Havarijní pojištění patří k základním typům pojištění vozidla. Řidiče chrání před neočekávanými náklady vzniklými nejen při nehodě, ale také při vandalismu a odcizení. Speciálním typem pojistky je allrisk pojištění. Komu se vyplatí a jaká jsou jeho rizika?

Havarijní pojištění v kostce

Ačkoliv má tento typ pojištění v názvu havárii, kryje více než škody způsobené při nehodě. Havarijní pojištění slouží k ochraně řidiče před škodami způsobenými živly, odcizením, vandalismem nebo neoprávněným užitím.

💡
Řidiči od pojišťovny obdrží náhradu škody, která pokryje náklady způsobené pojistnou událostí. V některých případech dokonce řidiče ochrání před totální likvidací nebo nuceným prodejem.

Cena havarijního pojištění

Stejně jako u povinného ručení si pojišťovny samy určují kritéria výpočtu ceny. Tyto parametry se ve většině případů shodují s cenou povinného ručení, vyšší důraz je kladen na stáří a cenu vozidla.

Jaká kritéria ovlivňují cenu povinného ručení?

  • Výše plnění
  • Stáří vozidla
  • Výše spoluúčasti
  • Bydliště a věk majitele vozidla
  • Frekvence platby
  • Historie řidiče
  • Rozsah asistenčních služeb

Cenu allrisk pojištění sníží roční frekvence platby a jízda bez nehod. Vyplatí se také pravidelný roční přepočet – cena havarijního pojištění se snižuje úměrně ke stáří a poklesu hodnoty vozidla.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě značné. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
 co je allrisk pojištění
Co je allrisk pojištění? Čtěte níže...

Co je to allrisk pojištění?

Allrisk pojištění auta je speciální typ havarijního pojištění, který majitelům vozidla poskytuje větší výhody. Obecně vzato se jedná o pojištění, které pokrývá více nebo všechna možná rizika a nabízí řidičům další benefity. Mezi rizika spojená s provozem vozidla patří:

  • nehoda nebo havárie,
  • zničení,
  • odcizení a krádež,
  • živelní rizika,
  • vandalismus.
💡
Optimální allrisk pojištění auta pokrývá všechny rizikové situace. Jednoduše řečeno platí, že co není vyloučeno, to je do pojištění zahrnuto. Výluky a výjimky z pojistky jsou totiž běžnou součástí allrisk pojištění.

Allrisk pojištění poskytne řidiči náhradu škody bez ohledu na viníka pojistné události. Mezi další specifika allrisk pojištění auta patří okamžitá náhrada vozu při odcizení nebo poškození vozidla.

srovnání povinného ručení
Tip! Bez platného povinného ručení nesmíte usednout za volant. Nechte si poradit a vyberte si nejlevnější pojištění automobilu pro váš vůz. Porovnejte si nabídky jedním klikem.

Výhody allrisk havarijního pojištění

Jaké jsou tedy výhody allrisk pojištění auta v praxi?

1) Především je to větší krytí rizik. I když ne každé pojištění pokrývá vše výše uvedené, na allrisk pojištění se uplatňují vyšší limity a nižší spoluúčast.

2) Další výhodou je rychlá náhrada škody. Při plnění pojistné události pojišťovna nezkoumá viníka ani způsob škody.

Byrokratický aparát je rychlejší a náhradu škody dostane řidič dříve.

3) V neposlední řadě je to flexibilita. Existují různé stupně a úrovně pojistného krytí. Havarijní pojištění patří k typům pojištění, která se sjednávají na míru. U allrisk pojištění toto platí dvojnásob.

lakování auta
Pozor! Náklady na pojištění mohou být neúměrné případné škodě.

Rizika allrisk pojištění

Není ale zlato, vše co se třpytí. Allrisk pojištění vozidla není určené všem řidičům.

1) Majitelé starších a méně cenných vozidel by se měli rozhodovat vždy individuálně na základě vlastních potřeb – náklady na pojištění mohou být neúměrné případné škodě.

2) Další nevýhodou pojištění vyšší míry rizik jsou komplikované smluvní podmínky. Doporučujeme podrobné a několikeré přečtení smlouvy. S pojištěním se pojí řada výjimek a výluk, které z plnění vylučují kombinace situací a rizik.

3) Pojištění se nevyplatí méně častým řidičům. Jestliže vůz jezdí méně, hrozí mu nižší rizika a náklady na pojištění převyšují náklady na provoz.

Doporučujeme zvážení pojištění řidičům, kteří mají dostatečné krytí rizik.

Komu se vyplatí allrisk pojištění?

Havarijní pojištění s vysokým stupněm krytí se vyplatí mladým a méně zkušeným řidičům. Ti jsou obecně častější viníci nehody – pojištění kryje škody způsobené provozem vozidla bez ohledu na viníka pojistné události.

💡
Vyšší míra krytí je vhodná pro majitele dražších a cennějších vozů. Náklady na jejich opravu jsou vyšší a pojišťovna zajistí rychlejší pokrytí škod a náhradní vozidlo.

V neposlední řadě tu jsou řidiči s většími nároky na ochranu. Nezáleží na tom, jestli vozí v autě drahé vybavení nebo najezdí tisíce kilometrů ročně. Allrisk pojištění jim dodává jistotu v případě pojistné události.

hořící auto
Každá pojišťovna obvykle nabízí několik stupňů krytí.

Kde sjednat allrisk havarijní pojištění?

Havarijní pojištění nabízí většina pojišťoven, které působí v České republice. Rozsah pojistek je různý a každá pojišťovna obvykle nabízí několik stupňů krytí. Porovnali jsme několik pojišťoven a jejich maximální stupně krytí, které považují za allrisk pojištění.

  • Generali Pojišťovna poskytuje tři úrovně allrisk pojištění, která kryjí všechna známá rizika. Varianty se liší v ceně a dalším obsahu – u nejvyšší varianty je garance ceny na tři roky, možnost propojení GAP pojištění a garance rychlé likvidace pojistné události.
  • Allianz řidičům nabízí Havarijní pojištění MAX, v rámci kterého pokrývá krádež, poškození skla, vandalismus, zvěř a další události. Nabízí také možnost propojení s GAP pojištěním.
  • Kooperativa stejně jako Allianz nenazývá nejvyšší havarijní pojistku jako allrisk pojištění. Lze ale sjednat havarijní pojištění na všechna rizika. Výhodou Kooperativy je navíc vysoká míra přizpůsobení a nastavení jednotlivých parametrů jako krytí a spoluúčast.

Allrisk pojištění auta představuje zajímavou alternativu ke klasickému havarijnímu pojištění. Vhodné je pro obezřetné majitele, ale také nováčky na silnicích. Všem těm poskytuje dostatečné krytí a rychlé plnění v případě pojistných událostí.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: