Odvzdušnění radiátorů je zásadní pro jejich bezproblémový provoz a funkci. Zjistěte, jak odvzdušnit topení v panelovém bytě, v rodinném domě a v neposlední řadě jak postupovat v případě, že dostatečně netopí váš automobil.

Věděli jste, že jedním z účinných způsobů, jak ušetřit za topení, je pravidelná péče o otopnou soustavu v čele s odvzdušněním topení?

Co si představit pod odvzdušněním topení?

Pod pojmem odvzdušnění topení se skrývá odstranění nežádoucího vzduchu z otopné soustavy. Odvzdušňování je nutné v případě, že doma k ohřevu radiátorů využíváte teplou vodu, která proudí v potrubí. Někdy se stane, že se v otopné soustavě vytvoří vzduchová bublina, která zabraňuje průchodu horké vody.

odvzdušnění topení
Odvzdušnění spočívá v odstranění vzduchové bubliny.

Podle čeho poznáte, že je topení zavzdušněné?

Je možné zjistit, že se v otopné soustavě vytvořila vzduchová bublina, a je tedy třeba radiátory odvzdušnit? Ano, napoví vám následující signály:

  • z topení se ozývají nejrůznější zvuky
  • radiátor přestal topit nebo topí méně
  • spodní část radiátoru je teplá, ale horní část zůstává studená

Kdy radiátory odvzdušnit?

Radiátory byste podle odborníků neměli odvzdušňovat pouze ve chvíli, kdy už jsou zavzdušněné, ale vždy na začátku topné sezóny. Poté byste měli pravidelně kontrolovat, zda topení funguje tak, jak má. Pokud ne, je třeba topení opět odvzdušnit.

💡
Musíte topení odvzdušňovat týden co týden? Tento stav není normální a je na místě obrátit se na odborníka.
radiátor topení
Jak odvzdušnit radiátor? Jednoduchý postup zvládnete i vy sami.

Jak odvzdušnit topení v paneláku?

V případě odvzdušňování topení v paneláku je klíčová součinnost všech obyvatel paneláku. V panelových domech často bývá ventil jen v nejvyšším patře, takže odvzdušňování leží zejména v rukou obyvatel nejvyššího patra.

V řadě panelových domů a bytových domů se domlouvají takzvané „odvzdušňovací dny“, během kterých obyvatelé nižších pater pouze otevřou regulační ventily na radiátorech, a samotné odvzdušňování připadá na lidi, kteří bydlí v nejvyšších patrech.
srovnání cen elektřiny
Tip! Chcete ušetřit za vytápění? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny elektřiny. Stačí zadat pár údajů a získat nezávaznou nabídku.

Jak na odvzdušnění topení v rodinném domě?

Odvzdušnění topení v rodinném domě je poměrně jednoduché. Budete k němu potřebovat odvzdušňovací klíč, popřípadě malý šroubovák, misku nebo kyblík na zachycení vody a také hadry na ochránění stěny za radiátorem a podlahy. Jak postupovat?

Krok 1: Pomocí odvzdušňovacího klíče nebo šroubováku opatrně otevřete ventil, který se zpravidla nachází v horní části radiátorů.
Krok 2: Poté, co ventil otevřete, začne z něj nejdříve unikat vzduch a poté voda, ventil nechejte otevřený do doby, než začne vytékat pouze voda bez bublin.
Krok 3: Nakonec ventil opět utáhněte, ale ne příliš, abyste nestrhli závit.
Krok 4: Pokud jste před odvzdušňováním zastavovali oběhové čerpadlo a vypínali kotel, obojí opět zapněte.
Krok 5: Radiátory odvzdušněte postupně od nejnižších pater po nejvyšší a následně zkontrolujte tlak v otopné soustavě, a pokud je potřeba, dopusťte vodu.
Krok 6: Myslete na to, že po každém dopuštění vody je nutné opět provést odvzdušnění, vzhledem k tomu, že se do otopné soustavy dostanou vzduchové bubliny.

jak odvzdušnit topení v autě
Jak odvzdušnit topení v autě? Raději se poraďte v servisu.

Topení v autě netopí: Co s tím?

Ve většině případů je topení v autě stejně jako u topení v domácnosti řešené teplou vodou, jež se ohřívá díky vysoké teplotě motoru. Dalo by se tedy říci, že motor v tomto případě plní funkci kotle. Pokud je však motor dostatečně zahřátý a auto stejně netopí, na vině může být zavzdušnění systému.

💡
Je třeba říci, že ne všechna auta jsou odvzdušňovaná stejným způsobem, takže pokud si nejste jistí tím, jak postupovat, ideálně se poraďte v servisu. 

Mnohdy však stačí pouze otevřít víčko nádobky na chladicí kapalinu a zahřát motor na provozní teplotu. Následně by měl systém sám vzduch vypustit. Některé vozy jsou navíc vybaveny odvzdušňovacím ventilem, kterým můžete vzduch vypustit, takže je postup ještě jednoduší.

Už máte díky našemu návodu lepší představu o tom, jak odvzdušnit topení, ať už v rodinném domě, panelovém domě nebo v autě? Pravidelné odvzdušňování radiátorů nepodceňte, zavzdušnění by se mohlo promítnout do vyšších účtů za topení.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: