Češi patří k milovníkům zimních sportů. Víte ale, kolik stojí populární zimní sporty? Vyplatí se zapůjčit si lyže, snowboard nebo brusle?

Asi vás ani nepřekvapí, že je v České republice nejoblíbenějším zimním sportem lyžování, kterému se věnují zhruba dva miliony Čechů. Lyžování následuje snowboarding, oblibě se však těší také jízda na běžkách nebo bruslení.

Kolik stojí zimní sporty v podobě lyžování a snowboardingu?

Pokud se rozhodnete lyžovat nebo jezdit na snowboardu v některém z českých lyžařských středisek, musíte počítat s cenou za skipas, která není úplně nízká.

💡
V Česku můžete navštívit jedno z více než 200 lyžařských středisek a cena skipasů se samozřejmě liší na základě toho, jak vybavený areál je, kolik má sjezdovek a lanovek i na jakou dobu si skipas kupujete.

Cena závisí i na základě toho, zda si skipas koupíte přímo na pokladně nebo online. Zakoupení online bývá levnější. Pojďme se tedy pro lepší představu podívat na celodenní skipasy pro dospělé v hlavní sezoně v některých oblíbených českých lyžařských střediscích.

Skiareál Cena na pokladně Cena online
Špindlerův mlýn 1.590 Kč 1.090 Kč
Monínec 960 Kč 690 Kč
Klínovec 1.090 Kč 990 Kč
Dolní Morava 1.140 Kč od 690 Kč
Karlov 700 Kč 650 Kč
nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Ať už se chystáte na lyže, snowboard nebo běžky, nezapomeňte na cestovní pojištění. U nás na pár kliknutí pojistíte celou rodinu či skupinu přátel. Jednoduše online.
lyže a boty na lyže
Co s sebou na lyže? Přečtěte si, jakou výbavu si pořídit.

Jaká je cena výbavy na lyže?

Pokud chcete lyžovat, kromě ceny skipasu samozřejmě musíte počítat také s částkou spojenou s pořízením lyžařské výbavy. Základem lyžařské výbavy jsou pochopitelně lyže a lyžáky, jejichž cena se pohybuje v několika cenových kategoriích.

Pokud bychom počítali se střední cenovou kategorií, částky by se pohybovaly zhruba následovně:

  • Sjezdové lyže: 5.000 Kč až 15.000 Kč
  • Hůlky: 800 až 1.200 Kč
  • Lyžařské boty: 3.000 až 8.000 Kč
  • Obal na lyže: 800 až 1.600 Kč
  • Lyžařské brýle: 1.000 až 2.000 Kč
  • Lyžařská helma: 800 až 1.500 Kč

Kromě výše uvedeného vybavení se při lyžování ani při jízdě na snowboardu neobejdete bez kvalitní zimní bundy a kalhot a velkou službu vám udělá i termoprádlo a lyžařské ponožky.

snowboard
Snowboard nebo lyže? Zpočátku spíše lyže, u nich je jednoduší udržet stabilitu.

A cena výbavy na snowboard?

Cena vybavení na snowboard ve střední cenové kategorii je velmi podobná jako v případě lyžařské výbavy.

  • Snowboard: 5.000 až 9.000 Kč
  • Vázání na snowboard: 2.000 až 4.000 Kč
  • Boty na snowboard: 3.000 až 8.000 Kč
  • Brýle na snowboard: 1.000 až 2.000 Kč
  • Helma na snowboard: 800 až 1.500 Kč

Tip! Ušetřit za vybavení na lyže a na snowboard můžete tím, že vybavení pořídíte ve výhodných akcích, případně se rozhodnete pro bazarové kusy.

S jakou cenou počítat v případě půjčení lyží a snowboardu?

Ceny lyžařského vybavení a vybavení na snowboard se mírně liší půjčovnu od půjčovny, v průměru však vypůjčení kompletní výbavy na lyže (lyže, boty a hůlky) a na snowboard (snowboard, vázání a boty) stojí na týden zhruba 1.500 Kč až 2.500 Kč. Za den se cena půjčovného pohybuje okolo 700 Kč až 1.000 Kč.

zimní brusle
Co si vzít na bruslení? Stačí se teple obléct a vyrazit na kluziště či zamrzlý rybník.

Na kolik vás vyjde lední bruslení?

Pokud bychom měli jmenovat poměrně dostupný zimní sport, bylo by to právě lední bruslení, které není spojené s nijak vysokými náklady. Cena za veřejné bruslení na zimních stadionech se pohybuje okolo 100 Kč za dospělého, vstupné pro děti bývá ještě levnější.

💡
V případě ledního bruslení samozřejmě můžete ušetřit tím, že půjdete bruslit na zamrzlý rybník, vždy si však ověřte, zda je to bezpečné.

A kolik v průměru stojí lední brusle?

Zatímco v případě pořízení výbavy na lyže či na snowboard musíte počítat s poměrně vysokou částkou, nejlevnější lední brusle pořídíte už okolo 1.000 Kč, brusle ve střední cenové kategorii se pohybují okolo 5.000 Kč, ty nejdražší stojí i více než 8.000 Kč.

Jak se pohybují ceny půjčovny ledních bruslí?

Cena za půjčení ledních bruslí v půjčovnách je pochopitelně vzhledem k pořizovací ceně bruslí mnohem nižší než v případě lyží či snowboardu. Pohybuje se okolo 100 Kč až 150 Kč za den, některé půjčovny vyžadují vratnou zálohu.

💡
Většina půjčoven ledních bruslí nabízí možnost broušení bruslí, které stojí přibližně 100 Kč za pár.

Vyplatí se pořídit si vybavení na oblíbené zimní sporty v podobě lyžování, snowboardingu či ledního bruslení? To samozřejmě závisí na tom, jak často plánujete tyto zimní sporty provozovat. Obecně je výhodnější si vybavení zakoupit, pokud budete lyžovat, bruslit nebo jezdit na snowboardu pravidelně. Pořízené vybavení přeci jen můžete kdykoliv prodat.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: