Elektromobily na silnicích potkáváme stále častěji. V červnu 2022 se po silnicích prohánělo přes 12.000 vozidel na elektrický pohon. Pojištění elektromobilů ale nenabízí všechny pojišťovny. Klik.cz pro vás od letošního léta ale srovná i pojištění elektroauta.

Srovnávač pojištění od Klik.cz za vás porovná nabídky pojišťoven. Klientům nabízíme řadu služeb a usnadňujeme jim výběr správného pojištění:

  • srovnávač povinného ručení,
  • srovnávač havarijního pojištění,
  • pojištění nemovitosti a domácnosti,
  • cestovní pojištění,
  • životní pojištění,
  • srovnání půjček,
  • srovnání cen elektřiny a plynu.

Ceny pojištění elektromobilů

Vyšší hodnotu elektromobilů reflektují i ceny povinného ručení a havarijního pojištění pro elektroauta. Stejně jako v případě osobních automobilů si za pojištění připlatí mladí a starší řidiči, či majitelé elektromobilů přihlášených jako firemní vozy.

💡
Jeden z faktorů pro výpočet ceny pojištění vozidel je také zdvihový objem vozu. S tímto parametrem ale elektroauta nekalkulují. Namísto něj ovšem nastupují jiná kritéria, zejména pak tržní cena vozidel.

S výpočtem ceny pojištění vozidel si ale nemusíte lámat hlavu. Od letošního léta náš srovnávač pojištění zahrnuje i produkty pro ekologičtější variantu motorů. Stačí zadat základní údaje o vozidle a o vše ostatní se postaráme my.

srovnání povinného ručení
Tip! Elektroauto potřebuje nejen nabíjení, ale i platné povinné ručení. Zjistěte, jaké pojištění je pro váš elektromobil nejvýhodnější. Srovnejte si možnosti rychle a snadno jedním klikem.
pojištění elektroaut

Pojištění ojetého elektroauta

Jak moc se liší cena povinného pojištění elektroauta a vozu se spalovacím motorem si ukážeme na příkladu nejprodávanější značky vozů v České republice – tuzemské Škodovce. Jak se liší ceny pojištění elektrické Škoda Enyaq a spalovacího Kodiaqu?

Start prodejů nového Enyaqu je pozvolný

Za první kvartál roku 2023 se prodalo kolem 11.500 kusů. Zlým jazykům prodeje dodaly argumenty pro spalovací motory. Mimo to ale kritizují i horší nabídky pojištění, což není tak zcela pravda. Jak vypadá srovnání pojištění spalovacího motoru a elektroauta?

Představme si modelovou situaci – pojištění sháníte jako 40letý řidič z Prahy s bonusy za 100 měsíců bez nehod. Srovnáváme přitom pojištění vozů Škoda Enyaq 80 iV a oblíbené Škoda Kodiaq.
Model Pohon Objem Výkon
Enyaq 80 iV EV 150 kW
Kodiaq Nafta 1968 ccm 147 kW
Model Výroba Hmotnost Udaná cena
Enyaq 80 iV 1. 1. 2021 2.117 kg 1.000.000 Kč
Kodiaq 1. 1. 2021 2.500 kg 1.000.000 Kč

Přestože jsou výchozí podmínky prakticky totožné, pojištění spalovacího motoru je skutečně o něco levnější. Nejlevnější nabídky povinného ručení začínají na částce 2.500 Kč. Za pojištění elektromobilu zaplatíte 2.700 Kč.

💡
Co za to může? Výpočet ceny pojistného zahrnuje řadu proměnných a jednou z kategorií jsou i parametry pojištěného vozidla. Pojišťovny přitom reflektují i možné ceny náhradních dílů a náklady na opravy, které jsou u moderních elektromobilů pochopitelně vyšší.

V případě havarijního pojištění u elektroauta narůstá pojistné i s ohledem na cenu vozidla. Jakkoliv může být udaná cena stejná, respektive srovnatelná, reální tržní hodnota vozidel s elektrickým pohonem je vyšší, což se odráží na ceně pojistky.

havarijní pojištění elektroaut
Tip! Elektroauta nejsou jen o ekologii, ale i o finanční zodpovědnosti. Kromě povinného ručení zvažte i havarijní pojištění. Nehody se stávají a opravy mohou být nákladné.

Co ovlivňuje cenu pojistného?

Samotný výpočet ceny povinného ručení a havarijního pojištění je složitý proces, který si pojišťovny určují samy. Algoritmus pro výpočet ceny pojištění srovnává údaje o řidiči a vozidle. Mezi nejdůležitější kritéria pro výpočet povinného ručení patří:

  • věk a bydliště řidiče,
  • bonusy a malusy,
  • typ vozidla a jeho účel využití,
  • zdvihový objem,
  • palivo,
  • konkrétní model vozu.

Právě osoba řidiče (respektive pojištěného) je pro cenu povinného ručení klíčová. Pojišťovny pravidelně vyhodnocují statistiky, na jejichž základě vypočítávají rizikovost klienta.

Jinými slovy – řidiči v určitém věku bourají častěji, což pro pojistitele představuje vyšší riziko.

Podobně jsou na tom i řidiči z velkých měst. Ze statistik vyplývá, že v Praze, Brně, Ostravě nebo Plzni se bourá více. Je to logické – větší města znamenají hustší provoz. Pojišťovna ovšem toto riziko zohledňuje v ceně pojištění elektroauta i jiného vozidla.

ekologická elektroauta

Jak snížit cenu pojištění elektroauta?

Zdá se vám cena za pojištění odpovědnosti provozu elektroauta vysoká? Jedním ze způsobů, jakým ji snížíte, sjednání prostřednictvím srovnávače pojištění. Ty s pojišťovnami uzavírají velké množství smluv, na základě čeho jim tyto instituce poskytují nižší sazby.

Uzavření pojištění elektroauta přes srovnávač se vyplatí i z jiného důvodu.

Našim klientům poskytujeme odbornou pomoc při výběru i řešení pojistné události. Profesionálové v našem týmu jsou zkušení ve svém oboru a v moři pojištění plavou jako ryba ve vodě.

Jak vybrat pojištění elektroauta?

Klíčovým faktorem pro výběr povinného ručení elektroauta jsou limity a spoluúčast. V tomto případě se tedy rozdíl mezi elektrickým a spalovacím pohonem maže.

💡
Zákonem stanovené limity pojištění jsou 35 milionů při újmě na zdraví a stejná částka v případě škod na majetku. Tyto limity ale v případě elektroauta mnohdy nestačí. Klientům proto doporučujeme sjednání pojištění alespoň na 70 mil. Kč / 70 mil. Kč
Průměrné roční náklady na povinné ručení zmiňovaného Enyaqu jsou pak 3.156 Kč.

Pojištění vozidel je živý produkt. Neustále se vyvíjí a reaguje na situaci na trhu. Pojištění elektromobilů proto klade důraz i na asistenční služby – zejména pak odtažení k nejbližší nabíjecí stanici.

Srovnávač pojištění od Klik.cz vás provede mořem smluv a složitých údajů. Porovnáme za vás pojištění elektroauta a nabídneme vám tu nejvýhodnější smlouvu na trhu. Poplavete s námi?

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: