Tenerife je po Mallorce druhý největší španělský ostrov. Ačkoliv zeměpisně patří Africe, politicky přísluší Španělsku. Díky tomu je exotická dovolená na Tenerife dobře dostupná. Dá se ale naplánovat po vlastní ose?

Díky španělské příslušnosti je Tenerife turisticky vděčný ostrov. Platí se zde eurem a většina podniků přijímá platební karty. Na první pohled překvapí vstřícný přístup místních, kteří si turistů cení. Ostrov navíc přejedete autem přibližně za dvě hodiny a jeho přírodní krásy máte pořád na dosah.

Jak se dostat na Tenerife?

Na Tenerife se dostanete letecky. Ostrov má dvě letiště – jižní Tenerife jih (TSF) a severní Tenerife sever (TFN). Většina turistů přitom létá na jih. Dostanete se sem levněji a bez přestupů.

Cena letenek na Tenerife záleží na několika faktorech. Tím nejdůležitějším je termín odletu. Pokud sháníte letenku jen pár dní před odletem, počítejte s cenou v desítkách tisíc. Naopak pět a více měsíců dopředu seženete zpáteční letenky kolem pěti tisíc nebo méně.
💡
Výhodou je, že na Tenerife se dostanete přímým letem z Prahy. Let s ČSA trvá přibližně pět hodin. Ceny jsou ale vysoké. Mnohem lépe vyjde let s přestupem v Barceloně.

Praha není jediné letiště, které na Tenerife létá. Levně vycházejí například lety bez přestupu z polských Katowic. Případně využijte let s jedním přestupem ve Frankfurtu nebo Miláně, které cestu opět zlevní.

Tenerife ubytování

Kde se ubytovat?

Při ubytování na Tenerife se nabízejí dvě možnosti:

  • oficiální hotely,
  • AirBnb.

Rozdíl mezi těmito službami se na ostrově stírá. Část ubytování najdete na obou a ve finále proto záleží, jakou aplikaci preferujete. Obecně platí, že AirBnb se zaměřuje na levnější ubytování s nižší kvalitou služeb. Na Bookingu zase najdete luxusní hotely.

💡
Ubytování na Tenerife přes AirBnb je poměrně levné. Dvoulůžkový pokoj se sociálním zázemím a kuchyňkou seženete i za 1.500 Kč na noc. Záleží na tom, s jakou kvalitou služeb se spokojíte.

Hotely v centru vyjdou dráž. Noc pro dva v Los Cristianos, jednom z větších letovisek, stojí od 2.500 Kč do 5.000 Kč. Většina hotelů je ale na dohled od pláže, má vlastní restauraci a v některých případech i soukromý bazén.

Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Stačí zadat do kalkulačky pro cestovní pojištění cíl cesty, od kdy do kdy tam budete a pár dalších údajů a během minutky máte jasno. Celou pojistku můžete vyřídit snadno online.
Tenerife letecky

Doprava na Tenerife

Na ostrov se dostanete pouze letecky. Jak tedy vypadá dovolená na Tenerife bez vlastního vozu? Máte několik možností:

  • půjčovna auta,
  • autobusy,
  • taxi.

Půjčovny aut na Tenerife jsou poměrně spolehlivé. Cena za pronájem vozu záleží na jeho typu. Čím delší výpůjčka, tím levněji vás vyjde. Půjčovna auto přistaví na parkoviště k letišti a tam si ho také vyzvedne při odletu.

Turisté si nejvíce pochvalují půjčovnu Cicar, dobře funguje i Top Car.
Dopravní předpisy na Tenerife jsou téměř stejné jako u nás. Rozdíl zaznamenáte na dálnici, kde je nejvyšší povolená rychlost 120 km/h. České řidiče překvapí množství kruhových objezdů. Pozor si dejte při výjezdu z nich – na rušnějších křižovatkách hned při výjezdu dáváte přednost zprava.

Autobusy a taxi služby fungují poměrně dobře. Spojení hromadnou dopravou vás odveze i do odlehlejších částí a jízdenku koupíte v aplikaci titsa.com. V případě taxi využívejte oficiální vozy vybavené taxametry. Cenu za odvoz taxi si v některých případech sjednáte i předem.

Mirador de la Ruleta

Příroda na Tenerife

Dovolená na Tenerife je především o objevování přírodních krás. Na jihu si užijete písčité pláže , středu ostrova dominuje sopka Pico del Teide a severní část ostrova překvapí bujnou faunou.

Nejvyšší hora ostrova a celého Španělska je Pico del Teide. Na vrchol ve výšce 3717 metrů nad mořem vás doveze lanovka a vedou sem i pěší trasy. Při výstupu se zastavte i v muzeu tenerifské přírody kousek u vyhlídky Mirador de la Ruleta.

💡
Sever ostrova je chladnější a občas zde zaprší. Počítejte s teplotami mezi 25 °C až 30 °C. Horko si užijete na jihu. Ryska teploměrů v létě stoupá až ke 40 °C. Díky vysoké vlhkosti jsou ale teploty snesitelné.

Tenerifská gastronomie

Tenerifské restaurace čerpají ze španělské a italské kuchyně. Prakticky v každém podniku najdete pizzu a všudypřítomné hamburgery. Přesto ale ostrov nabízí místní speciality:

  • marinovaný králík,
  • omáčky mojo různých barev (doporučujeme lehce pálivou červenou a zelenou s koriandrem),
  • kotlík cocido z masa, dýně, brambor, cizrny a kukuřice,
  • pomalu pečené marinované kůzle.
💡
Ceny jídla na Tenerife jsou rozdílné. Hlavní chod stojí v průměru mezi 12 až 16 €.

Pokud si dáte levnější tapas (několik menších chodů prezentující místní kuchyni), zaplatíte od 4 do 10 € za chod. Záleží na kvalitě restaurace a lokalitě – obecně platí, že sever je levnější než jih.

Tenerife moře

Co vidět na Tenerife?

Jaké přírodní krásy a památky navštívit na Tenerife? Na ostrově nenajdete mnoho historických památek. Na ty přírodní ale narazíte na každém kroku:

  • nejvyšší hora Pico del Teide,
  • údolí Masca,
  • písčitá pláž Los Gigantes,
  • rybářské město Puerto de la Cruz,
  • pláže na Los Cristianos,
  • nejstarší strom na ostrově El Drago Milenario,
  • město Garachico,
  • maják Punta Teno,
  • skalní útvary Los Roques de Garcia,
  • akvárium a zoologickou zahradu Loro Park.

Kromě přírodních krás doporučujeme i návštěvu pláží. Koupání v moři je zejména na severu kvůli vysokým vlnám obtížné. V každém městě ale najdete tzv. piscina natural – přírodní bazény s mořskou vodou.

Dovolená na Tenerife vám učaruje a naplánujete ji po vlastní ose. Půjčte si auto a prozkoumejte ostrov křížem krážem – z jihu na sever se dostanete přibližně za dvě hodiny. Atmosféra ostrova je jedinečná a loučit se s ním budete jen stěží.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: