Zaparkovali jste auto, vrátili jste se k němu a zjistili jste, že je na čelním skle výzva k zaplacení pokuty za parkování? Nejjednodušší možností, jak tento nepříjemný problém vyřešit, je pochopitelně zaplacení pokuty.

Jak ale postupovat v případě, že s pokutou za parkování nesouhlasíte a jak vysoká pokuta vám hrozí v případě parkování v modré zóně, na chodníku nebo na invalidech?

Pokuta za parkování: S jakými částkami počítat?

Špatné parkování patří k nejčastějším dopravním přestupkům vůbec. Jaké pokuty vám hrozí, pokud budete špatně parkovat v modrých zónách, na chodníku nebo na invalidech a kdy může policie přistoupit k odtažení vozu?

Výše pokuty za parkování v modré zóně

Bloková pokuta na místě za parkování v modré zóně se pohybuje od 500 Kč do 1.500 Kč, výše pokuty ve správním řízení je maximálně 5.000 Kč.

Výše pokuty za parkování na chodníku

Pokud zaparkujete na chodníku, může bloková pokuta na místě činit až 2.000 Kč a ve správním řízení až 5.000 Kč.

Výše pokuty za parkování na invalidech

V případě špatného parkování na místě pro invalidy vám hrozí bloková pokuta na místě až 2.500 Kč a ve správním řízení se může pokuta vyšplhat až na 10.000 Kč.

Kdy vám hrozí odtah vozidla?

V případě, že špatně zaparkované vozidlo ohrožuje provoz na pozemní komunikaci nebo stojí neoprávněně na vyhrazeném parkovišti či vyhrazené zóně, může ho nechat městská policie odtáhnout.

💡
To, že vám policie nechá vůz odtáhnout, hrozí zejména v případě, že stojíte na parkovišti pro invalidy, v zóně placeného stání nebo ve vyznačeném vjezdu. 

V tomto případě budete muset k částce za pokutu připočítat i poplatek za odtah vozidla (cca 2.000 Kč) a poplatek za odstavení auta na záchytném parkovišti (cca 250 až 400 Kč za den).

srovnání povinného ručení
Tip! Parkujete správně, ale jste si jistí, že máte platné povinné ručení? Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz.
pokuta za parkování Praha

Pokuta za parkování Praha

V současné době v Praze, podobně jako v dalších městech, například v Brně, Ostravě nebo v Českých Budějovicích, existují parkovací zóny, jejichž účelem je regulovat přeplněná parkování.

💡
V Praze jsou parkovací zóny rozdělené na modrou parkovací zónu pro rezidenty, fialovou parkovací zónu smíšenou a oranžovou parkovací zónu pro návštěvníky. 
Jak už jsme zmínili výše, pokud budete vůz bez zaplacení parkovného parkovat v modré zóně označené modrým pruhem, hrozí vám pokuta až 1.500 Kč, která se může ve správním řízení vyšplhat až na 5.000 Kč.

Tipy na aplikace, díky kterým jednoduše zaparkujete v Praze

Ten, kdo někdy řídil ulicemi Prahy a snažil se najít volné místo k parkování, nám dá asi za pravdu, že je parkování v hlavním městě oříšek. Naštěstí však dnes existuje hned několik praktických aplikací, které vám parkování v Praze usnadní. O jaké aplikace se jedná?

  • Aplikace MPLA.IO: mobilní aplikace pro platby parkovného v ČR i na Slovensku
  • Aplikace MojePraha: mobilní aplikace, která usnadňuje orientaci v Praze (parkovací zóny, možnost placení parkovného v Praze, otevírací doby na úřadech apod.)
  • PID Lítačka: další z parkovacích mobilních aplikací, kdy stačí vyhledat místo na mapě, zvolit parkovací zónu a dobu stání a jednoduše zaplatit parkovné.
havarijní pojištění
Tip! S kvalitním havarijním pojištěním se odřeného auta na parkovišti bát nemusíte. I když se škody na autě mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.
pokuta za parkování Brno

Výše pokuty za parkování: Brno

Nyní už víte, jaké jsou parkovací zóny v Praze. Jak je to ale s parkováním v Brně? Parkovací zóny v Brně jsou rozděleny na Zóny A, B a C.

Zóna A se nachází v samotném centru Brna a mohou zde parkovat jen abonenti a rezidenti s dlouhodobým oprávněním k parkování.

Zóna B se nachází v okruhu historického centra města, cena za hodinu parkování je zde 30 Kč, první hodina parkování je zdarma.

Zóna C tvoří zbytek města, cena parkování za hodinu je 20 Kč, první hodina parkování je opět zdarma.

💡
Za parkování v Zóně A a nezaplacení parkování v Zónách B a C vám samozřejmě hrozí pokuty ve výši uvedené v prvních odstavcích.
pokuta za stěračem

Nesouhlasíte s pokutou za parkování?

Pokud jste dostali pokutu za parkování oprávněně, doporučujeme ji zaplatit na místě. V případě, že pokuta dojde až do správního řízení, částka se pravděpodobně navýší.

Může se však samozřejmě stát, že jste z dopravního přestupku nařčeni neprávem. V tomto případě je nejlepší cestou, jak se bránit, správní řízení. Pokutu na místě tedy neplaťte.

Aby správní řízení dopadlo ve váš prospěch, doporučujeme věc konzultovat se zkušeným právníkem.

Pokud nebudete souhlasit se správním nepravomocným rozhodnutím, můžete do 15 dnů od vydání rozsudku podat odvolání.

Ať už jste našli za stěrači vozidla pokutu za parkování, případně vám pokuta přišla do poštovní schránky nebo elektronickou cestou do datové schránky, ve většině případů se vyplatí pokutu hned zaplatit. Pokud však s dopravním přestupkem nesouhlasíte, můžete se bránit prostřednictvím správního řízení.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: