Silvestr – večer plný zábavy, přátelské atmosféry a veselí. Den, kdy se sejdeme s rodinou a přáteli a společně oslavíme vstup do nového roku. Novoroční noc s sebou ale nese i stinnou stránku. Z hlediska policistů patří k nejrizikovějším v roce a velkou roli hraje alkohol.

S narůstajícími promile se mezi slavícími lidmi objevují hrdinové s potřebou sednout za volant. Kritická ovšem není pouze silvestrovská noc. Spousta řidičů se během rána na Nový rok rozjíždí domů, přičemž jsou stále pod vlivem alkoholu.

Silvestr – statistiky a realita

Během silvestrovské noci vyrážejí policisté nejčastěji v roce. Na vině jsou potyčky, vandalství i alkohol za volantem.

Silvestrovské řízení je nejčastější na Moravě a kopíruje celoroční trendy – nejhůře je na tom okres Břeclav, kde se alkohol podílí na každé osmé nehodě.

V jakých dalších okresech řídí lidé pod vlivem alkoholu nejčastěji?

  • Plzeň-sever
  • Tachov
  • Znojmo
  • Hodonín
  • Jindřichův Hradec

Nejčastějšími důvody nehod na Silvestra jsou nepozornost při řízení, nedání přednosti na velkých křižovatkách a nepřizpůsobení rychlosti. Na vině je také únava způsobená alkoholem a s ní vzrůstající riziko mikrospánku.

Řidičům pod vlivem alkoholu dělají největší problém křižovatky ve velkých městech.

Alkoholem ovlivněným řidičům ale dají také zabrat i složité zákruty a časté jsou rovněž srážky se stromy kolem vozovky.

povinné ručení cena
Tip! I přes aktuální stav českých vozovek musíte mít platné povinné ručení. Srovnejte si ceny pojištění automobilu a neplaťte ani korunu navíc.
oslava Silvestra

Alkohol a zákon: Co vám hrozí?

Jízda pod vlivem alkoholu se řadí mezi přestupky i trestné činy – záleží na jeho množství.

  • Řízení pod vlivem alkoholu nad 0,30 promile – přestupek trestaný odnětím řidičského průkazu na 6 měsíců až 1 rok. Řidič dostává peněžitou pokutu 2.500 až 20.000 Kč.
  • Řízení ve stavu vylučujícím odpovědnost (alkohol, návykové látky) – jízda s hladinou alkoholu 0,30 až 1 promile. Řidiči za přestupek hrozí 6 měsíců až 1 rok bez řidičského oprávnění, pokuta 2.500–20.000 Kč a 7 bodů do karty řidiče k tomu.
  • Ohrožení pod vlivem návykové látky (alkohol a návykové látky) – kategorie nad 1 promile spadající do trestných činů. Obvykle se jedná o vysoce rizikové případy, kombinaci alkoholu a návykových látek a další zvláštní situace. Řidiči hrozí zákaz řízení až na 2 roky, trest odnětí svobody až na 3 roky a peněžitý trest 25.000 až 50.000 Kč.
Nulová tolerance alkoholu za volantem | Klik.cz
Legislativa ČR alkohol a omamné látky za volantem odmítá.

Z obliga jsou řidiči, kterým silniční kontrola naměří hladinu nižší než 0,3 promile. V takovém případě se jedná o toleranční hodnotu a nejde o přestupek.

Přesto i takto nízké množství alkoholu ovlivňuje reflexy řidiče.

Řidiči nevyváznou, ani když odmítnou dechovou zkoušku. Pokud nepřistoupí na dechovou zkoušku a test alkoholu v krvi, hrozí jim pokuta 25.000–50.000 Kč, 1 až 2 roky bez řidičáku a 7 bodů.

Silvestr a dopravní nehody

Existuje pomoc před opilci?

Co když se na Silvestra řízení vyhýbáte, ale bojíte se, že vám nezodpovědný opilec odře auto na parkovišti? V takovém případě existuje jedno řešení – havarijní pojištění.

havarijní pojištění
Tip! Kromě povinného ručení si můžete porovnat ceny i u havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo.

To funguje jako preventivní opatření v případě, že vám někdo během silvestrovského veselí odře auto. Riziko hrozí ale také na parkovištích před obchodními domy během vánočního shonu.

Jen málokterý viník se dnes obtěžuje zanechat lístek za stěračem. I na to havarijní pojištění myslí. V případě pojistné události není třeba chytit konkrétního pachatele. Pojišťovna automaticky proplatí škodu a vše si řeší s Policií ČR sama.

Za jak dlouho vyprchá alkohol?

Silvestr a novoroční ráno patří z hlediska silničního provozu k nejhorším dnům během vánočních prázdnin. Stačí jedna sklenka vína a řidiči se vystavují zbytečnému postihu a odebrání řidičského průkazu. O rizicích spojených s jízdou pod vlivem alkoholu nemluvě.

Tělo v průměru spálí 0,1 promile za hodinu. Záleží ale na mnoha faktorech, mezi které patří hmotnost, pitný režim, rychlost metabolismu a pohlaví. Roli hraje i typ alkoholu – teplé nápoje a drinky se sodovkou z krve vyprchají rychleji než sladké a sladové drinky.

Rychlost vyprchání alkoholu z krve

Alkohol a množství Žena, 60 kg Muž, 80 kg
12° pivo 0,5 l 3 h 2 h
12° pivo 1 l 6 h 4 h
12° pivo 2 l 12 h 8 h
Víno 0,2 l 4 h 2,5 h
Víno 0,8 l 15 h 8,5 h
Lihovina 40% 0,5 dl 3 h 3,5 h
Lihovina 40% 2 dl 15 h 9 h

Jak na kocovinu?

Silvestrovské hýření s sebou přináší ještě jednu nepříjemnost – ranní kocovinu. Permoníci v hlavě, žaludek na vodě a třes v rukou rozhodně nejsou stav, kdy byste měli sedat za volant. Dá se tomu nějak pomoci?

Játra, hlava a trávicí trakt – tři činitelé, které se podílejí na kocovině. Játra odbourávají alkohol a nemají čas na přeměnu cukru. Tělu tudíž chybí energie, a proto se doporučují lehká jídla a dostatek odpočinku.

► Žaludek je překyselený a jako obranný reflex proti nežádoucími alkoholu vyvolává zvracení. Alkohol zároveň povoluje žaludeční svěrač, takže vyvolává pálení žáhy. Co pomáhá? Pobyt na čerstvém vzduchu a bylinkový čaj s medem.

► A nakonec hlava. Té chybí voda a glukóza. Důležitý je proto pitný režim a dostatek vitamínů. Jestliže je máte po ruce, dodejte tělu vitamin B a C, sodík a draslík. Pomůže i rehydratační roztok a horký vývar s minimem pevných složek.

Pomáhá ranní vyprošťovák?

Spousta lidí si na odbourání ranní kocoviny dá malé pivo jako vyprošťovák. Pomáhají si tím nějak? Do jisté míry ano, pivo obsahuje vitamín B a cukr. Nesmí se to s ním ale přehánět. S každým dalším se dostanete zpátky do opilosti a proces střízlivění oddálíte.

Silvestr je za rohem a s oslavami se pojí i velká část odpovědnosti. Alkohol za volant nepatří, a pokud víte, že jste pod vlivem, využijte raději taxi nebo bezpečný odvoz. Hazard spojený s opileckou jízdou za to nestojí.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: