Silné bouřky a krupobití spojené s kroupami až o velikosti vajec jsou v letních měsících velkým strašákem pro majitele domů, kterým mohou kroupy poškodit střechy domů nebo okna a skleníky.

Nepředstavují však hrozbu jen pro majitele domů, ale také majitele aut, na kterých mohou napáchat obrovské škody.

Silné bouřky a krupobití v ČR způsobují škody za miliardy

Nepříznivé výkyvy počasí, jako jsou vichřice a krupobití, zasahují Českou republiku takřka každoročně. Například v roce 2019 vichřice a krupobití způsobily jen v první polovině roku škody za 1,2 miliardy korun.

Podle zástupců pojišťoven jsou vichřice a kroupy ze živlů jednou z nejčastějších příčin pojistných událostí. Kroupy a tornáda ostatně naši zemi potrápily i v loňském roce. Bouřky a další živly, které v roce 2022 Česko zasáhly, opět způsobily desetitisíce škod za více než miliardu korun.
kroupy na autě

Bouře a krupobití: Škody na autě mohou být i stovky tisíc korun

Ani drahá, kvalitní auta nemají žádnou šanci ve chvíli, kdy se jejich nepřítelem stanou velké kroupy, jejichž rychlost může dosahovat i 170 km/h. V tomto případě dokáží kroupy rozbít skla auta, poškodit světlomety a také poničit karoserii auta.

Vzhledem k tomu, že vás mohou kroupy zastihnout například při cestě z práce, není proti nim auto chráněné ani ve chvíli, kdy je garážované. Ceny oprav aut poničených kroupami se odvíjí od počtu důlků na karoserii, druhu laku, celkovém poškození a podobně.
havarijní pojištění
Tip! Částka za opravu poničeného auta se může vyšplhat na desítky tisíc a v případě luxusních vozů i stovky tisíc korun. Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.

Povinné ručení v případě živelných událostí nestačí

Možná si říkáte, že škody na voze způsobené kroupami pokryje povinné ručení. Tak to ale není, povinné ručení se na poškození auta kroupami nevztahuje, takže pokud nemáte sjednané speciální připojištění nebo havarijní pojištění, budete muset hradit opravy ze své vlastní kapsy.

Co dělat s autem, když začne krupobití?

Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění nebo speciální připojištění a bouřka vás zastihne za jízdy, už s tím bohužel nic moc nenaděláte. Odborníci radí sledovat předpověď počasí a mít v autě připravené alespoň improvizované pomůcky, jako je třeba karimatka nebo deka, kterou můžete auto zakrýt.

V případě, že jsou v okolí kryté garáže nebo benzinka, zajeďte s autem co nejdříve pod střechu.
zpětné zrcátko a déšť

Jak nejlépe chránit auto před přírodními živly? Díky havarijnímu pojištění

Výše zmíněné tipy rozhodně nejsou ideální variantou, jak své auto chránit před silnou bouří a krupobitím, protože ne vždy je k dispozici kryté stání a ne ve všech případech můžete vyběhnout k autu a auto zakrýt.

💡
Co tedy udělat proto, abyste nemuseli platit vysoké částky za opravu auta? Sjednat si speciální připojištění pro živelné katastrofy nebo havarijní pojištění, které kryje i škody způsobené přírodními živly.

Jak ochránit auto před krupobitím?

Chránit auto před krupobitím je důležité. Předejdete tak poškození laku a karoserie. Jak ochránit auto před kroupami, nemáte-li k dispozici garáž či kryté parkovací stání pod pergolou? Další možná ochrana auta proti kroupám je např. použití speciálních ochranných krytů, které absorbují nárazy krup.

Vyplatí se sledovat předpověď počasí a vůz včas přeparkovat na bezpečné místo.

Jak postupovat, pokud dojde k poškození auta?

Co dělat, pokud máte sjednané speciální připojištění nebo havarijní pojištění a kroupy vám poškodily automobil? Dobře si nafoťte poškozené vozidlo a kontaktujte svoji pojišťovnu, která vám sdělí další postup. Pojišťovny v rámci havarijního pojištění obvykle platby vyřizují v rámci několika týdnů.

Havarijní pojištění si můžete sjednat jednoduše online, některé pojišťovny dokonce při sjednání havarijního pojištění online nabízejí různé slevy a bonusy.

Jak vybrat nejvýhodnější havarijní pojištění na trhu? Využijte online srovnávače pojištění, například Klik.cz. Jak funguje?

  • Krok 1: zadáte potřebné informace o vozidle
  • Krok 2: zadáte potřebné informace o sobě jako pojistníkovi
  • Krok 3: srovnávač vám představí nejvýhodnější nabídky havarijního pojištění
  • Krok 4: havarijní pojištění můžete jednoduše sjednat přímo na stránkách srovnávače

I když jsou pro mnohé z nás letní měsíce nejkrásnějším obdobím roku, vysoké teploty mohou představovat i hrozbu, a to v podobě silných bouří a krupobití. Loňské roky ukázaly, že silné bouřky mohou vést k vysokým škodám na majetku. Pokud chcete chránit svůj automobil, doporučujeme mít sjednané havarijní pojištění.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: