Vžijme se do modelové situace. Na parkovišti nás nabourá neznámé auto a ostudně odjede. Jediné co si stihneme zapsat je registrační značka viníka. Jak zjistit majitele vozidla a jde to vůbec legální cestou? Odpověď vás pravděpodobně překvapí.

Jak zjistit majitele vozidla legální cestou?

Údaje o vlastnictví vozidla poskytuje Policie České republiky, pojišťovna a úřad, na kterém je vozidlo přihlášené. Legální cestou zjistíte údaje o majiteli vozidla pouze prostřednictvím Policie České republiky. Ta má ale v případě neznámého majitele svázané ruce.

💡
Ani jedna ze zmíněných institucí nesmí poskytnout údaje o majiteli bez jeho souhlasu. Pokud neznáte vlastníka vozidla, který ujel od nehody, nahlaste proto nehodu policii. Ta s vámi sepíše protokol, který předáte pojišťovně.
dopravní nehoda
U některých dopravních nehod se stává, že viník ze strachu ujede.

Co když viník nemá pojištění?

Při hlášení nehody vám vydá policie protokol o dopravní nehodě. Na základě tohoto dokumentu pojišťovna uhradí vzniklou škodu z garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Co když ale nemá viník uhrazené povinné ručení? Povinné ručení - pojistník je odlišný od majitele - jak postupovat v takovém případě?

💡
To zjistíte snadno. Na stránkách ČKP si zadejte SPZ a ověřte platnost pojištění. Nic víc vám ale webové stránky neprozradí.

Jestliže má viník nehody neplatné pojištění, nezoufejte. Škodu vám zaplatí ČKP opět prostřednictvím jejich garančního fondu. Uniklou částku bude následně vymáhat po majiteli vozidla, které způsobilo škodu. Jiné způsoby, jak zjistit majitele vozidla, bohužel neexistují.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás může překvapit ledacos. Spoléhejte raději sami na sebe a zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
klika od auta
K častým nehodám dochází na parkovišti. Naštěstí se jedná jen o menší havárie.

Co všechno o vozidle zjistíme legální cestou?

To ale neznamená, že o vozidle nezjistíte vůbec nic. Registrační značka vám prozradí užitečné informace. Kromě informací o pojištění zjistíte další informace.

  • Druh vozidla
  • Pojišťovnu, u které je sjednané povinné ručení
  • Dobu trvání pojištění
  • Tovární značku vozidla

Další informace o vozidle zjistíte z VIN (Vehicle Identification Number). Toto identifikační číslo obsahuje informace o počtu najetých kilometrů, nehodách a servisní historii. Oceníte ho třeba při nákupu bazarového vozu. Údaje vám za drobný poplatek zprostředkuje například Cebia.

spz
Registrační značka vozidla vám prozradí i další informace.

Jak vypadá registrační značka?

To málo informací, které zjistíme, nám ale prozradí registrační značka. Povinnost viditelného umístění na předním a zadním nárazníku určuje řidičům zákon 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.

Standardní registrační značka nese podobu sedmimístného kódu skládajícího se z pěti nebo šesti číslic, zbytek doplňují písmena. Běžná motorová vozidla mají černé číslice na bílém podkladu, existují ale také další varianty registrační značky:

  • modrá písmena na bílém pozadí – automobily diplomatických a konzulárních úředníků,
  • zelená čísla na bílém pozadí – testovací vozy nebo vozy nesplňující podmínky pro provoz (písmeno na značce určuje typ: V – veterán, R – závodní vozidlo, F – auto pro zkušební účely),
  • černá písmena na žlutém pozadí – zvláštní motorová vozidla (zemědělské, stavební nebo armádní stroje),
  • černá písmena na bílém pozadí s červeným okrajem – vozidla určená na vývoz.
💡
Speciální formu má registrační značka pro převoz. Tato dočasná registrační značka má podobu zeleného papíru s černě natištěnými číslicemi obvykle, který umístěte na viditelné místo za zadní okno. Obvykle ji dostanete při převozu auta z prodejny domů a má platnost 10 dní od vystavení.

Kraje na registračních značkách

Ještě do roku 2015 jsme podle registrační značky zjistili bydliště vlastníka vozidla. To už ale neplatí. Písmena na registračních značkách dnes znamenají místo registrace vozidla. To může být odlišné od spádové oblasti obecního úřadu s rozšířenou působností v místě bydliště.

A Praha
B Jihomoravský kraj
C Jihočeský kraj
E Pardubický kraj
H Královéhradecký kraj
J Kraj Vysočina
K Karlovarský kraj
L Liberecký kraj
M Olomoucký kraj
P Plzeňský kraj
S Středočeský kraj
T Moravskoslezský kraj
U Ústecký kraj
Z Zlínský kraj
bílé auto renault
Pojistitel, pojistník nebo majitel auta – vyznáte se v tom?

Rozdíl mezi pojistníkem a majitelem vozidla

V článku mluvíme především o majiteli vozidla. Z pohledu povinného ručení a dalšího pojištění vozidla odlišujeme ještě další pojmy. Ty se vyplatí znát hlavně při uzavření smlouvy na povinné ručení nebo havarijní pojištění.

  • Pojistitel – právnická osoba mající oprávnění k provozování pojišťovací činnosti v České republice, jednoduše řečeno se jedná o pojišťovnu.
  • Pojištěný – právnická nebo fyzická osoba na jejíž život, zdraví, majetek nebo odpovědnost za škodu se vztahuje obsah pojištění. Obvykle se jedná o majitele vozidla, ale najdeme také výjimky.
  • Pojistník – právnická nebo fyzická osoba, jež uzavřela smlouvu s pojistitelem.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si povinné ručení během chvilky. Zjistěte, kde ho mají nejlevnější a jaké asistenční služby zahrnuje. Zdarma, nezávazně, online.

Vlastník nebo provozovatel vozidla?

V řeči zákona rozlišujeme mezi vlastníkem a provozovatelem vozidla. Definice vlastníka je přitom nabíledni – vozidlo fyzicky vlastní a ve velkém technickém průkazu je zapsaný jako vlastník.

Vedle toho provozovatel vozidlo fyzicky nevlastní, ale aktivně se podílí na jeho provozu. Obvykle se jedná o dlouhodobou zápůjčku nebo služební vůz. Provozovatel má povinnost zajistit, aby se při využívání vozidla dodržovaly povinnosti řidiče a pravidla silničního provozu.

💡
V minulosti se podobný status nazýval jako osoba blízká. Tu ale nahradilo rozdělení na vlastníka a provozovatele. Na provozovateli i vlastníkovi také leží povinnost v případě nezjištění totožnosti řidiče, který spáchal přestupek.

Jak zjistit majitele vozidla? Bez součinnosti policie nebo státních úředníků to nepůjde. Věříme ale, že jsme vám i přes negativní odpověď poradili. Díky tomu zjistíte z registrační značky informace, které se vám hodí například při řešení dopravní nehody.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: