Automobily se každým rokem zdokonalují, i co se jejich bezpečnosti týče. K bezpečnosti na silnicích by měl přispět také omezovač rychlosti.

Zatímco ještě do roku 1903 lidé neznali bezpečnostní pásy a ještě před třiceti lety neměla většina vozů airbagy, dnešní automobily jsou plné moderních bezpečnostních prvků, které jsou určeny k ochraně řidičů, spolujezdců a také chodců.

Nové bezpečnostní prvky aut

V roce 2019 Evropská unie na návrh Evropské rady pro bezpečnost dopravy přijala návrh, který počítá se zavedením řady nových bezpečnostních prvků do povinné výbavy nových automobilů. Od roku 2022 tak musí výrobci automobilů, do nových aut prodávaných v EU, montovat až devět nových bezpečnostních prvků.

💡
Za jeden z nejzásadnějších nových bezpečnostních prvků se považuje inteligentní omezovač rychlosti, známý také pod zkratkou ISA (Intelligent Speed Assist).

Tento systém bude spolupracovat s GPS a kamerou, aby byl schopný rozpoznávat dopravní značky. Bude tedy velmi sofistikovaný, ale zároveň velmi drahý, což se promítne také do ceny nově vyrobených automobilů.

omezovač rychlosti eu
Co si myslíte o omezování rychlosti v nových autech?

Jak bude omezovač rychlosti fungovat?

To, proč se pro omezovač rychlosti Evropská unie rozhodla, je poměrně jasné. Jejím cílem je, aby řidiči dodržovali maximálně povolenou rychlost na silnicích. Moderní omezovač rychlosti bude na základě dat z GPS nebo z kamery upravovat maximální rychlost, kterou vozidlo pojede.

Příklad: Pokud pojedete po dálnici, kde je maximální rychlost 130 km/h a přejedete na silnici s maximální rychlostí 90 km/h, automobil sám upraví rychlost na 90 km/h. V případě, že byste se vrátili zpět na dálnici, opět byste mohli zvýšit rychlost. A jak bude auto zpomalovat? Ke zpomalení bude sloužit brždění motorem, případně brzdy.

Jak vypnout omezovač rychlosti?

Možná si teď jako řada dalších řidičů pokládáte otázku, zda bude možné omezovač rychlosti vypnout. Za začátku bude moci řidič systém deaktivovat a zodpovídat za svou rychlost sám, do budoucna se ale plánuje, že deaktivovat systém nebude možné.

💡
Je však nutné říct, že se systém bude automaticky spouštět při nastartování, pokud ho budete chtít vypnout, budete ho muset vypínat po každém startování.

Další možností, jak systém vypnout, je prudké sešlápnutí plynového pedálu, které má fungovat jako pojistka v případě, že by musel řidič zrychlit svou jízdu. Tímto způsobem však systém deaktivujete jen na krátkou dobu, pokud byste v rychlé jízdě pokračovali déle než několik vteřin, začalo by se ozývat velmi nepříjemné zvukové upozornění.

havarijní pojištění
Tip! Víte, že k dopravní nehodě dochází převážně z důvodu nepřiměřené rychlosti? Škody se pak mohou vyšplhat do astronomických výšin. Zvažte proto, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
předepsaná rychlost na silnici
Dodržujete předepsanou rychlost na silnici? Nebo riskujete život svůj i ostatních?

Absolutní omezovače rychlosti a další prvky

Některé automobilky přistoupily také k absolutním omezovačům rychlosti s cílem zvýšit bezpečnost ve svých autech. Jedná se o vozy značek Volvo a brzy také Renault, se kterými nebude možné jet více než 180 km/h.

I když automobilka očekává otázky a kritiku, věří, že tímto krokem více zákazníků získá, než ztratí. Podle slov šéfa automobilky Volvo Håkan Samuelsson:

"Rychlost zabíjí a není žádný důvod jet více než 180 km/h."

Detekce únavy, couvací kamery a asistent pro jízdu v autě

Kromě omezovače rychlosti je od května roku 2022 povinný pro nově vyrobené vozy také systém detekce únavy řidiče, asistent pro udržování jízdního pruhu nebo couvací kamery. Některé z těchto bezpečnostních prvků můžete v automobilech najít i dnes.

💡
Nové automobily by také měly disponovat pomůckami na zjištění alkoholu v dechu řidiče.

Od roku 2022 jsou v nových autech povinné omezovače rychlosti a další moderní bezpečnostní prvky. V první fázi bude možné systém na omezení rychlosti vypnout, ale jen do té doby než si na něj řidiči zvyknou. Poté by už nemělo být možné systém deaktivovat, přesný termín, kdy k tomu dojde, však ještě není stanovený.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: