Světový den spravedlivého obchodu neboli světový den pro Fair Trade, známý i pod anglickým názvem World Fair Trade Day (WFTD), se nezadržitelně blíží. Každoročně se totiž slaví druhou květnovou sobotu, letos tak připadne na sobotu 13. května. Od kdy se tento významný den slaví a jak se do jeho oslav můžete zapojit i vy?

Co se skrývá pod zkratkou Fair Trade?

Fair Trade, v českém překladu spravedlivý obchod, je obchodní model, který se snaží o co největší spravedlnost v mezinárodním obchodě s rozvojovým světem.

💡
Pod označením certifikace Faitrade najdete zboží, které splňuje dané sociální, ekonomické a ekologické standardy. Tato certifikace dává možnost pěstitelům, zaměstnancům a řemeslníkům pocházejících ze zemí globálního Jihu uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.
 national gallery prague trade fair palace
Navštivte "National Gallery Prague Trade Fair Palace" neboli Veletržní palác.

Základní principy Fair Trade

Fair Trade je založený na několika základních pilířích. O jaké pilíře se jedná?

1) Spravedlivější odměna

Všichni pěstitelé, kteří jsou zapojeni do systému Fair Trade, za svou práci dostávají férové výkupní ceny.

2) Zákaz dětské a otrocké práce

V rámci systému Fair Trade, do kterého je zapojeno 1,9 milionu pěstitelů a pracovníků, je zakázaná dětská a nucená práce.

3) Dodržování lidských a pracovních práv

Jedním z cílů Fair Trade je zajistit lepší pracovní i životní podmínky.

4) Šetrný přístup k životnímu prostředí

Fair Trade myslí nejen na samotné pěstitele, ale také na přírodu, kdy se při pěstování omezuje využívání chemie a šetří se voda.

Od kdy se Světový den pro Fair Trade slaví?

Poprvé s myšlenkou oslavy Světového dne spravedlivého obchodu přišla zakladatelka fairtradové módní značky People Tree Safia Minney v roce 2001.

Nápad se uchytil a v roce 2002 byl tento světový den přijat v rámci výročního členského zasedání světové fairtraidové organizace (World Fair Trade Organization) a od tohoto roku se slaví každoročně.
V České republice poprvé oslavy Světového dne pro Fair Trade proběhly v roce 2004.

Jak se slaví Světový den spravedlivého obchodu v Česku?

Akce spojené s oslavou Světového dne spravedlivého obchodu se už více než 20 let konají nejen napříč světem, ale také u nás. V ČR je asi nejvýznamnější událostí akce nazvaná Férová snídaně, kterou pořádá organizace FairTrade Česko a Slovensko.

💡
V rámci této akce pořádají dobrovolníci ve více než stovce míst napříč Českem piknikový happening, kterého se mohou účastnit všichni, kdo se zajímají o život pěstitelů kávy, kakaa či banánů z Afriky, Asie nebo Latinské Ameriky. 

Lidé se mohou letos v sobotu 13. 5. zapojit buďto jako organizátoři nebo jako účastníci. Tematické odpoledne Světovému dni pro Fair Trade 9. 5. věnuje i Národní zemědělské muzeum. Akce spojená s představením Fair Trade principů je určena žákům základních škol.

den matek
Den matek slavíme každoročně druhou neděli v květnu.

Další významné dny a svátky v květnu

Květen je měsícem, který nám dává příležitost k oslavě nejen díky Světovému dni spravedlivého obchodu, ale také řadě dalších významných dnů.

Věřte nebo ne, takřka na každý den v měsíci květnu připadá nějaká událost, například v podobě Světového dne koktejlů, který se každoročně slaví 13. května a rozhodně si zaslouží oslavu s lahodným koktejlem v ruce. Jaké další dny můžete v květnu oslavit? Máme pro vás několik tipů:

  • Svátek práce: 1. květen
  • Den Slunce: 3. květen
  • Den Evropy: 5. květen
  • Mezinárodní den muzeí: 18. květen
  • Světový den astmatu: první květnové úterý
  • Mezinárodní den ptačího zpěvu: první květnová neděle
  • Den matek: druhá neděle v květnu
  • Den památky obětí nemoci AIDS: třetí neděle v květnu
  • Den koní: poslední neděle v květnu

Oslavte i vy letos Světový den pro Fair Trade, který proběhne v sobotu 13. března 2023. Jak? Třeba návštěvou některého z pikniků v rámci akce Férová snídaně. V loňském roce měla tato akce velký úspěch, na 140 místech v České republice se sešlo více než 5 .700 lidí.