Vozy SUV patří po kombících mezi ty nejoblíbenější. Poskládáte do nich celou rodinu, nákup a ještě k tomu psa. Kvalitní podvozek esúvéček se navíc hodí na české silnice druhé a třetí třídy. Pořídíte ale SUV do 300.000 Kč?

Vrhli jsme se do vln autobazarů i dealerů nových vozů a zkoumali ceny, výbavu a další parametry vozů SUV. Nakonec jsme vybrali nové i ojeté SUV do 300.000 Kč. Někdy to ale bylo dost těsné.

Jaká jsou specifika vozů SUV?

Čím vynikají SUV? Na první pohled je to robustní karoserie a bezpečnostní prvky. Obecně vzato se SUV řadí do kategorie vozidel kombinující výhody terénních aut s vlastnostmi osobní vozů.

Jaké jsou výhody SUV?

  • Vysoký podvozek a dobrý výhled
  • Více prostoru pro řidiče, pasažéry a v zavazadlovém prostoru
  • Vyšší bezpečnost díky robustnějšímu rámu karoserie a systémům aktivní bezpečnosti
  • Kvalitnější podvozek vhodný i do náročnějšího terénu
💡
Větší vůz ale neznamená více výhod. Za největší nevýhody SUV řidiči považují vyšší spotřebu (mezi 8 až 15 litry), náklady na údržbu a pořizovací cenu nových i ojetých vozů SUV.
suv auta
Cena vozů SUV závisí na tom, jak jsou vybavené, jak velké jsou a kdo je vyrábí.

Kolik stojí vozy SUV v letošním roce?

O cenu – o tu nám jde především. Cena nových vozů SUV se pohybuje od 400 tisíc Kč do 3 milionů. Pořídíte tedy SUV do 300.000 Kč? Na to odpovíme o pár řádků dále.

Cena vozů SUV se odvíjí od výbavy, velikosti a také výrobce. Prémiová SUV od BMW nebo Volva se běžně stojí kolem 2 milionů nebo více. Medián cen SUV se ale zdaleka neblíží ani jedné hranici – nové SUV ve střední výbavě pořídíte mezi 800 tisíci do 1,3 milionů korun.
povinné ručení cena
Tip! Pořídili jste si nové auto? Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje.

Nové SUV do 300.000 Kč – je to vůbec možné?

Ceny nových vozů v posledních letech stoupají exponenciální křivkou. Vozy, které ještě před pár lety stály kolem 250 tisíc korun, dnes pořídíte za téměř dvojnásobnou cenu. Týká se to také vozů SUV?

💡
Ještě nedávno stála nová Dacie Duster přibližně 290 tisíc korun. Takže ano – nové SUV do 300.000 Kč jste pořídili. V roce 2022 ale značka změnila cenovou politiku a oblíbený Duster zdražil přibližně o 80.000 Kč.

Ceny nového Dusteru v základní výbavě dnes začínají na 415 tisících korun přímo od výrobce. Vůz je vybavený přeplňovaným litrovým tříválcem, manuální šestistupňovou převodovkou a benzínovým motorem. I přes svoji cenu ale stále patří mezi nejoblíbenější SUV.

mercedes suv
SUV auta výrazně zdražily, do 300 tisíc koupíte spíš ojetinu.

Jaké ojeté SUV do 300.000 Kč koupit?

Výrazně nadějněji vypadá situace na trhu s ojetými vozy. Ačkoliv i ty za poslední roky výrazně zdražily, ojeté SUV do 300.000 Kč koupíte. Počítejte ale s tím, že v této cenové relaci možná budete muset slevit ze svých nároků.

Škoda Yeti

Oblíbené a prakticky první české SUV se vyrábělo v letech 2009 až 2017. Dnes ho nahradila poměrně oblíbená Škoda Karoq. Ve své době přišla Škoda Yeti jako první vůz tuzemské produkce s parkovacími kamerami.

Řidiči mladoboleslavské automobilky znali do roku 2017 pouze pípající senzory a grafické znázornění.

Za ojetou Škodu Yeti zaplatíte přibližně 240 tisíc Kč. Certifikované bazary prodávají Škodovky s rokem výroby 2013 a nájezdem 164 tisíc kilometrů se standardní výbavou zahrnující vyhřívaná sedadla, dvouzónovou klimatizaci, navigaci a tempomat s omezovačem.

BMW X5

Klepete si na čelo? Na začátku jsme zmínili, že vozy BMW patří k prémiovým SUV a cena nových se pohybuje kolem 2 milionů. Jak je tedy možné, že ojeté BMW X5 pořídíte do 300 tisíc Kč?

Model X5 s dieselovým 3.0d motorem, pohonem všech čtyř kol a automatickou převodovkou pořídíte do 300 tisíc Kč. Má to ale hned několik háčků. Auto bude pravděpodobně starší než 20 let a nájezd přesáhne 250 tisíc kilometrů.

K ceně ojetého SUV připočtěte také vyšší náklady na údržbu. Každý větší zásah v servisu stojí přes 50 tisíc Kč, častější je také výměna destiček a oleje. Nicméně i tak se jedná o prémiové ojeté SUV do 300.000 Kč.

havarijní pojištění
Tip! Máte-li auto v řádu sta tisíců, kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo. Štěstí přeje připraveným.

Mazda CX-5

Pokud vás zaujal japonský výrobce Mazda, hledejte model CX-5 v motorizaci 2.0i. Náhon AWD s nájezdem kolem 160 tisíc kilometrů a výkonem 110 kW pořídíte pod 300.000 Kč. Nedívejte se ale po českých bazarech – výhodněji vás vyjde z dovozu, hlavně z Německa a Nizozemí.

Levnější alternativou SUV do 300.000 Kč je úspornější motorizace 2.2 Skyactiv-X.

U nás je výrazně dostupnější za podobné ceny. Vozy Mazda nabízejí dobrý požitek z jízdy díky atmosférickému motoru. Na druhou stranu ale trpí neduhy neergonomických interiérů – typickým příkladem je nelogické vyhřívání v loketní opěrce.

Subaru Forester

Co by to bylo za článek o SUV, kdybychom nezmínili známé Subaru. Model Forester představuje vše, co od SUV očekáváte. Vyhlížejte zejména Subaru Forester čtvrté generace, které má dobře ovladatelný podvozek s pohonem všech čtyřech kol.

Subaru je skvělé auto na hory a do horšího terénu. Silnice druhé a třetí třídy si dává ke snídani. To ovšem neplatí o rychlejších silnicích.

Motor není tak dynamický a při předjíždění si dejte dostatek času.

A jak je na tom ojetý Forester s cenou? Model z roku 2013, motorem 2.0d AWD s výkonem 108 kW pořídíte kolem 280 tisíc Kč. Jedná se ale o dieselový motor s manuální převodovkou.

co znamená suv auto
SUV je sportovní či užitkový vyšší model auta s pohonem na všechna čtyři kola.

SUV do 300.000 Kč – jde to, ale…

Ojeté SUV pořídíte i pod 300.000 Kč. Rozlučte se ale s nadstandardní výbavou. Ekonomická situace způsobila, že i za průměrný vůz zaplatíte více než čtvrt milionu korun.

To ale neznamená, že SUV pod 300.000 Kč nenajdete. Počítejte ale s dlouhým hledáním v bazarech a hodinami prohlídek. Za svoje úsilí se ale dočkáte kvalitního vozu pro náročné řidiče.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: