Příjemně strávené dovolenkové dny jsou odměnou za tvrdou celoroční práci. Letní dovolená u moře stojí měsíční plat a podle toho si ji užíváme. Někdo preferuje drinky a relax na pláži, jiný si užívá aktivní dovolenou a prozkoumává podvodní svět.

"Klidnou dovolenou si užijeme o to více, jestliže máme jistotu kvalitního pojištění."

Případné pojistné události si půl roku před dovolenou nepřipouštíme. To ale neznamená, že neexistují. Ať už se jedná o úraz, nehodu nebo poškození cizího majetku, rychlost řešení těchto událostí závisí na kvalitě pojistky. Na jaká pojištění před cestou k moři nezapomeňte?

Bez cestovního pojištění to nepůjde

Jakmile vyjedete za hranice Česka, sjednejte si cestovní pojištění. Ve výchozím balíku cestovního pojištění toho ale příliš nenajdete. Uhradí pouze základní léčebné výlohy, do nichž se vejdou běžná ošetření. Jakoukoliv další léčbu zaplatíte z vlastní kapsy.

💡
Samotné cestovní pojištění dnes ale nabízí málokterá pojišťovna. Většinou je najdete v balíčcích, které pokrývají větší rozsah škod a úrazů.
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! A jak si vybrat ten nejlepší balíček pro vaši dovolenou u moře? Jednoduše si porovnejte nabídky cestovního pojištění na internetu a zjistěte, která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a nejnižší cenu.
kde je nejhezčí dovolená u moře
Kde je nejhezčí dovolená u moře? Na místě nezáleží, ale na tom s kým jedete.

Pojistěte všechny členy domácnosti

Než začnete vůbec vybírat ze spletité sítě pojištění na dovolenou, spočítejte členy domácnosti. Možná si říkáte, že vám se přece nemůže nic stát a stačí vám pouze základní pojištění. Neštěstí si ale nevybírá a Murphyho zákony mluví jasně – problém nastanou u těch, kdo si je nepřipouští. Cestovní a úrazové pojištění by se mělo týkat všech dětí a dospělých členů domácnosti.

Pokud si s sebou berete mazlíčky, nezapomeňte ani na ně. Nezbední pejsci jsou častou příčinou škod na majetku třetích osob. Zvažte, zda se nevyplatí pořízení pojištění odpovědnosti neboli pojistky na blbost i pro ně. Škoda na rozbité váze v hotelové lobby se může vyšplhat i do tisíců.

Vybíráme cestovní pojištění

Zpátky k výběru pojištění na dovolenou. Členy domácnosti máme spočítané, teď musíme zajistit ten správný balíček. První na co narazíte je cena pojištění. Tu ovlivňuje hned několik faktorů:

  • délka dovolené,
  • počet pojištěných osob,
  • výše pojistného plnění,
  • spoluúčast,
  • asistenční služby.
💡
Tři poslední faktory jsou přitom důležité pro rychlé vyřešení pojistné události. Běžná výše plnění u dovolené v Evropské unii by se měla pohybovat nad částkou 3 miliony korun. Pokud vyjíždíte do zemí mimo EU, částku navyšte alespoň o další 3 miliony.

Rychlost a efektivitu asistenčních služeb oceníte při řešení událostí. Pojišťovna by měla poskytovat nonstop podporu na telefonu. Výhodou je, pokud má kancelář ve vaší destinaci nebo její blízkosti. U asistenčních služeb oceníte sjednání předčasného návratu ze zahraničí, případně náhradního nebo základní právní pomoc.

levná dovolená u moře
Levná dovolená u moře je skvělou variantou pro rodiny. Na pojištění ale nešetřete!

„Ta televize spadla sama!“

Stačí se na chvíli ohlédnout a neštěstí je na světě. Malé děti jsou častými viníky poškození majetku třetích osob. Proto se vyplatí sjednání pojištění odpovědnosti neboli pojistky na blbost. Toto pojištění pokryje způsobené škody na zdraví či majetku a ušetří až několik tisíc.

Pojistka na blbost pro děti i dospělé

Pojištění odpovědnosti se netýká pouze dětí. Stačí chvíle nepozornosti a v Itálii zapůjčeným skútrem nabouráte do stojícího auta. Máte pojistku na blbost? Není nic jednoduššího než vytočit číslo asistenční služby, která za vás zařídí vše potřebné.

pojištění odpovědnosti
Tip! Pojištění odpovědnosti si můžete sjednat jako samostatné pojištění, které je poměrně drahé, nebo jako součást pojištění domácnosti či nemovitosti, kde vás vyjde jen na pár korun. Pojištěná bude celá rodina a vy budete zase klidně spát.

Pojištění rizikových sportů

Možná si říkáte, jaké nebezpečí vám hrozí při dovolené u moře. Běžné cestování pojištění kryje úrazy způsobené u rekreačních činností jako procházky nebo lehký běh. Víte ale, že například jízda na banánu spadá do kategorie rizikových sportů?

💡
Přesně pro tyto účely je tu pojištění proti úrazu. To si můžete sjednat i na jeden den. U moderní pojišťovny to navíc zvládnete i po telefonu. Případný vymknutý kotník nebo vyhozené rameno vám pojistka úrazu při sportech uhradí v plné výši.
dovolená u moře co s sebou
Dovolená u moře – co s sebou? Záleží jestli poletíte nebo pojedete autem.

Letecky nebo autem?

Jste pojištění proti úrazu, nechtěným škodám a dalším nepříjemnostem. Co ale dopravní nehoda? Pokud cestujete k moři vlastním vozem, sjednejte si havarijní pojištění. To vás vyjde na pár korun a zajistí odtah vozidla a úhradu škod na vašem voze. Povinné ručení je povinné ve všech státech Evropské unie – bez něj na silnice vůbec nejezděte.

povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.
💡
Pokud cestujete letadlem, myslete na svá zavazadla. Někdy se stane, že se při letu poškodí, zatoulají nebo dokonce ztratí. Pojištění zavazadel patří k příplatkové službě, kterou sjednáte v rámci běžného cestovního pojištění.

Odjezd se nezadařil, co dál?

Celý rok se těšíte na dovolenou a na poslední chvíli chytnete chřipku. Odjezd se nekoná, ale storno zájezdu na poslední chvíli činí sto procent částky. Nikdo vám tak nic nevrátí a vám zbyde akorát v práci vyčerpaná dovolená.

Pro tyto případy to je pojištění storna zájezdu. Využívají ho zejména rodiny s malými dětmi, u nichž si nemoci nevybírají.
nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive
Nejlevnější dovolená u moře letecky all inclusive se dá pořídit již od cca 7 tisíc korun.

Hory nebo moře – pojištění nepodceňujte

Ať už cestujete na zimní nebo letní dovolenou, týkají se vás téměř stejná rizika. Jakmile překročíte hranice, na jakékoliv pojištění je pozdě. Před zimní i letní dovolenou u moře zvažte tato pojištění:

  • pojištění úrazu,
  • pojištění odpovědnosti,
  • pojištění zavazadel pokud cestujete letecky,
  • havarijní pojištění v případě cesty autem,
  • pojištění storna zájezdu.

Celý balík pojištění vás se čtyřčlennou rodinou nevyjde víc než na pár stovek za den. Pokud se ale stane nepříznivá situace, máte jistotu, že ji hladce vyřešíte a užijete si celý zbytek dovolené.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: