Důvodů vyřazení vozidla z evidence je několik. Totální škoda vozidla, auto dosloužilo nebo jeho prodej. Se všemi se ale pojí byrokratický proces, kterému se žádný majitel vozidla nevyhne. To ale neznamená, že ho nezvládnete.

S vyřazením vozidla z registru se během řidičské kariéry setká prakticky každý majitel. Někdo preferuje postup tzv. na vlastní triko a vše si zařizuje sám. Jiný zase využije naše tipy na to, jak vyřazení vozidla z evidence urychlit.

Počet autovraků stoupá

Vyřazení vozidla z evidence se nejčastěji týká autovraků. Buď se jedná o totální škodu na vozidle, například v případě havárie, nebo o auto, které dosloužilo a majitel si koupil nové.

V průměru se vyřazují vozidla kolem 20 let. Nejčastěji se jedná o vozy značky Škoda, má to ale snadné odůvodnění. Škodovky jsou dlouhodobě nejprodávanější vozy v České republice – logicky se tedy nejčastěji odepisují.
💡
Počet autovraků ale stoupá. Je to dáno vyšším prodeji aut, ale také trendem, kdy si řidiči pořizují novější vozy a zbavují se starých.

Počet vyřazených autovraků za posledních 10 let:

2013 121.836
2014 131.987
2015 139.438
2016 146.928
2017 154.305
2018 169.714
2019 178.680
2020 167.814
2021 174.623
2022 160.412
2023 (za první čtvrtletí) 67.214
dočasné vyřazení vozidla z evidence

Dočasné vyřazení vozidla z evidence

První možností, jak vyřadit vozidlo z evidence, je tzv. depozit – tedy dočasné vyřazení. Jedná se o vyřazení na žádost vlastníka. Po potvrzení na odboru dopravy úřadu obce s rozšířenou působností nastává roční období, během kterého je majitel povinen zajistit vozidlo tak, aby nedošlo k ohrožení veřejnosti a poškození životního prostředí.

Pokud majitel vyřazuje vozidlo na delší dobu než rok, má povinnost po 12 měsících sdělit, kde se vůz nachází a účel jeho využití. Při dočasném vyřazení vozidla z evidence nelze s autem manipulovat a vozidlo nesmí stát na veřejné komunikaci.

Dočasné vyřazení vozidla z evidence stojí 200 Kč, prodloužení pak dalších 50 Kč. S sebou si vezměte tyto doklady:

Zánik vozidla

Do roku 2015 se tento proces nazýval trvalé vyřazení vozidla z evidence. Při něm se vozidlo nebo autovrak definitivně ruší a dochází k jeho vymazání z evidence vozidel.

Celý proces je zdarma a bez dalších poplatků. Je ale nutná osobní návštěva úřadu obce s rozšířenou působností a podat oficiální Žádost o vyřazení silničního vozidla z provozu a zápis zániku silničního vozidla.

Na úřadě si po vás vyžádají tyto doklady:

  • velký technický průkaz,
  • malý technický průkaz,
  • registrační značky
  • doklad o ekologické likvidaci,
  • občanský průkaz.
srovnání povinného ručení
Tip! Máte nové auto? Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Vyberte si nejlevnější pojištění automobilu. Porovnejte si nabídky jedním klikem online.

Kdo mi vystaví doklad o ekologické likvidaci?

Při vyřazení vozidla z evidence je majitel povinen zbavit se ho oficiální cestou. Jinými slovy ho předat do zařízení ke sběru autovraků. Zde vám vydají Potvrzení o převzetí autovraku a vozidlo ekologicky zlikvidují.

💡
Jestliže bude majitel postupovat neoficiální cestou, hrozí mu pokuta až 20.000 Kč. Oficiální místa ke sběru autovraků na svých stránkách eviduje Ministerstvo dopravy.

Další způsob je výkup vozidla vrakovištěm

Některá vrakoviště za vozidlo platí, jiná nic nedávají a některá si dokonce vezmou peníze. Vše záleží na stavu vozidla – autovraky v lepším stavu prodávají vrakoviště na díly, ty definitivně poničené vykupují za ceny železa.

Rozdíl v ceně záleží také na tom, zda auto na vrakoviště dovezou majitelé po vlastní ose, nebo si pro něj zařízení určené k likvidaci dojede.
totální škoda na autě

Dejte auto hasičům

Další z možností, jak se zbavit autovraku, je předat jej záchranným složkám. Některé hasičské sbory shánějí autovraky k vlastnímu výcviku nebo k veřejné prezentaci – například při dětských dnech.

Hasiči si auto odvezou, provedou na něm výcvik a následně ho odvezou do zařízení k ekologické likvidaci. Nakonec majiteli předají potvrzení o likvidaci vozidla, které s potřebnými doklady donesete na odbor dopravy.

Za auto pro hasiče majitelé nic nedostanou

Může je ale hřát dobrý pocit. A to v některých případech doslova. Výjimkou nejsou vozidla určená ke spálení a prezentaci práce hasičů. Přesto má vyřazení vozidla z evidence prostřednictvím hasičů výhody:

  • hasiči sami zajistí odvoz autovraku od majitele,
  • vozidlo poslouží dobré věci,
  • ekologickou likvidaci zajistí hasiči, majitel se o nic nestará.

Odhlášení auta při prodeji

Další možností, která se ale dnes příliš nepoužívá, je vyřazení vozidla z evidence při prodeji. V minulosti se jednalo o tzv. polopřevod. Dnes se ale vozidla přepisují přímo na nového majitele, a proto není jejich odhlášení třeba.

Důležité je, že původní majitel ručí za převod vozidla. Ten musí proběhnout do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy. Pokud se tak nestane, původnímu majiteli hrozí pokuta až 50.000 Kč. Vystavuje se také riziku, že mu přijde pokuta způsobená provozem vozidla při neurčení řidiče.
💡
Převod auta si proto majitelé nejčastěji řeší sami. Pokud to nechají na kupcích, je dobré uvést povinnost převodu jako dodatek do kupní smlouvy. Původní majitel také musí vystavit novému plnou moc k převodu vozidla.

Při převodu je také nutné dojet na evidenční kontrolu. Ta se týká i autovraků. Evidenční kontrola nepojízdného vozidla je možná i bez příslušných dokladů a registračních značek.

Vyřazení vozidla z evidence není složitý proces. Vyžaduje ale správný postup. Pokud využijete naše rady a tipy na vyřazení z registru, vše zvládnete i během jednoho dne.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: