Rozhodli jste se, že si letos nenecháte ujít skvělé lyžování a čeká vás cesta do Rakouska na hory? Před tím, než usednete za volant a vyrazíte k našim sousedům, je dobré se seznámit s několika důležitými informacemi.

Ať už v podobě ceny rakouské dálniční známky nebo dopravních předpisů, jejichž porušení by vás mohlo přijít na nemalé peníze.

Rakousko a dopravní předpisy

Rakousko je zemí, která je známá nejen svými horami, ale také přísnými pokutami za nedodržování dopravních předpisů. Začněme u maximální povolené rychlosti, ta je v případě osobních vozů v obci 50 km/h, mimo obec 100 km/h a na dálnici 130 km/h.

Pozor na pokuty v Rakousku

Pokutu můžete dostat nejen za překročení rychlosti, ale také za kouření v autě, pokud cestujete s dítětem a zapnutou palubní kameru. Kvůli rakouskému zákonu o ochraně soukromí totiž nesmíte natáčet ostatní vozidla.

💡
Co se týče zimních pneumatik, jsou v Rakousku povinné od 1. 11 do 15. 4. v případě nepříznivých povětrnostních podmínek, v některých úsecích jsou dokonce povinné sněhové řetězy.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Povinná výbava vozidla v Rakousku

Poměrně tučnou pokutu můžete v Rakousku samozřejmě dostat i za chybějící povinnou výbavu. Stejně jako u nás je součástí povinné výbavy výstražný trojúhelník a pro řidiče je povinná i reflexní vesta, pro spolucestující je dobrovolná. Povinná je i autolékárnička, která nesmí být porušená a musí být v originálním obalu. Naopak povinný není v Rakousku hasicí přístroj.

rakouská dálnice
Cesta do Rakouska aktuálně? S platnou dálniční známkou a povinnou výbavou.

Kolik stojí rakouská dálniční známka?

Při cestě do rakouských lyžařských středisek se pravděpodobně neobejdete bez rakouské dálniční známky. Rakouskou dálniční známku můžete zakoupit s platností 10 dní, dva měsíce nebo jeden rok. Rakouská dálniční známka je dostupná ve fyzické i elektronické podobě.

Kde koupit rakouskou dálniční známku?

Papírovou známku koupíte na většině rakouských čerpacích stanic, nabízejí ji i příhraniční české stanice. Při nákupu elektronické dálniční známky si budete muset vybrat, zda známku kupujete jako spotřebitel nebo podnikatel.

V případě volby podnikatele platí známka okamžitě, u soukromých spotřebitelů však nejde známku koupit s okamžitou platností, ale s platností nejdříve 18 dnů po nákupu.

Cena rakouské dálniční známky 2023

Typ dálniční známky Cena pro vozidla do 3,5 tun
desetidenní 9,90 eur
dvouměsíční 29 eur
roční 96,40 eur

Jaká je cena pohonných hmot v Rakousku?

Vyplatí se vám více natankovat v Česku nebo tankovat v Rakousku? Pro rok 2023 jsou ceny za litr benzínu velmi podobné jako u nás, litr nafty je v Rakousku zhruba o 0,2 euro dražší než v České republice.

lyžařské středisko v Rakousku
Jaká jsou oblíbená lyžařská střediska v Rakousku? Čtěte naše tipy.

Oblíbená lyžařská střediska v Rakousku

Láká vás lyžování v Rakousku, ale ještě nevíte, pro které rakouské lyžařské středisko se rozhodnout? V Rakousku je více než 400 lyžařských areálů, které nabízejí skvělé sněhové podmínky. My jsme si pro vás připravili tipy na několik lyžařských areálů, jež jsou vyhledávané nejen českými lyžaři, ale lyžaři z celého světa.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Ať už se chystáte na lyže, snowboard nebo běžky, nezapomeňte na cestovní pojištění. U nás na pár kliknutí pojistíte celou rodinu či skupinu přátel.

Lyžařské středisko Arlberg

Vzdálenost: cca 570 km z Prahy, cca 720 km z Brna
Počet vleků: 88
Celková délka sjezdovek v km: 305
Čím vyniká: středisko s největším počtem sjezdovek

Lyžařské středisko Pitztal

Vzdálenost: cca 850 km z Prahy, cca 710 km z Brna
Počet vleků: 7
Celková délka sjezdovek v km: 21
Čím vyniká: nejvýše položené středisko

Lyžařské středisko Sölden

Vzdálenost: cca 580 km z Prahy, cca 700 km z Brna
Počet vleků: 31
Celková délka sjezdovek v km: 143
Čím vyniká: středisko s nejdelší sjezdovkou

Lyžařské středisko Kitzsteinhorn/Maiskogel

Vzdálenost: cca 480 km z Prahy, cca 540 km z Brna
Počet vleků: 21
Celková délka sjezdovek v km: 61
Čím vyniká: středisko s největším převýšením

Pokud plánujete zimní dovolenou u našich rakouských sousedů, přejeme vám, ať cesta do Rakouska proběhne naprosto hladce a ať si užijete lyžování nebo třeba odpočinek s rodinou na horách na sto procent. Před cestou si nezapomeňte koupit rakouskou dálniční známku, zkontrolovat povinnou výbavu a v neposlední řadě zařídit cestovní pojištění.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: