Cestovní pojištění si spojujeme s letní dovolenou u moře. Stále více lidí ale cestuje do zahraničí i v zimě. Při pobytu na horách přitom hrozí vyšší riziko zranění, havárie nebo odcizení zavazadel. Řada lidí ale zimní ubytování pokryje pouze běžnou cestovní pojistkou.

Neznáme nikoho, kdo by chtěl platit více, než je nutné. Právě k tomu slouží komplexní cestovní pojištění na hory. To v sobě zahrnuje několik pojistek, které uplatníte v případě zranění, autonehody nebo poškození zimního vybavení. Tato rizika v sobě totiž běžná cestovní pojistka nezahrnuje a vzniklé náklady se mohou vyšplhat do milionů korun. Co by tedy mělo cestovní pojištění na hory zahrnovat?

Cestovní pojistka nepokryje všechny výlohy

Základní cestovní pojištění kryje léčebné výlohy a asistenci. I tak je to ale lepší, než kdybyste do zahraničí cestovali pouze s obyčejnou kartičkou pojištěnce. Tu sice uplatníte ve smluvních státech, ale dostane se vám pouze základní lékařské péče.

Co obsahuje běžné cestovní pojištění?

Složité zákroky lékařů ale od běžné cestovní pojistky nečekejte. Pojištění na cesty mívá nízké plnění a platí pro základní ošetření bolavých zubů, drobných zranění a případný transport domů. Cokoliv dalšího pojišťovny považují za péči navíc a ve finálním vyúčtování vám to pořádně osolí.

💡
V případě zimní dovolené vám ale hrozí větší rizika než obyčejná bolest zubu. Tyto hrozby pokrývají doplňková pojištění, za které ale nezaplatíte více než desítky korun denně.
cestovní pojištění na hory online
Online cestovní pojištění na hory – přehled cen i pojistných podmínek na Klik.cz.

Pojištění rizikových sportů

Když se řekne hory, vybaví se nám lyže. Pády na lyžích ale patří k těm nejvážnějším a často to odnese více než naražené zápěstí. Stále více se rozmáhají i zimní adrenalinové sporty. Ty ale pojišťovny řadí do kategorie rizikových (někdy také adrenalinových nebo extrémních) sportů.

Najdete zde například tyto aktivity:

  • alpinismus,
  • lyžování a snowboarding mimo vyznačené trasy,
  • hokej,
  • freeride, freeskiing, freestyle,
  • skialpinismus,
  • via ferrata a vysokohorská turistika.

Pokud se zraníte při vykonávání těchto aktivit, pomůže vám právě pojištění extrémních sportů. To pokrývá většinu léčebných výloh včetně stabilizace pacienta a převozu zpět do České republiky.

💡
Existují i sporty, na které vám pojišťovna nekývne. Do nich se řadí jakékoliv aktivity ve vzduchu, potápění pod ledem, skicross nebo skoky a lety na lyžích.
nejlepší cestovní pojištění na hory přímo pro vás
Tip! Ať už se chystáte na lyže, snowboard nebo běžky, nezapomeňte na cestovní pojištění. Po pár kliknutích zjistíte nejen, kdo nabízí tu nejlepší cenu, ale i informace o tom, co pojistka obsahuje, a která je nejvýhodnější právě pro vás.

Pojištění úrazu


Při plnění nespoléhejte na běžnou zdravotní pojistku. Pokud plánujete rizikovější sporty, u kterých hrozí vážná zranění, pořiďte si k cestovnímu pojištění i pojistku úrazu.

Ta zahrnuje dlouhodobou péči zahraničních lékařů společně s hospitalizací. Pojišťovna uhradí škody také v případě trvalých následků nebo smrti.

Kromě ceny se zaměřte i na výši plnění

Při pojištění úrazu se zaměřte na výši plnění. Pojišťovny nabízejí plnění od 1 milionu až po neomezenou částku. Léčba v zahraničí je mnohonásobně nákladnější než lékařská péče v Čechách.

Hospitalizace a převoz v případě zlomené stehenní kosti vychází v Rakousku na více než 70 tisíc korun – mluvíme přitom o nejnutnějších úkonech a krátkodobé lůžkové péči.

pojištění odpovědnosti se při lyžování s dětmi hodí
Cestujete s dětmi? Hodit se vám bude i pojištění odpovědnosti za škodu.

Pojištění odpovědnosti za škodu

Takzvaná pojistka na blbost se vám vyplatí zejména pokud s sebou vezete malé děti. Ty často nechtěně napáchají škody na majetku cizích osob – například na hotelu.

Tento typ pojistky kryje jakékoliv škody na majetku a zdraví třetích osob. Pokrývá léčebné výlohy druhého účastníka srážky na lyžích nebo poškozený plot, do kterého jste nabourali kvůli namrzlé vozovce.

Pojištění zavazadel

Kufry a zavazadla připojišťujeme hlavně během letních dovolených. Co když ale na zimní dovolené poničíte nebo dokonce zcela zničíte lyže od Ježíška? Zimní pojištění zavazadel kryje škody způsobené na vašem majetku a někdy proplácí i vypůjčení nového vybavení přímo na místě.

Čím dál více lidí navíc jezdí na zážitkové dovolené a berou s sebou záznamová zařízení. Ta jsou častým terčem krádeží. Pojistka zavazadel tyto nemilé události pokrývá, a přestože vám ztracené GoPro nevrátí, zaplatí vám vzniklou škodu.

Tip! Čtěte také náš článek: Co si vzít na hory v zimě?

Havarijní pojištění

Poslední ze sady cestovního pojištění na zimu je havarijní pojistka. Silnice na horách jsou zrádné a zdánlivě bezpečné cesty ukrývají smýkavé ledové plotny.

Havarijní pojištění pokrývá škody vzniklé na vašem vozidle a odtah v případě dopravní nehody. Pojištění vozidla ale má většina českých řidičů – před cestou si tak jen zkontrolujte, v jakých státech platí.

havarijní pojištění
Tip! V zimě, obzvlášť na horách, musíte počítat s nepřízní počasí – sníh, mlha nebo námraza na silnicích, to vše může způsobit dopravní nehodu. Zkuste si proto spočítat, na kolik by vás vyšlo havarijní pojištění.
cestovní pojištění se hodí nejen na horách při lyžování
Komplexní cestovní pojištění na hory nebo to klasické? Čemu dáte přednost?

Kolik stojí cestovní pojištění na hory?

Vygenerovali jsme si cenu výše zmíněných pojištění včetně rizikových sportů u předních českých pojišťoven a srovnali ceny cestovního pojištění na zimu.

Tříčlennou rodinu stojí deset dní v únorových rakouských Alpách přibližně 1.500 Kč při plnění do 500 milionů. V případě nižšího plnění se částka snižuje a dostanete se na méně než 800 Kč za celý pobyt při pětimilionovém plnění.

Pokud do pojištění zahrnete extrémní sporty, počítejte se stoprocentní přirážkou. I tak ale pojistka vychází na méně než 300 Kč denně u plnění do 500 milionů. To je oproti milionovým účtům vystavených rakouskými klinikami směšná částka.

Bezpečné cestování na hory

Zimní radovánky jsou příjemná kratochvíle, dokud nenarazíte na problém. A těch bohužel existuje výrazně více než v přímořských letoviskách během letních dovolených.

Komplexní cestovní pojištění na hory eliminuje rizika a vy v případě problémů nepřijdete o své peníze. Asistenční služby pojišťoven navíc veškeré trable vyřeší za vás.