V současnosti si většina z nás neumí každodenní život bez počítače představit. Pokud je i pro vás počítač nenahraditelným pomocníkem, neměli byste si nechat ujít Mezinárodní den počítačů, který se každoročně slaví 28. 5.

Od kdy se tento den slaví a jaká je historie počítačů a jejich předpokládaná budoucnost?

Mezinárodní den počítačů

Mezinárodní den počítačů má své kořeny ve 28. květnu roku 1936, kdy anglický matematik dr. Alan Mathison Turing publikoval článek s názvem „On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem“, který položil základy počítačové vědy.

Co bylo obsahem tohoto článku? Představení abstraktního stroje nazvaného jako Turingův počítač, který měl mít schopnost zodpovědět jakoukoliv položenou otázku.

Procházka historií počítačů

Historie počítačů je opravdu bohatá, za první počítače bychom totiž mohli považovat kámen zvaný jako Abakus, který se zhruba před 5 000 lety v Babylonii používal k usnadnění počítání s čísly.

O počítačích v pravém slova smyslu však můžeme mluvit až v rámci 19. století, kdy v roce 1822 Charles Babbage představil první koncept mechanického počítače.

První programovatelný počítač byl pak zhotovený mezi lety 1936 až 1938 a první digitální počítač byl představený v roce 1945.

První osobní počítač a stejně tak první přenosný počítač spatřil světlo světa v roce 1975.

💡
A první Mac počítač? Ten byl Stevem Jobsem vydaný v roce 1984 a byl dodávaný s klávesnicí a myší.
Mac od značky Apple
S prvním Mac počítačem přišel Steve Jobs.

Budoucnost osobních počítačů

V průběhu let dosáhly osobní počítače obrovských změn, aktuálně jsou výkonnější, rychlejší a menší než kdy dříve. Také jsou podstatně cenově dostupnější než na počátku 80. let, kdy se ceny počítačů pohybovaly okolo několika tisíc až deseti tisíc dolarů. A jak by měly osobní počítače vypadat v blízké budoucnosti? Předpokládá se, že se výrobci zaměří na lepší uživatelskou zkušenost i zlepšení výkonu.

💡
Do hry také vstoupí strojové učení a umělá inteligence a dojde k začleňování technologií virtuální a rozšířené reality.

10 zajímavostí o počítačích

Abychom vám ještě více přiblížili fascinující svět počítačů, připravili jsme si pro vás několik zajímavostí o počítačích, o které se můžete podělit se svými blízkými třeba 28. května – tedy v den, který připadá na Mezinárodní den počítačů.

1.) Nejrychlejším počítačem světa je v současnosti superpočítač Fugaku, který se nachází v RIKEN Center for Computational Science v Japonsku. Tento počítač přišel na neuvěřitelnou 1 miliardu amerických dolarů.

2.) Nejrychlejší počítač už znáte, pojďme se tedy podívat na vůbec první digitální počítač, který byl vyvinutý v roce 1945, jmenoval se ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) a dosahoval hmotnosti přes 27 tun.

3.) Jedním z největších nepřátel počítačů jsou viry. Vir, který se v historii prodražil nejvíce, se jmenoval MyDoom, vznikl v roce 2006 a způsobil škody v hodnotě zhruba 38 miliard amerických dolarů.

4.) První počítačová myš byla navržena Dougem Engelbartem v roce 1964, nebyla však vyrobená z plastu, jak počítačové myši známe dnes, ale ze dřeva.

5.) Nejrozšířenějším heslem pro počítače a platformy sociálních sítí je heslo 123456, které, ruku na srdce, není zrovna dvakrát bezpečné. Pokud máte toto heslo i vy, možná je čas ho pozměnit.

práce na počítači
Jak často pracujete na počítači? Napište nám do komentáře.

6.) V současné době zhruba 90 % světové měny existuje pouze v počítačích.

7.) První známá počítačová programátorka byla žena, jmenovala se Ada Lovelace, pocházela z Anglie a pracovala jako matematička a spisovatelka.

8.) Další zajímavostí spojenou s počítači je, že lidé méně mrkají, když pracují na počítači, zatímco za normálních okolností člověk v průměru mrkne 20krát za minutu, pokud se dívá do počítače, mrkne pouze 7krát za minutu.

9.) Skandinávská společnost aktuálně pracuje na počítačích, které by měly být schopné odhalit, co si myslí psi. Prototyp těchto počítačů je již údajně k dispozici.

10.) V roce 2004 byl představený známý webový prohlížeč Mozilla Firefox. Mnoho lidí se domnívá, že se v logu tohoto prohlížeče ukrývá liška, ve skutečnosti se ale jedná o pandu červenou, která je ohroženým asijským druhem.

Oslavte 28. května 2023 Mezinárodní den počítačů i vy. Jak? Třeba tím, že si na počítači zahrajete svou oblíbenou hru z dětství, protřídíte si svoji e-mailovou schránku nebo se hlouběji ponoříte do fascinující historie počítačů.