Nemáte ještě úplně jasnou představu o tom, kam se vypravíte na letošní dovolenou? Co byste řekli na Albánii, která je po právu nazývaná skrytým pokladem Evropy?

Proč? Láká jak na krásné pláže a čisté moře, tak i na hory, které nadchnou všechny milovníky horské turistiky. Těšit se také můžete na skvělé jídlo a velmi příznivé ceny. Zní to dobře, že?

Základní turistické informace o Albánii

Albánie se nachází na Balkánském poloostrovu a její pobřeží je omýváno Jaderským a Jónským mořem. Hlavním městem Albánie, jež má zhruba 2,8 milionů obyvatel, je Tirana a úředním jazykem je albánština.

  • Cestovní doklady: Pro vstup do Albánie potřebujete platný cestovní pas, který musí být platný minimálně 3 měsíce od vstupu do země.
  • Měna: Albánskou měnou je albánský lek (ALL), většina směnáren v ČR však tuto měnu nemá, s sebou si proto vezměte eura a na místě je vyměňte v albánské bance, 1 albánský lek je cca 0,22 korun.
  • Ceny: Ceny v Albánii jsou stejné, nebo dokonce nižší než v Česku.
žena držící vlajku Albánie

Co vidět v Albánii? 5 tipů na skvělá místa

Míst, která v Albánii stojí za návštěvu, je nespočet. I když je Albánie chudou zemí, může se pochlubit přírodním bohatstvím. Velkou výhodou této země také je, že je kousek od České republiky a dostat se do ní můžete jak letecky, tak i autem nebo autobusem. Albánie je z Česka vzdálená zhruba 1.500 km. Ale teď už k místům, která v Albánii stojí za návštěvu:

1.) Albánské Alpy

Italské, Francouzské i Rakouské Alpy jsou notoricky známé. Věděli jste ale, že i Albánie se pyšní Alpami? V Albánských Alpách stojí za vidění třeba malebná vesnička Theth, jež se nachází v samotném srdci Albánských Alp a ze tří stran ji obklopují vysoké hory. Úchvatné je také údolí řeky Valbony a stejnojmenný národní park.

2.) Letovisko Saranda

Dáváte před horskou turistikou přednost odpočinku na pláži? Jedním z nejkrásnějších a nejoblíbenějších letovisek Albánie je letovisko Saranda, jež se nachází na jihu Albánie a je plné malebných pláží.

nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás
Tip! Albánie, skvost Balkánu, nabízí nekonečné možnosti pro objevování, ale i potenciální rizika, jako jsou zdravotní komplikace nebo ztráta cenných věcí. Díky našemu srovnávači cestovního pojištění můžete vyrazit na dobrodružství s jistotou, že jste připraveni na vše, co vás může potkat.

3.) Hlavní město Tirana

Tirana je hlavním a zároveň největším albánským městem se zhruba 500.000 obyvateli. Jedná se o dynamicky se rozvíjející město, které charakterizují výškové budovy a nespočet příjemných kaváren a vyhlášených restaurací.

4.) Město Berat

Pokud vás spíše než návštěva moderního města Tirana lákají historická města, měli byste si na cestovatelský seznam přidat město Berat, jehož dominantou je mohutná pevnost ze 14. století. Kromě památek toto město vyniká i okolní krajinou, je totiž obklopené vysokými horami.

5.) Národní park Skadarské jezero

Další lokalitou, která nadchne milovníky nedotčené přírody, je národní park Skadarské jezero, jež se nachází na hranicích Albánie s Černou Horou. V tomto parku najdete největší jezero na Balkáně, jehož součástí je zhruba padesát ostrovů.

Albánie Shkodra

Kdy jet do Albánie? Záleží na tom, jaký je váš cíl cesty

Albánie se nachází v subtropickém pásmu. Letní měsíce jsou spojené s teplým počasím, v průměru můžete očekávat okolo 20 až 30 °C, zimy v Albánii bývají mírné a deštivé. Pokud toužíte po klidné dovolené s koupáním v moři, doporučujeme Albánii navštívit od července do října.

💡
V případě, že vás spíše láká návštěva hlavního města a památek, ideálním obdobím, spojeným s příjemnými, ale ne příliš vysokými teplotami, je jaro a podzim
Je vaším cílem horská turistika? Pak se vyhněte deštivým měsícům od října do ledna.

Co s sebou do Albánie? Doklady, víza a peníze...

Dovolená v Albánii nevyžaduje nic speciálního. Připravte si stejně jako v případě jiné destinace potřebné doklady – cestovní pas (Albánie nepatří mezi země EU), vízum do Albánie při pobytu do 90 dnů není třeba. Co se týče peněz, jak už jsme zmínili, vezměte si s sebou eura, která v Albánii proměníte na místní měnu. Platební karty místní moc přijímat nechtějí, uplatníte je spíš v hlavním městě.

💡
Tip! V Albánii se dá platit ve dvou měnách, a to v leku a v euru. Reálně si je nemusíte měnit, stačí vám platit eurem, místní vám vrátí zpět v lecích. Počítejte s kurzem 1 euro = 10 leků.
Před cestou si nezapomeňte sjednat pojištění na cestu, a pokud jedete autem, zkontrolujte si povinnou výbavu. Ta v Albánii zahrnuje lékárničku, výstražný trojúhelník a tažné lano.

Proč se letos vypravit právě do Albánie? Dovolená v této zemi vás jednoduše pohltí. Získá si vás nedotčenou přírodou, příznivými cenami i krásným mořem a monumentálními horami.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: