Všechno v souvislosti s autem máte pod palcem a běží tak, jak má. Jste v klidu. Žádné neuhrazené pokuty. STK vás čeká až za rok. Dálniční známku máte také zaplacenou. Povinné ručení máte sjednané, zaplacené. V roce 2024 ale začne platit novela zákona o povinném ručení. Znáte detaily a víte, jak se vás novela dotkne?

Srpnový souhlas vlády a schválení Poslanecké sněmovny na konci roku 2023 přináší do systému povinného ručení největší změnu posledních let.

Změna navazuje na požadavky směrnice Evropské unie z roku 2021.

Novela zákona o povinném ručení se měla do národní legislativy převést do konce roku 2023, což se u nás nepodařilo. A v platnosti byl i nadále Zákon č. 168/1999 Sb. (Zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).

povinné ručení zákon

Novela zákona o povinném ručení v kostce

Novela zákona o povinném ručení se na konci ledna 2024 dočkala finálního podpisu Prezidenta republiky a zákon byl vyhlášen 13. 2. 2024 ve Sbírce zákonů pod číslem 30/2024 Sb

Novela zákona o povinném ručení vešla v platnost 1.4.2024.

Změny povinného ručení se dotknou mnoha oblastí. V některých částech řidičům povinnosti ubere, jiným přidá.

  • Nebude nutné fyzicky s sebou vozit zelenou kartu.
  • Rozšíří se okruh dopravních prostředků, na které musíte sjednat povinné ručení.
  • Mění se osoba odpovědná za platbu povinného ručení.
  • Zvyšují se limity povinného ručení.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Vyšší limity povinného ručení

Výraznou novinku představuje navýšení limitů povinného ručení. Zatímco dosavadní nejnižší možné limity sjednané u povinného ručení byly na hranici 35 milionů korun, nově bude výše minimálních limitů limitů:

  • 50 milionů na majetkové škody (na jednu škodní událost bez ohledu na počet poškozených),
  • 50 milionů korun na újmu na zdraví na každého poškozeného.

Pokud už máte povinné ručení sjednané na nižší limit, pojišťovna vám u stávajících pojištění tento limit automaticky zvýší. Navýšení limitů vychází z vyšších nákladů na léčbu. 

Limity plnění u povinného ručení se zvyšují. A to také proto, že rostou náklady na opravu vozidel.

Obvykle si ale čeští řidiči vybírali už nyní limity pojištění 70 milionů korun na majetkovou škodu i na újmu na zdraví.

5 tipů, jak snadno vyřadit vozidlo z evidence | Klik.cz
S vyřazením vozidla z registru se během řidičské kariéry setká prakticky každý majitel. Naše tipy vám vyřazení vozidla z evidence urychlí.

Co všechno je vozidlo?

Často se diskutovalo o tom, zda by se nemělo povinné ručení rozšířit i na elektrokoloběžky. Jejich nehodovost a následky s tím spojené vedly k tomu, že i na ně se novela zákona o povinném ručení zaměřila.

Za vozidlo se podle tohoto zákona považuje motorové vozidlo určené k pohybu po zemi, které je poháněné výhradně mechanickým pohonem:
  • s maximální konstrukční rychlost vyšší než 25 km/h, nebo
  • s provozní hmotností vozidla vyšší než 25 kg a maximální konstrukční rychlostí vyšší než 14 km/h.
💡
Celkově novela zákona o povinném ručení rozšiřuje počet vozidel, pro které se musí toto pojištění sjednat. Tato povinnost se vztahuje i na přípojné vozidlo určené k užití s vozidlem.

Povinné ručení tak budou po splnění podmínek muset nově řešit:

  • elektrokoloběžky,
  • segwaye,
  • golfové vozíky,
  • zahradní traktory,
  • terénní čtyřkolky „pro děti“,
  • rolby,
  • skútry.

Povinné ručení se netýká např. zahradních traktorů, které používáte výhradně na soukromém pozemku. Pokud s traktůrkem vyjedete na veřejnou komunikaci, musíte mít sjednané povinné ručení.

Úlevu novela zákona o povinném ručení přinesla majitelům elektrokol. Definice motorového vozidla říká, že hlavním zdrojem pohybu musí být motor. Pokud je u elektrokol hlavním zdrojem pohybu lidská síla, pak nejde z pohledu definice o motorové vozidlo a povinné ručení na něj ani nyní sjednávat nemusí.
zákon o povinném ručení

Povinnost sjednat povinné ručení

Změní se také osoba, která má za povinnost povinné ručení sjednat. Zatím tato povinnost náležela vlastníkovi vozidla. Nyní tato role připadá provozovateli vozidla. Vlastník i provozovatel jsou vedení v registru vozidel. Provozovatel je ten, kdo se souhlasem vlastníka vozidlo fakticky používá, tedy kdo s ním skutečně jezdí.

Pokud máte pravidelně vozidlo, které vlastní někdo jiný, musíte si povinné ručení sjednat vy. Provozovatel je charakterizován dlouhodobostí používání. Pokud si občas půjčíte od někoho vozidlo, nemusíte být veden jako provozovatel. A pokud v takovou chvíli způsobíte nehodu, pak je důležité, že je vozidlo pojištěné majitelem.
💡
Problémy nastávaly u mladých řidičů, kteří nechávali povinné ručení sjednané na své rodiče a čerpali jejich bonusy.

Provozovatel má povinnost hradit náklady spojené s provozem vozidla, pokuty, poškození, kterých se na vozidle dopustí. Typicky jde o příklad vozidla leasingové společnosti. Ta je vlastníkem vozidla. Provozovatel je pak osoba, která má s leasingovou společností smlouvu o používání vozidla.

Zelená karta v praxi: Stačí elektronická verze? | Klik.cz
Zelenou kartu řidiči vozí nejčastěji v přihrádce u spolujezdce., nebo za clonkou. Jen zlomek jich ale ví, že zelenou kartu vozit nemusejí.

Zelená karta jako doklad

Při silniční kontrole jste museli předkládat zelenou kartu jako důkaz, že máte sjednané povinné ručení. Tu nyní nebudete muset na území České republiky vozit s sebou.

Kontrola platného povinného ručení proběhne digitálně.

Pojišťovny budou muset všechny sjednané smlouvy o povinném ručení nahrát do online databáze České kanceláře pojistitelů. Pojišťovny mají na tento krok 8 kalendářních měsíců. Z tohoto důvodu je účinnost této úpravy od 1.10.2024.

Bez tzv. zelené karty se však ani nyní neobejdete při cestách do zahraničí. Tam bude i nadále představovat mezinárodní potvrzení o sjednání povinného ručení.

Změny v povinném ručení vám dávají příležitost projít si vaše stávající smlouvy, zohlednit používaná vozidla a vyhodnotit, zda se na ně nově povinnost pojištění odpovědnosti vztahuje. Využijte našeho srovnávače, abyste si našli nejvýhodnější pojištění pro svá vozidla.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: