Zákonná pojistka na auto se týká všech majitelů vozů, které jsou zapsané v registru vozidel. Její cenu ovlivňuje několik faktorů. Co udělat pro to, abyste za pojistku na auto zaplatili co nejméně peněz?

Zákonná pojistka na auto

Název zákonné pojištění vozidel, které je známé také pod názvem povinné ručení, napovídá, že se jedná o pojištění, které musíte mít ze zákona sjednané, pokud jste majitelem vozidla zapsaného v registru vozidel.

💡
Povinné ručení je pojištěním z provozu vozidla, v případě, že způsobíte nehodu, třetí straně bude škoda zaplacená právě z povinného ručení.
povinné ručení cena
Tip! I když je povinné ručení dané zákonem, ceny u pojišťoven se výrazně liší. Srovnejte si pojištění automobilu a zjistěte, kde vychází nejlépe.

Rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním

Povinné ručení se někdy zaměňuje za havarijní pojištění, nejedná se ale o totéž. Jak už jsme zmínili výše, povinné ručení kryje škody na cizím zdraví nebo majetku a pojistné plnění jde třetí osobě. Pokud máte sjednané havarijní pojištění, pojistné plnění jde vám.

💡
Havarijní pojištění je dobrovolné a vztahuje se například na škody způsobené jinými řidiči nebo škody způsobené neznámým pachatelem, zvěří či přírodními živly.

Aktuálně má havarijní pojištění sjednaná přibližně třetina řidičů, vzhledem k četnosti dopravních nehod by ho však měl ideálně mít každý řidič.

havarijní pojištění
Tip! Na silnici vás aktuálně může překvapit sníh nebo ledovka. Dopravní nehody jsou v tomto období poměrně časté. Zkuste si proto spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
interiér auta
Ceny povinného ručení se liší pojišťovna od pojišťovny až o tisíce korun.

Jaká je cena povinného ručení?

Cena zákonné pojistky na auto se odvíjí hned od několika parametrů, a není tedy pro všechny řidiče stejná. Na cenu pojistky má vliv například druh vozu, jeho stáří a objem a výkon motoru, věk majitele vozu i místo bydliště.

Pokud bydlíte ve větším městě, bude cena pojištění vyšší, protože je zde větší pravděpodobnost dopravní nehody.

To, s jakou částkou zhruba počítat, vám napoví praktický nástroj Pojistka na auto – kalkulačka. Na cenu povinného ručení mají vliv i takzvané bonusy a malusy.

  • Bonus: Bonusem se rozumí odměna za bezeškodní průběh pojištění, kdy mohou řidiči, kteří jezdí bez nehod, získat slevu na pojistném až 60 %.
  • Malus: Zjednodušeně je možné říci, že je malus opakem bonusu. Jedná se o přirážku k pojistnému pro pojistníky, kteří způsobili opakovanou nebo nadměrnou pojistnou událost.

Nejlevnější pojistka na auto

Na cenu zákonného pojištění vozidel mají vliv nejen výše zmíněné faktory, ale také to, u jaké pojišťovny pojistku sjednáváte.

Kvůli nízké nehodovosti mívají nejlevnější povinné ručení řidiči v Olomouckém a Pardubickém kraji.

Cenu ovlivňuje i výše pojistného plnění, ta je zákonem stanovená na minimálně 35 milionů Kč při škodách na životě a 35 milionů Kč při škodách na majetku, sjednat si ale můžete i vyšší limity.

autobazar
Do kdy se platí pojistka na auto? Datum by mělo být uvedeno ve smlouvě.

Tipy, jak zbytečně nepřeplatit za pojistku na auto

Proč platit více, když můžete platit méně? Máme pro vás tři tipy na to, jak na povinném ručení ušetřit. Nicméně doporučujeme, abyste povinné ručení nevybírali jen na základě nejnižší ceny, ale prostudovali si také podmínky, výši pojistného plnění a dali si pozor na případné poplatky.

TIP1: Využijte internetový srovnávač

Naše první rada spočívá v tom, že porovnáte nabídky jednotlivých pojišťoven, ceny se totiž mohou opravdu výrazně lišit. Na pojišťovny nemusíte chodit osobně, stačí nabídky porovnat pomocí internetového srovnávače.

TIP2: Sledujte akční nabídky

Řada pojišťoven čas od času představuje speciální akce, během níž poskytuje nižší cenu. Rozhodně se je vyplatí využít.

TIP3: Plaťte podle ujetých kilometrů

Pokud ročně najezdíte méně než 12.000 km, vyplatí se vám pojištění dle ujetých kilometrů, které některé pojišťovny nabízejí, toto pojištění je nižší než klasické.

Kdy se platí pojistka na auto?

To, do kdy je nutné povinné ručení zaplatit, je napsáno ve smlouvě o povinném ručení. Před vypršením smlouvy obvykle chodí dopis od pojišťovny, který může přijít s dopisem o navýšení ceny. Pojistku můžete buďto prodloužit, nebo samozřejmě vypovědět smlouvu. U některých pojistek, které se sjednávají online, vznik povinného ručení závisí na tom, kdy platbu uskutečníte.

Pokud i vy usedáte za volant, nevyhne se vám zákonná pojistka na auto, kterou u nás nabízí několik pojišťoven. Jak na ní ušetřit? Srovnejte nabídky pojišťoven pomocí internetového srovnávače a sledujte akční nabídky.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: