Mezi řidiči koluje nespočet triků, jak si zkrátit dobu za volantem, nebo jak obelstít zákon a vyhnout se tak pokutě. My se zaměřili na ty nejdiskutovanější a zjišťovali jsme, zda mohou ve skutečnosti opravdu fungovat.

Je možné projížděním mezi pruhy zmizet z obrazu rychlostních kamer, vynutíte si blikáním dálkovými světly na semafor zelenou nebo položíte-li kelímek s nápojem na palubní desku, zabráníte tím odtahu svého vozu? Na to všechno známe odpovědi.

Mezi pruhy bez pokuty

Najít způsob, jak vyzrát na rychlostní kamery se pomalu stává oblíbenou dovednostní hrou mnoha řidičů. Nejrozšířenější fintou je bezpochyby projíždění mezi pruhy.

Ve své podstatě jde o naprosto geniální myšlenku, kdy řidič nasměruje svůj vůz tak, aby podélná čára vymezující jízdní pruh byla v místě průjezdu kamerou ve středu registrační značky. Jestliže by kamery snímaly vždy jen jeden jízdní pruh, pak by tento trik mohl fungovat.

💡
Přitom by ale řidič nesměl přejížděl přes plnou čáru a nesměl by ohrozit ostatní účastníky provozu nějakými zbrklými manévry.

Pokud jste už pomalu začínali věřit, že to opravdu funguje, musíme vás zklamat. Jde pouze o promyšlený řidičský mýtus. Vysvětlila nám tisková mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy Barbora Lišková:

„Kamery dohlížející na povolenou rychlost mají širokoúhlý záběr, tudíž jedna kamera dokáže snímat všechny jízdní pruhy zároveň, dokonce včetně toho odstavného. Není to tak, že když jsou na víceproudých silnicích například tři kamery vedle sebe, tak každá snímá pouze ten svůj pruh. Tak to opravdu nefunguje."
Projeli jste někdy autem na červenou? Přiznejte se | Klik.cz
Podíváme se na důležitost dodržování světelné signalizace, důsledky ignorování červeného světla a jak můžeme přispět k bezpečnějším silnicím.

Kouzlo s dálkovými světly

Dalším oblíbeným trikem mnoha řidičů je vynucení zelené na semaforu pomocí dálkových světel. Jen si to představte, jedete pozdě večer v místech, kde jsou semafory, na všech červená a na bliknutí dálkovými světlomety jako mávnutím kouzelného proutku, naskočí zelená.

Nejeden řidič bude tvrdit, že to opravdu funguje. Jenže ve skutečnosti jde o pouhou náhodu, a tudíž další mýtus, který vyvrátila opět Barbora Lišková z Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

„ Žádné semafory takto nastavené rozhodně nejsou. Řidič prostě jen trefí okamžik, kdy dochází ke změně barvy. Ještě větší pravděpodobnost, že se mu to povede, má u takzvaných dynamických semaforů, které reagují na rychlost přijíždějícího auta," dodala Lišková.
💡
Pokud řidič jede správnou rychlostí, semafor mu dá zelenou. Pokud to tedy dopravní situace kolem dovolí. V případě vyšší než v místě povolené rychlosti jej semafor buď výrazně zpomalí, nebo rovnou zastaví.
Srovnávač pojištění | klikpojisteni.cz on Instagram: “Jaký řidičský mýtus vás překvapil nejvíce? 🤯”
27 likes, 4 comments - klik.cz on April 23, 2024: “Jaký řidičský mýtus vás překvapil nejvíce? 🤯”.

Dobu čekání na zelenou mohou zkrátit či naopak prodloužit i vozidla hromadné dopravy nebo ta s předností v jízdě. To znamená, že pokud kamery na semaforech zaznamenají například přijíždějící tramvaj nebo houkající sanitku, urychleně se světelné signalizace upraví tak, aby jim byl umožněn co nejrychlejší průjezd křižovatkou.

Dálková světla ale rozhodně nic neurychlí. Naopak může být řidič ještě potrestán za špatné použití těchto světel.
povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.

Kelímek jako pojistka proti odtahu

Na motoristických fórech se v neposlední řadě dočtete také o odloženém kelímku s nápojem na palubní desce, který má pro změnu zamezit odtahu špatně stojícího auta. Odtahová služba prý vůz neodtáhne, protože by pak musela platit škodu na interiéru. Zní to poměrně věrohodně, ale může tato finta doopravdy fungovat, nebo jde opět jen o mýtus? Městská policie má jasno.

Mluvčí Městské policie hlavního města Prahy, Irena Seifertová uvedla:

„Strážníci městské policie mají před odtahem za povinnost provést vizuální kontrolu, zda se v autě nenachází zvíře či osoba. Umístění kelímku s kávou pro ně však není relevantní."

Ani odtahové služby si s kelímkem nebudou lámat hlavu. Nejen díky úzkému provázání s městy mají dobré právní krytí. Takže pravděpodobnost, že by motorista uhájil rozlitý nápoj v interiéru, je takřka mizivá.

Potvrzují to také pojišťovny, které žádný případ škody s vylitým nápojem po odtahu nepamatují. U kelímku s kávou by se navíc těžko prokazovalo, že interiér už nebyl politý před samotným odtahem. Prakticky ho mohlo rozlít cokoliv - kolemjdoucí chodec, který vůz rozhoupal nebo třeba vedle parkující auto, které při parkování "ťuklo" do vašeho.

Pokuty za parkování: Jak na odvolání? | Klik.cz
Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Jak postupovat?

Nakonec z této situace může vyjít nejvíce bitý samotný majitel špatně zaparkovaného vozidla. Odtahová služba ho totiž může ve svém právním protiútoku obvinit z toho, že kelímek na palubní desce nechal úmyslně. Výsledkem opět budou jen polité sedačky a interiér bez náhrady. Pokud to i tak chcete zkoušet, doporučujeme si najít opravdu špičkového právníka, protože bez něj jsou vaše šance na úspěch téměř nulové.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: