Povinné ručení, neboli pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, je zákonná povinnost každého řidiče. Nepojištěné vozidlo bez platné smlouvy, jejíž úhradu dokládá tzv. zelená karta, zkrátka nesmí na silnici. Cena povinného ručení ale pravidelně stoupá. Srovnání povinného ručení online přitom ušetří i několik stovek.

Povinnost platby povinné ručení řidičům ukládá zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, respektive pak novela č. 293/2017 Sb. Ta určuje výši povinného ručení i sankcí za nezaplacené povinné ručení.

Proč si platíme povinné ručení?

Povinné ručení kryje škody způsobené provozem vozidlem. Je jedno, zda se jedná o škody na majetku nebo na životech. Zejména první kategorie se přitom vyšplhá i na několik desítek tisíc korun.

💡
Jednoduše řečeno se z povinného ručení hradí veškeré náklady vzniklé při dopravní nehodě. Nejedná se přitom pouze o medicínské výlohy a majetkové škody. Pojišťovna za vás uhradí ušlý zisk, škodu třetích stran a výplatu odškodného.

Povinné ručení dnes nabízejí prakticky všechny tuzemské pojišťovny. Nabídka jejich produktů je ale široká a laik se v ní jen těžko zorientuje. Od toho tu je srovnání povinného ručení, které vyloží karty na stůl.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.
žena za volantem
Srovnání povinného ručení podle SPZ. Jasno budete mít během chvilky.

Co ovlivňuje cenu povinného ručení?

Cena povinného ručení pravidelně stoupá. Do ceny se promítá věk pojistníka i typ vozidla. Tím ale seznam kritérií a parametrů mající vliv na cenu povinného ručení zdaleka nekončí.

💡
Každá pojišťovna má algoritmus pro výpočet různý a záleží na jejích vlastních kritérií. Nejdůležitější je ale vždy osoba pojistníka. Stále totiž platí, že mladí řidiči bourají častěji a za povinné ručení tedy zaplatí více. 
Za pojištění odpovědnosti si také připlatí obyvatelé velkých měst a oblastí s vyšší nehodovostí.

Cenu povinného ručení samozřejmě ovlivňuje i vozidlo, které se chystáte pojistit. Speciálně se jedná o tyto parametry:

  • typ vozidla,
  • účel využití (soukromé, firemní, taxi),
  • zdvihový objem,
  • výkon,
  • typ paliva,
  • konkrétní model vozu.

Bonusy a malusy

Dvě slova, která vám výrazně zlevní povinné ručení. Jednoduše řečeno se jedná o systém hodnocení řidiče a jeho schopností. Jestliže nebouráte, pojišťovnu nestojíte peníze a ta se vám za to patřičně odvděčí.

Systém výpočtu bonusů a malusů má každá pojišťovna trochu jiný. Obecně ale platí, že za každých 12 měsíců bez nehody získáte přibližně 5% slevu. Dohromady tak můžete nasbírat až 50% slevu na povinné ručení.

Vše ale funguje také opačným směrem. Jestliže bouráte a stojíte pojišťovnu peníze, přičítají se vám malusy a zvedne se vám cena povinného ručení. Ty se odečítají až po 36 měsících podle typu pojišťovny a cena pojištění se zvedne až několikanásobně.
havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění.. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplahat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.
srovnání povinného ručení bez registrace
Srovnání povinného ručení bez registrace? Bez pár údajů se neobejdeme.

Srovnání povinného ručení šetří čas i peníze

Jak se rychle zorientovat v nabídce služeb povinného ručení? S tím vám pomůžou srovnávače, které poskytnou srovnání povinného ručení online. Tyto nástroje seřadí nabídky podle vámi zadaných kritérií a vše přehledně odprezentují.

💡
Srovnání povinného ručení má i další výhodu. Srovnávače povinného ručení mají s pojišťovnami vlastní smlouvy, a jelikož odebírají služby ve větším množství, pojišťovny jim nabídnou i nižší ceny povinného ručení. Sjednání povinného ručení online vám ušetří až několik set korun ročně.

Uzavření povinného ručení online vám zabere jen pár minut. Potřebujete k tomu tyto náležitosti:

  • SPZ vozidla,
  • údaje o pojistníkovi (jméno a příjmení, věk, bydliště),
  • kontaktní údaje,
  • bonusy za bezeškodnou jízdu.
Po vyplnění všech náležitostí se vám ozve pracovník srovnávače povinného ručení, který s vámi probere detaily nabídky. Uzavření tedy neprobíhá přímo online, ale po telefonu. Operátor na lince vám navíc sdělí informace týkající se výpovědi staré smlouvy.

Rychlost celého procesu záleží jenom na vás. Nejvíce času vám zabere samotné srovnání, které rozhodně neuspěchejte.

Nechte si zpracovat více nabídek od různých srovnávačů a všechny je pečlivě porovnávejte.
srovnání povinného ručení a havarijního pojištění
Výběr toho správného povinného ručení není snadný. Rozhoduje nejen cena.

Jak na správný výběr povinného ručení?

Jak si vyberete nejlepší povinné ručení? Roli hraje hned několik kritérií a nejdůležitější rozhodně není cena.

  • Pojišťovna – prověřte si historii pojišťovny a dejte na svůj šestý smysl. Důvěryhodnost klienta v pojišťovnu je klíčová při dalším obchodním vztahu.
  • Recenze – při výběru povinného ručení si přečtěte recenze a zkušenosti jejích klientů. Dbejte ale na to, aby se jednalo o nezávislé a skutečně relevantní recenze.
  • Cena pojištění – kolik zaplatíte za povinné ručení je sice důležité, rozhodně ale není klíčové. Spíše než ceně věnujte pozornost dalším kritériím.
  • Výše limitů – pojišťovny plní pojistné události různě. Výše limitů je přitom stěžejní. Škody na majetku a zdraví dosahují i desítek milionů a cokoliv nad limit hradíte z vlastní kapsy. My doporučujeme výši limitů alespoň 75 milionů na zdraví i majetku.
  • Obsah povinného ručení – povinné ručení se nemusí týkat jen krytí případné nehody. Ověřte si, co zahrnují asistenční služby. Do kolika kilometrů hradí pojišťovna odtah a poskytne vám náhradní vozidlo? Nezapomínejte na to, že co není ve smlouvě, to neplatí.

Srovnání povinného ručení vás provede jeho výběrem a usnadní vám život. Při výběru se ale nenechte zmást lákavými nabídkami konkrétních pojišťoven a vždy porovnávejte jen relevantní údaje. Jedině tak vyberete skutečně výhodné povinné ručení.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: