V tomto článku se podíváme, co jsou největší žrouti elektřiny v domácnosti. Poradíme vám, jak snížit jejich dopad na vaši peněženku.

Všichni chceme ušetřit na účtech za energii, a to nejen v době energetické krize. Víte, které z vašich spotřebičů jsou největšími viníky, pokud jde o plýtvání elektřinou?

Jak na největší žrouty elektřiny v domácnosti?

Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je snížení účtů za elektřinu. Víte ale, jak to udělat? Prvním krokem je zjistit, které spotřebiče a zařízení ve vaší domácnosti spotřebovávají nejvíce energie. Jakmile to budete vědět, můžete podniknout kroky ke snížení jejich spotřeby.

💡
Vždy sledujte spotřebu energie ve vašem domě či bytě. Zjistěte, které spotřebiče a zařízení spotřebovávají nejvíce energie.
klimatizace
Pokud chcete ušetřit, klimatizaci používejte jen v době největšího horka.

6 největších žroutů energie ve vaší domácnosti

  1. Lednice – spotřebovává velké množství energie na udržování chladu vašich potravin. Pokud je ta vaše starší než 10 let, možná je čas na modernizaci. Novější modely jsou energeticky mnohem úspornější. V závislosti na velikosti a účinnosti může chladnička spotřebovávat od 50 do 600 wattů energie. Průměrná chladnička spotřebuje asi 200 wattů.
  2. Klimatizace – další spotřebič, který spotřebovává mnoho energie, zejména v horkých letních měsících. Její spotřebu energie můžete snížit tím, že zajistíte řádnou údržbu a budete ji používat pouze v nezbytných případech.
  3. Ohřívač vody – úsporu energie můžete zajistit snížením termostatu a nastavením ohřevu vody pouze na určitá časová pásma.
  4. Osvětlení tvoří velké procento spotřeby energie ve vaší domácnosti. Náklady na osvětlení můžete snížit přechodem na LED žárovky a jejich používáním pouze v nezbytných případech.
  5. Elektronická zařízení, jako jsou televizory, počítače a herní konzole, spotřebovávají velké množství elektřiny, i když se nepoužívají. Vyndávejte je ze zásuvky nebo si pořiďte prodlužku s vypínačem.
  6. Sušička na prádlo má také nezanedbatelnou spotřebu elektřiny. Zkuste se jejímu používání vyhnout alespoň v létě. Sušte prádlo venku.
srovnání elektřiny
Tip! Chcete ušetřit na elektřině? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny ve vašem kraji. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny zdarma!
výměna oken
Výměna oken sníží tepelné ztráty v zimě, v létě udrží chlad.

Jak zatočit s největšími žrouty elektřiny ve vaší domácnosti?

Existuje řada způsobů, jak zvýšit energetickou účinnost vaší domácnosti. Zde uvádíme nejlepší způsoby, jak učinit váš domov energeticky účinnějším:

  • Modernizujte okna a dveře: Modernizace oken a dveří na novější, energeticky účinnější modely může pomoci snížit náklady na vytápění a chlazení.
  • Přidejte izolaci: Přidání izolace na stěny, podkroví a další části domu může pomoci snížit tepelné ztráty v zimě a udržet váš domov chladnější v létě.
  • Využívejte pasivní solární vytápění: Pasivní solární vytápění spočívá ve využívání sluneční energie k vytápění vašeho domu bez použití jakýchkoli mechanických systémů. Může to být tak jednoduché, jako otevřít v zimě žaluzie na oknech orientovaných na jih, aby se dovnitř dostalo sluneční světlo. Případně můžete nainstalovat na střechu solární panely, které shromažďují sluneční energii.
účet za elektřinu
Účet za elektřinu je někdy šok. Sledujte svoji spotřebu častěji.

Tipy pro snížení účtů za elektřinu

  • Odpojte zařízení, když je nepoužíváte, nebo investujte do chytré napájecí lišty.
  • Vzdělávejte svou rodinu v oblasti úspory energie.
  • Pořizujte ekonomicky výhodné spotřebiče.

Pokud chcete snížit svůj účet za elektřinu, jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je investovat do energeticky účinných výrobků.

Provedením několika jednoduchých změn ve vaší domácnosti můžete výrazně snížit spotřebu energie a ušetřit peníze na měsíčních účtech. Nejedná se pouze o opatření v rámci současné energetické krize. Je dobré myslet na dlouhodobou udržitelnost zdrojů, které máme na této planetě k dispozici.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: