Proč by na vašem cestovatelském seznamu neměla chybět Kuba? Dovolená v této destinaci je pro mnoho lidí synonymem dovolené v ráji charakteristické sluncem, mořem, dobrým alkoholem a smíchem.

Jaké na Kubě panuje počasí, kdy se do této země vydat a jaká místa navštívit? Vrhněte se do čtení našeho průvodce Kubou – zemí nazývané perlou Karibiku.

Kuba: Dovolená, na kterou nezapomenete

Kuba, která se nachází ve Střední Americe, je největším ostrovem souostroví Velké Antily s 11,3 miliony obyvatel. Kuba je socialistickou zemí s komunistickým režimem.

💡
Kromě bohaté historie turisty láká na nezaměnitelné přírodní scenérie v podobě proslulých pláží i tropických parků a specifickou kulturu.
Kuba auta

Co vidět na Kubě?

Kuba je spojena s celou řadou turisticky navštěvovaných míst, která rozhodně stojí za návštěvu. Co během dovolené na Kubě nevynechat?

  • Hlavní město Havana: Hlavní město Kuby, které patří k nejkouzelnějším městům na světě a doslova dýchá latinsko-americkou kulturou.
  • Santiago de Cuba: Vynechat byste rozhodně neměli ani druhé největší město Kuby, které sehrálo významnou roli během kubánské revoluce.
  • Pláž Varadero: Spočívá vaše představa o dokonalé dovolené v odpočinku na bělostné pláži s dobrým drinkem v ruce? Pak nezapomeňte navštívit písčitou pláž Varadero lemovanou průzračným mořem.
  • Údolí Viñales: Všudypřítomná zeleň, která vám vyrazí dech. Těmito slovy je možné popsat údolí Viñales plné plantáží s tabákem.
  • Město Baracoa: V případě, že se chcete skvěle najíst, vypravte se do města Baracoa. O tomto městě, objeveném Kryštofem Kolumbem, se totiž traduje, že je spojené s nejlepší kuchyní na Kubě.
nejlepší cestovní pojištění na míru
Tip! S naším srovnávačem cestovní pojištění můžete tancovat sambu, prozkoumávat historické památky nebo se kochat na pláži s jistotou, že jste chráněni před nepředvídatelnými událostmi.
Kuba dovolená a stánky

Základní turistické informace o Kubě

Pokud jste se rozhodli, že chcete na vlastní oči spatřit krásy Kuby, přijdou vám vhod tyto základní turistické informace:

Oficiální jazyk: Španělština
Vízum: Pro vstup na Kubu je vyžadované vízum v podobě turistické karty s platností 30 dní
Očkování: V současné době nejsou vyžadována žádná očkování
Časový posun: V létě mínus 5 hodin, v zimě mínus 6 hodin
Měna: Kuba má hned dvě státní měny, cizinci na Kubě platí v pesos convertibles (CUC), hodnota 1 CUC je přibližně 25 Kč
Ceny: Kuba patří k zemím s nízkými cenami, které jsou takřka srovnatelné s cenami u nás. Ceny se pohybují zhruba takto:

  • Pivo 0,35 l: 1 CUC
  • Mojito: 2 CUC
  • Jídlo v restauraci: 4 až 6 CUC
  • Jídlo ve stánku: 1 až 2 CUC
  • Taxi za km: 0,5 až 1 CUC

Co si odvézt: Mezi nejoblíbenější suvenýry z Kuby patří rum (Havana Club, Legendario, Santiago de Cuba, Cubay…), doutníky, zrnková nebo mletá káva (Serrano, Cubita, Turquino) a ručně vyráběné suvenýry (kožené sandály, hamaky, výrobky ze dřeva, mušlí a kůže apod.)

Jaké je počasí na Kubě?

Pokud si chcete na dovolené užít nádherné počasí, Kuba vás v tomto ohledu zaručeně nezklame. Kuba se totiž nachází v tropickém pásmu, takže je takřka po celý rok spojená s teplým počasím.

💡
Kubánské tropické podnebí se dělí na dvě roční období, a sice na období horka a sucha od listopadu do dubna a období dešťů od května do října. 

Nejvíce prší v průběhu října, listopadu a května. Ve většině případů však jde jen o rychlé přeháňky, po kterých opět vysvitne slunce. Co se týče průměrné roční teploty na Kubě, pohybuje se okolo 25 °C a teplota moře obvykle přesahuje 24 °C.

muzikanti na Kubě

Dovolená Kuba: Kdy jet?

Plán dovolené často ovlivňuje právě počasí, které v zemi v daném období panuje. Pokud se chcete vyhnout deštivému počasí, doporučujeme Kubu navštívit v lednu, únoru, březnu nebo v prosinci. Hlavní sezona na Kubě probíhá právě od prosince až do dubna.

Výhodou tohoto období jsou zejména příjemné teploty, na druhou stranu je třeba počítat s turistickým ruchem a vyššími cenami za ubytování.

Láká vás Kuba? Dovolená v této zemi vás zaručeně nezklame, pokud máte rádi nekonečné písčité pláže, tyrkysové moře a atmosféru plnou pohody, zábavy a smíchu. Kuba nabízí hned několik pokladů, které rozhodně stojí za prozkoumání, a to nejen v podobě proslulého kubánského rumu a kubánských doutníků.

Tip! Přečtěte si více cestovatelských článků: