Na konci června 2023 schválili poslanci připravovanou novelu zákona o silničním provozu. Nová pravidla silničního provozu ještě musí schválit senát a prezident. Cílem novely je lepší orientace a zjednodušení pravidel silničního provozu.

Nová pravidla silničního provozu

Mezi největší změny, které se pravidel týkají, je menší počet bodových kategorií. Místo pěti skupin novela zavádí tři bodové skupiny. Některá pravidla silničního provozu jsou proto bodovaná přísněji.

Stále platí dvanáctibodová hranice pro odebrání řidičáku. Novela zavádí pravidlo dvakrát a dost – pro odebrání řidičského průkazu stačí dva závažné dopravní přestupky nebo tři středně závažné.
řidič pije za jízdy alkohol

6 bodové přestupky

Největší změny se týkají nejpřísnějších pravidel. Ze sedmi bodů kleslo řízení motorového vozidla bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky (0,3–1 promile) a ve stavu vylučujícím způsobilost (nad 1 promile).

💡
Zpřísní se vysoké překročení rychlosti o více než 40 km/h v obci a více než 50 km/h mimo obec.

Šest bodů nově řidiči obdrží za nezastavení na červenou a ohrožení chodce. Větší sazba je i za jízdu v technicky nezpůsobilém vozidle.

Jaké přestupky jsou nově za šest bodů?

Nově Původně
Řízení nad 0,3 promile 6 bodů 7 bodů
Řízení nad 1 promile 6 bodů 7 bodů
Řízení nad 0,3 promile 6 bodů 7 bodů
Odmítnutí testu 6 bodů 7 bodů
Nehoda se smrtí nebo těžkým zraněním 6 bodů 7 bodů
Otáčení a další na dálnici 6 bodů 7 bodů
Nedovolená jízda na železniční přejezd 6 bodů 7 bodů
Vysoké překročení rychlosti 6 bodů 5 bodů
Nezastavení na červenou 6 bodů 5 bodů
Ohrožení chodce 6 bodů 5 bodů
Technicky nezpůsobilé vozidlo 6 bodů 5 bodů
silniční kontrola

Přestupky za 4 body

Pravidla silničního provozu čtyřbodové přestupky již znají. Beze změny proto zůstává omezení chodce na přechodu a řízení bez řidičského oprávnění. Jinak se ale do čtyřbodové skupiny dostaly dopravní přestupky ze tříbodové, pětibodové i sedmibodové kategorie.

💡
Zpřísnění se dočkalo překročení rychlosti o 20 km/h v obci a 30 km/h mimo obec. Benevolentnější budou přestupkové orgány naopak v případě řízení po zadržení řidičského oprávnění.

Za jízdu bez pásu vás nově přestupková komise odmění čtyřmi body místo původních třech. Telefon za volantem je nově hodnocen ještě přísněji – ze dvoubodové kategorie přeskočil do kategorie přestupků za čtyři body.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.

Jaké čtyřbodové přestupky pravidla silničního provozu nově zavádějí?

Nově Původně
Omezení chodce 4 body 4 body
Řízení bez řidičáku 4 body 4 body
Nepoužití autosedačky 4 body 4 body
Překročení o 20 km/h a 30 km/h 4 body 3 body
Řízení po zadržení oprávnění 4 body 7 bodů
Ohrožení při přejíždění 4 body 5 bodů
Jízda bez pásů 4 body 3 body
Řízení s telefonem 4 body 2 body
Nezastavení u nehody 4 body 7 bodů
přechod pro chodce

Přestupky za 2 body

Nakonec tu jsou nejméně závažné dvoubodové přestupky. Těch se nová pravidla silničního provozu dotýkají nejméně. Nutno ovšem podotknout, že tato kategorie byla nejužší ještě před chystanou novelou.

💡
Dvoubodové sankce se nově dočká malé překročení rychlosti o méně než 10 km/h v obci i mimo ni. 

Méně přísné je také řízení bez profesní způsobilosti a mezi řidiči neoblíbené nezastavení před přechodem v případech, kdy je řidič povinen tak učinit.

Dvoubodové přestupky v nových pravidlech silničního provozu

Nově Původně
Malé překročení rychlosti 2 body 0 bodů
Řízení bez profesní způsobilosti 2 body 3 body
Nezastavení před přechodem 2 body 3 body
Stání na invalidech 2 body 2 body
Závěrem shrnutí změn v bodovém ohodnocení připomínáme, že body nejsou všechno.

Vedle bodového ohodnocení se pravidla silničního provozu týkají také pokut a případného trestního řízení. O nich se většina změn v chystané novele nezmiňuje. Alespoň v některých případech…

dechová zkouška

Pravidla silničního provozu a pokuty

Větší pokutu zaplatí řidiči pod vlivem alkoholu. Původních 20.000 Kč zvedli zákonodárci na 25.000 Kč. Ještě větší rozdíl panuje u pokut za odmítnutí dechové zkoušky a testu na drogy. Doposud řidiči zaplatili maximálně 50.000 Kč – nově je to 75.000 Kč.

Navýšení finančních sankcí se týká i pirátů silnic. Za velké překročení rychlosti původně hrozilo maximálně 5.000 Kč. Pokud senát a prezident nová pravidla dopravního provozu schválí, sankce se zvedne na 10.000 Kč.
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Řidičák pro mladé na zkoušku

Nová pravidla silničního provozu kopírují americký model udělování řidičských průkazů. Pod dohledem mentora mohou nově řídit vozidla mladiství od 17 let.

Společně s tím se zavádí řidičák na zkoušku.

Pokud řidič dva roky od získání oprávnění spáchá šestibodový přestupek nebo mu bude řidičský průkaz odebrán, bude muset absolvovat dopravně-psychologickou přednášku a evaluační jízdu.

dálnice

Změna rychlosti na dálnici

Poslední změny v pravidlech silničního provozu se týkají jízdy na dálnici. Nová legislativa počítá s navýšením rychlosti na 150 km/h na některých dálničních úsecích. Nutno podotknout, že se nejedná o plošnou změnu. Vyšší rychlost se týká pouze modernizovaných úseků dálnic. Které to jsou, se zatím neví.

Nová pravidla silničního provozu přinášejí ještě jednu příjemnou změnu. Od roku 2024 zaniká povinnost mít u sebe řidičský průkaz a osvědčení vozidla (malý techničák).

Čekají řidiče změny na silnicích? Nová pravidla silničního provozu se podepíšou především na bodových kontech, samotný provoz ale neovlivní. Zda se novela dostane přes senát a prezidenta, to je ovšem zatím ve hvězdách.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: