Věděli jste, že Austrálii každoročně navštíví okolo 9,4 milionů turistů? Plánujete návštěvu této nádherné země i vy? Poradíme vám, co je třeba před cestou do Austrálie zařídit, a co byste si neměli nezapomenout vzít s sebou.

Co si vzít s sebou do Austrálie?

V první řadě je třeba myslet na to, že s sebou musíte mít platný cestovní pas, dokument s vízem a vyplněnou příletovou letenku. Samozřejmě není radno zapomenout ani na cestovní pojištění, díky kterému můžete předejít řadě nepříjemností. Chybět by vám neměla hotovost, pohodlné boty na pěší turistiku, plavky, pokrývka hlavy, nepromokavá bunda a také hygienické potřeby.

💡
Vzhledem k tomu, že v Austrálii nemají stejné zástrčky jako u nás, nezapomeňte si přibalit adaptér, ideálně si ho pořiďte rovnou v České republice, případně na letišti v Austrálii.

Jak převážet léky?

Do Austrálie je samozřejmě zakázané dovážet omamné látky, drogy a injekční stříkačky s výjimkou inzulínu. Léky mít s sebou můžete. Musíte však dodržet následující zásady, protože je dovoz léků omezený celními předpisy.

Léky převážejte v příručním zavazadle, je nutné, aby byly originálně zabalené spolu s příbalovým letákem. Je povolena maximálně tříměsíční dávka léků, pokud potřebujete léků více, musíte mít povolení od australského lékaře.
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Cestovní pojištění je nezbytné pro každého, kdo plánuje dovolenou v Austrálii. Ať už chcete prozkoumat přírodu, kulturu nebo města, nikdy nevíte, co se může stát. Srovnání cestovního pojištění vám pomůže najít tu nejlepší nabídku pro vaše potřeby a rozpočet. Srovnejte si nabídky jedním klikem.
hlavní město austrálie
Znáte hlavní město Austrálie? Je jím Camberra.

Co si s sebou do Austrálie nebrat?

Vzhledem k tomu, že je Austrálie známá pro svou striktní ochranu hranic, je také spojena s některými omezeními.

💡
Limit na alkohol je 2,25 litrů tvrdého alkoholu na osobu, limit na tabák a tabákové výrobky je 50 ks cigaret nebo 25 g tabáku na osobu a limit na dovoz spotřebního zboží je 900 AUD pro osoby starší 18 let a 450 AUD pro osoby mladší 18 let. 

Pokud s sebou vezete finanční prostředky nad 10.000 australských dolarů, musíte to oznámit celnímu úředníkovi. Omezený je také převoz většiny potravin, mít s sebou můžete jen některé druhy originálně zabalených trvanlivých potravin.

Co koupit přímo na místě?

A co zakoupit až v Austrálii? Opalovací krémy, které jsou v Austrálii kvalitnější a účinnější než u nás, a také repelenty.

životní pojištění
Tip! Nikdy nevíte, co vás může potkat, a proto je lepší být připraven na všechny možné situace. Životní pojištění vám zajistí finanční pomoc v případě vážné nemoci, úrazu, invalidity nebo smrti. Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo.
kde žije koala
Kde žije koala? Především na východním a jižním pobřeží Austrálie.

Víza do Austrálie – jak je získat?

Pokud se rozhodnete cestovat do Austrálie, budete kromě platného biometrického cestovního pasu s jednou prázdnou stránkou s platností minimálně 6 měsíců od data návratu potřebovat také platné australské vízum.

Jak vízum získat?

Možností je hned několik. Asi nejjednodušší cestou je bezplatné vyřízení víza eVisitor online vyplněním žádosti přes internet. Vízum můžete získat také prostřednictvím australského velvyslanectví, prostřednictvím české cestovní kanceláře nebo přes imigračního agenta v Austrálii.

Více o turistickém vízu eVisitor

Vyřízení turistického víza, které má platnost 12 měsíců, je zdarma. Maximální délka pobytů nesmí přesáhnout 3 měsíce a vízum je určené pro krátkodobé turistické, případně pro obchodní nevýdělečné, cesty. Kromě turistických víz do Austrálie existují také víza pro studium, víza pro práci a víza pro emigraci.

💡
Aktuální podmínky pro vstup do země můžete sledovat například na stránkách Ministerstva zahraničí www.mzv.cz.

Co v Austrálii stojí za to vidět?

Na závěr ještě přinášíme několik tipů na oblíbená turistická místa, která byste měli při své cestě do Austrálie rozhodně navštívit.

1.) Uluru

Monolit Uluru, který se nachází v národním parku Uluru – Kata Tjuta National Park, je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO a představuje pro domorodé obyvatele posvátnou půdu.

2.) Opera v Sydney

Jedním z turisticky nejnavštěvovanějších míst je Opera v Sydney, jež byla dokončena v roce 1973 a v roce 2007 byla zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

3.) Tasmánie

Pokud patříte k milovníkům dechberoucí přírody, neměli byste vynechat Tasmánii, která si vás získá hustými pralesy, vysokými horami i ledovcovými jezery.

4.) Ostrovy Whitsundays

Chcete si užít chvíle na bělostné pláži, koupání a šnorchlování? V tom případě nevynechejte ostrovy Whitsundays.

5.) Velký bariérový útes

Velký bariérový útes, který se táhne podél východního pobřeží neuvěřitelných 2 000 km, je největším korálovým útesem na světě a jedná se o jediné seskupení živých tvorů, jež je viditelné i z Měsíce.

6.) Národní park Kakadu

Dalším místem, kde si přijdou milovníci přírody na své, je národní park Kakadu, který je spojený nejen s úchvatnou krajinou, ale také častým výskytem krokodýlů.

7.) Australské Alpy

Austrálie okouzlí i milovníky hor, Australské Alpy jsou nevyšším pohořím Austrálie, jejich nejvyšším vrcholem je Mt. Kosciuzsko s nadmořskou výškou 2228 m. n. m.

Austrálie je země plná kontrastů, která nabízí nespočet možností pro nezapomenutelnou dovolenou. Ať už se rozhodnete pro poznávání měst, přírody nebo kultury, nebudete litovat. Nezapomeňte si však před cestou zařídit vše potřebné, abyste si mohli užít svůj pobyt bez starostí. Přejeme vám hodně štěstí a krásnou cestu do Austrálie!

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: