Pořizujete si nový bojler a uvažujete nad tím, jestli si na zapojení bojleru přizvat odborníka nebo se do této práce pustit sami? Připravili jsme si pro vás pět důležitých rad spojených se zapojením a údržbou bojleru.

Bojler, známý také jako průtokový ohřívač, je v současné době nedílnou součástí většiny českých domácností.

1. Nejdříve zvažte, kam bojler umístit

Prvním krokem k napojení bojleru je výběr toho správného místa, vždy je ideální bojler napojit co nejblíže místu, kde se bude teplá voda odebírat, přičemž se nejčastěji jedná o koupelnu.

💡
Při umísťování bojleru musíte brát v potaz platné normy, které stanovují, kde může být bojler umístěný. Normy například stanovují, že bojler musí být umístěn minimálně 20 cm od světla a zásuvek a podobně.

2. Na řadu přichází zavěšení bojleru

Při zavěšování bojleru na určené místo je třeba si uvědomit, že bude po většinu času naplněný vodou, takže bude podstatně těžší než v momentě zavěšení. Bojler můžete zavěsit pomocí vhodné hmoždinky nebo také sáhnout po speciální úchytové konzoli, která vám práci ještě usnadní. Konzoli totiž stačí upevnit do zdi a následně na ni bojler zavěsit. Na vrtání použijte elektrickou vrtačku určenou k vrtání do zdiva. Práci vám usnadní příklep. Typ vrtáku zvolte podle materiálu, z něhož je zeď postavená.

srovnání elektřiny
Tip! Bojler máte zapojený, ale kolik zaplatíte za elektřinu? To závisí na dodavateli, od kterého elektrickou energii odebíráte. Vyzkoušejte náš srovnávač dodavatelů elektřiny a zjistěte, jestli pro vás máme zajímavější nabídku.
zapojení elektriky bojleru
U zapojení elektriky bojleru záleží na tom, jaký model máte.

3. Zapojení bojleru nechejte na odborníkovi

Nyní už se dostáváme k samotnému zapojení bojleru. Dnes se setkáte s bojlery, které jsou dodávané s přívodním kabelem a koncovkou, jež lze přímo napojit do zásuvky na 230 V, a také s bojlery bez možnosti přímého zapojení do zásuvky.

💡
Druhý zmíněný typ bojlerů může zapojovat pouze kvalifikovaný elektrotechnik s oprávněním dle vyhlášky 50/1978 Sb. Nesprávné zapojení bojleru totiž může mít závažné důsledky. I u bojlerů s přívodním kabelem a koncovkou však doporučujeme konzultaci s odborníkem.

4 důvody, proč se nepouštět do zapojení bojleru svépomocí

  • Při zapojování bojleru svépomocí si můžete způsobit úraz proudem.
  • Nesprávné zapojení může vést ke zkratu nebo k přetížení a následně až k požáru nemovitosti.
  • Neodbornou montáží také přijdete o záruku od výrobce.
  • V případě, že k nehodě po neodborné montáži dojde, může pojišťovna, u které máte sjednané pojištění majetku, odmítnout plnit pojistnou smlouvu.

4.Připojení bojleru k vodovodu

Přívod studené a vývod teplé vody vyžaduje přidání vhodného ventilu a nezbytný je i takzvaný pojistný ventil, který při dosažení určitého tlaku vypustí malé množství vody.

Proč je nutný pojistný ventil?

Když se voda ohřívá, zvětšuje svůj objem, kdybyste neměli pojistný ventil, mohlo by dojít k roztržení bojleru nebo potrubí. Vždy myslete na to, že veškerý materiál, který při instalaci bojleru použijete, musí vydržet teplotu 100 °C.

vana
Dáváte si rádi teplou vanu? Myslete na pravidelnou péči o bojler.

5. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu

Abyste prodloužili životnost bojleru a zajistili, že bude fungovat přesně tak, jak má, je čas od času nutná údržba bojleru, kterou už zvládnete sami bez pomoci odborníka. Bojler je třeba pravidelně čistit od vodního kamene a rzi, a to minimálně jednou ročně. Před čištěním je nutné z bojleru vypustit vodu. Jak?

Krok 1: Myslete na to, že voda v bojleru nesmí být při vypouštění horká, v prvním kroku proto bojler vypněte, aby přestal vodu nahřívat a nechte vodu vychladnout.
Krok 2: Ještě než se pustíte do dalšího kroku, kvůli bezpečnosti odpojte bojler od zdroje elektrické elektřiny.
Krok 3: Otočte pojistným ventilem a otevřete vodovodní kohoutek teplé vody.
Krok 4: Předtím, než začnete vodu z bojleru vypouštět, je třeba uzavřít přívod vody do bojleru.
Krok 5: Nyní je bojler připravený na vypuštění vody.

Zapojení bojleru svépomocí je spojené s celou řadou rizik, zvláště u bojlerů, které nemají přívodní kabel a koncovku do 230 V zásuvky. Abyste se případným rizikům, například v podobě úrazu nebo zkratu a následnému požáru vyhnuli, doporučujeme si přizvat na pomoc odborníka.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: