Naštěstí existuje postup, který vás naučí třeba škola smyku, a díky kterému můžete smyku předejít nebo alespoň minimalizovat jeho následky. A co je to vůbec smyk? Smykem se označuje situace, kdy řidič ztrácí nad svým vozem kontrolu zejména na zasněžené nebo zamrzlé vozovce.

Podle údajů policie České republiky je smyk v mnoha případech zaviněný chybou řidiče a nejčastěji se řidiči dostávají do smyku ve chvíli, kdy projíždějí křižovatkou nebo projíždí zatáčkou.

Co nejčastěji přispívá ke smyku vozidla?

Na smyku vozidla se obvykle podílí hned několik faktorů. Jedním z nejvýznamnějších je stav vozovky. Zvýšenou pozornost byste měli věnovat jízdě v případě, že se venkovní teplota pohybuje okolo nuly a prší nebo sněží.

Strašákem řidičů je v zimních měsících takzvaný černý led – jedná se o velmi tenkou zamrzlou vrstvu vody, která na vozovce takřka nejde vidět.

Myslete také na to, že ke smyku nemusí dojít jen v zimě, ale také v teplých dnech, například ve chvíli, kdy najedete do velké kaluže nebo na olejovou skvrnu.

Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Právě teď v zimě se opravdu vyplatí.
Tip! Nenechávejte nic náhodě a buďte předvídaví. Zkuste si spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění. Právě teď v zimě se opravdu vyplatí.

Další důvody, proč dochází ke smyku auta

Ke smyku může přispět také špatný technický stav vozidla – především příliš ojeté pneumatiky, které mají horší přilnavost, a tím pádem je u nich vyšší pravděpodobnost smyku. V zimě jsou také samozřejmostí kvalitní zimní pneumatiky, riziko vzniku smyku mohou snížit i asistenční systémy v autě.

💡
Jak už jsme zmínili v úvodu, smyk je často následkem nesprávné reakce řidiče, který podcenil stav vozovky a vjel do zatáčky nebo na křižovatku příliš rychle a špatně zacházel s brzdou a plynem.
"Co dělat, když dostanu smyk?" Tuto otázku si klade mnoho řidičů především v zimním čase.
"Co dělat, když dostanu smyk?" Tuto otázku si klade mnoho řidičů především v zimním čase.

Jak předejít smyku?

Z výše uvedeného vyplývá, že je možné smyku do určité míry předejít. V první řadě je třeba udržovat automobil v dobrém technickém stavu a investovat do kvalitních pneumatik a ty pravidelně obměňovat. Jízdu byste také měli vždy přizpůsobit okolním podmínkám.

V případě, že hrozí náledí nebo sněží a prší, dbejte zvýšené opatrnosti a počítejte s možností smyku. Prevencí proti smyku je pak zejména plynulá jízda bez prudké akcelerace nebo brždění.

Tip! Srovnejte si ceny pojištění automobilu během chvilky. Zdarma a nezávazně.
Tip! Nepřeplácíte povinné ručení? Raději si sjednejte levnější pojistku na auto a doplňte ji navíc o havarijní pojištění. To vám zaplatí případné škody nejen při smyku.

Co dělat ve chvíli, když smyk nastane?

I přesto, že pojedete velmi opatrně, může se samozřejmě stát, že se smyku nevyhnete. Co udělat proto, aby smyk neskončil nehodou? Postupujte podle toho, zda se jedná o přetáčivý smyk nebo nedotáčivý smyk.

1. Přetáčivý smyk

Přetáčivý smyk, se kterým se častěji setkávají majitelé vozů s pohonem zadních kol, se vyznačuje tím, že zadní část vozu ujíždí na opačnou stranu, než na kterou točíte volantem. Smyk může dopadnout tak, že se auto přetočí kolem své osy.

Jak přetáčivý smyk řešit? Sundejte nohu z plynu a jemně natočte volant proti směru zatáčky. Pokud je tedy zatáčka doleva, točte doprava a naopak. Jakmile se přilnavost kol obnoví, pokračujte do zatáčky v původním směru.

2. Nedotáčivý smyk

Druhým typem smyku je nedotáčivý smyk, během kterého automobil v zatáčce dostatečně nezatáčí, jedná se tedy o smyk přední nápravy. Jeho příčinou obvykle bývá špatný stav vozovky, ale také vysoká rychlost při nájezdu do zatáčky a prudká změna směru jízdy.

Jak se tedy zachovat v tomto případě? Sundejte nohu z plynu, nebrzděte, sešlápněte spojku a zatočte volantem ve směru zatáčky.
Kde je nejlepší škola smyku v České republice? Napište nám svůj tip do komentáře.
Kde je nejlepší škola smyku v České republice? Napište nám svůj tip do komentáře.

Škola smyku – tip od profesionálů

Pro začínající řidiče i pro řidiče, kteří jezdí už déle, ale nejsou si při řízení úplně jistí, je určena škola smyku. Díky absolvování školy smyku se naučíte lépe zvládat krizové situace a vyzkoušíte si také jízdu na kluzké silnici bez toho, aby vám hrozila nehoda.

Ze zkušeností pořadatelů školy smyku vyplývá, že se schopnosti řidiče po jednodenní lekci zlepší zhruba o 10 až 15 %.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: