Za peníze v Praze dům… Co když ale hledáte ojeté auto? Pražské autobazary si nenesou nejlepší pověst. Současné autobazary Prahy ale překvapují službami i přístupem. A jaké autobazary Praha a okolí jsme zvolili jako nejlepší?

Statistiky prodejů ojetin v České republice

Průměrná cena ojetého vozidla klesla v druhém kvartále v roce 2023 z 299.000 Kč na 293.000 Kč. V meziročním srovnání ovšem došlo k navýšení ceny z 289.000 Kč.

💡
Odborníci předpokládají, že ceny ojetých vozů narazili na svůj strop a neočekávají nárůst cen. Na druhou stranu ale nepředpokládají ani jejich pokles.

Na trh s ojetými vozy se vrací tuzemská značka vozidel Škoda. Ojeté vozy Škoda tvoří 21% podíl prodaných aut na trhu. Jaké Škodovky se prodávají nejvíce?

  • Škoda Octavia
  • Škoda Fabia
  • Škoda Superb
U prodejů ojetin klesá podíl dovezených aut z Německa. Dokládá to fakt, že rozdíly mezi českým a německým trhem se stírají a čeští autobazarníci si napravují reputaci.
Průměrné stáří ojetého vozu je 9,1 roku, což značí drobný pokles.
nakup nového auta z autobazaru

Jak vybrat ojeté auto? Na co si dát pozor?

Výběr ojetého vozu je důležité rozhodnutí. Nekupujete si toustovač nebo mixér za pár tisíc. Roli při výběru ojetého vozu hraje několik faktorů.

  • Značka a model – jaký vůz si přejete? To je oč tu běží. Ještě před návštěvou autobazaru si ujasněte, jaký vůz sháníte a potřebujete. Vyhledejte si recenze konkrétního modelu – optimální od odborných médií i samotných uživatelů.
  • Stáří vozu – na sekundární trh s auty se nejčastěji dostávají vozidla vyřazená z firemních flotil. Společnosti vozy posílají k dalším kupcům přibližně po šesti letech. Optimální stáří ale neexistuje. V některých případech vypadá starší vůz lépe než jeho mladší kolega. S narůstajícím stářím se zvyšuje riziko poruch.
  • Provozní nákladykolik stojí povinné ručení, havarijní pojištění a kolik zaplatíte za pohonné hmoty? Provoz vozidla představuje pravidelně se opakující provozní náklady, které u dražších nebo výkonných modelů dosáhnou až k desítkám tisíc za měsíc.
  • Pomoc specialisty – při výběru ojetého vozidla si s sebou vezměte nezávislého odborníka bez vazeb na autobazar. To platí obzvlášť v případech, že technické parametry vozidel nejsou vaše parketa. Odborník vám ušetří spoustu tisíc v případě skryté vady.
povinné ručení cena
Tip! Na každé auto musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc. Nezávazně, online, zdarma.

Důvěryhodnost a recenze autobazaru

Nakonec se dostáváme k samotným autobazarníkům. Věnujte prodejcům pozornost už při prvním kontaktu. Jak na vás působí, tlačí vás do nákupu, nebo používá nekalé obchodní praktiky? Leccos vám prozradí i recenze na internetu, dejte si ale pozor na falešné hodnocení, které si prodejci píšou sami.

vystavené vozy v autobazaru

Nejlepší autobazary Prahy v roce 2023

Jaké vozy seženete v Praze a okolí? Hlavní město představuje specifický trh. Kromě vyšších cen se zde potkáte i se širší nabídkou služeb. Proto se mezi nejlepší autobazary Praha a okolí dostali i prodejci, kteří jinde příliš slávy nepobrali.

Auto ESA

Dvě pobočky v Praze a Štěrboholech zajistí prodej i výkup vozů a klientům nabízejí několik možností financování od úvěru, přes operativní financování až po splátky bez navýšení. Recenze zákazníků AUTO ESA hodnotí pozitivně, přesto ale občas narazíte na prodej, kdy si obě strany nesedly.

💡
Webové stránky AUTO ESA jsou přehledné a nabízejí efektivní filtrační systém. V nabídce vozů objevíte známé značky vozidel, které si seřadíte podle roku výroby, ceny nebo typu karoserie.

AAA Auto

Největší síť v České republice patří mezi kvalitní autobazary Praha a okolí. Áčka mají řadu příznivců i odpůrců. Vždy záleží na konkrétní pobočce. V Praze a jejím okolí najdete tři:

  • Pobočka Praha 8 – Dolní Chabry, Dopraváků 874/15, 184 00
  • Pobočka Praha – Čestlice, V Oblouku 128, 254 43
  • Pobočka Kladno, Gen. Klapálka 2810, 272 01
💡
AAA Auto nabízejí prověřené vozy za férové ceny. Co se vyplatí méně jsou jejich úvěrové smlouvy a nabídky financování. Pokud plánujete pořízení ojetiny od tohoto prodejce, peníze si raději zajistěte vlastní cestou.
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Mototechna.cz

Sesterská síť AAA Auto má v Praze a okolí tři pobočky na stejných adresách jako její starší sestra. Na Mototechna.cz je pozitivní dlouhá otevírací doba do pozdějších večerních hodin. Některé pražské pobočky umožňují i smluvení schůzky mimo otevírací dobu.

💡
Mototechna.cz podle svých slov prodá 9,5 auta za den. Auta u nich se rychle točí, čemuž odpovídají i služby. Mototechna zajistí veškerou administrativu spojenou s prodejem a vyjde vstříc i netypickým přáním.

LeasePlan Centrum

Bývalá firma Carnext.com patří mezi špičky a nejlepší autobazary Prahy. Najdete ji ve Vestci u Prahy. Jejich hlavní doménou jsou ovšem online nabídka ojetých vozidel. Dobře nafocené interiéry a 360° fotky zkrátka fungují na každého.

💡
Podle hodnocení zákazníků je LeasePlan Centrum mezi nejlepší autobazary Praha a okolí. Jestliže sháníte spolehlivého prodejce, který si na nic nehraje, rozhodně si cestu do Vestce naplánujte.

MamaCar

Poslední z autobazarů na svém dobře schovává kolem 300 vozů , které pravidelně obměňuje. Moderní prodejní plocha v pražských Kunraticích se rozpíná na 10.000 m2, což dokládá velké plány prodejce s ryze českým kapitálem.

💡
Zákazníci MamaCar chválí prodej, horší je to ale s výkupem. Zde se občas klienti potkali s nekalými praktikami a neúplnými informacemi. Při prodeji si zase chválí rychlý převod auta a možnost vlastní diagnostiky.

Autobazary Prahy nabízejí ověřené modely a zaujmou nadstandardními službami. Pokud k hlavnímu městu zamíříte z odlehlejších lokalit, počítejte s vyššími cenami.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: