vozu. S trochou práce při průzkumu trhu můžete najít cenově dostupnou variantu, která bude vyhovovat vašim potřebám.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: