Bez čeho by podle vás nebyly Vánoce Vánocemi? Že bez vánočního stromečku, koled, cukroví a také vánočních světýlek, která domovu dodávají tu správnou slavnostní atmosféru? Vánoční světla jsou nepochybně nádhernou dekorací, bohužel jsou však spojena s rizikem požáru. Jak svůj domov chránit před nehodou?

Vánoční světla: Jaká rizika jsou s nimi spojena?

Vánoční světla a další prvky pro vánoční osvětlení domácnosti jsou spojena s různou kvalitou a bezpečností. V případě světelných řetězů s klasickými nebo halogenovými žárovkami hrozí, že způsobí škody kvůli teplu, které vydávají.

S LED světly sice toto riziko spojeno není, ale problémem mohou být odhalené kabely či nedostatečná ochrana proti vlhkosti.

Mezi rizika vánočních řetězů patří nejen jiskření nebo zkrat, ale také úraz elektrickým proudem nebo právě požár.

Jak předejít požáru spojenému s vánočními světly?

Pokud chcete co nejvíce snížit riziko požáru způsobeného vánočními světly, začněte už jejich správným výběrem. Světýlka kupujte pouze v osvědčených obchodech.

Před nízkou cenou dejte přednost kvalitě a bezpečnosti.

Vzhledem k tomu, že se klasické nebo halogenové žárovky snadno zahřívají, dejte přednost LED světlům. Informujte se také o napětí, kterým jsou světla napájena, a zjistěte, jestli odpovídá zdroji.

💡
Vánoční osvětlení nikdy nenechávejte bez dozoru a při odchodu z domu či bytu ho odpojte od zdroje.

Riziko požárů hrozí i v případě adventních věnců a svíček

Věděli jste, že požár v domácnosti nejčastěji zaviní zapálené svíčky na adventním věnci? Jak si tedy užívat hřejivé teplo svíček bez obav z požáru? Máme pro vás několik doporučení odborníků, které riziko vzniku požáru minimalizují:

  • Věnujte velkou pozornost již samotnému výběru adventního věnce nebo svícnu. Dekorace by neměly být vyrobené z vysoce hořlavých materiálů, jako jsou například suché dřevěné piliny.
  • Požár může poměrně snadno vzniknout ve chvíli, kdy svíčka spadne nebo se ulomí. Podle doporučení hasičů byste tedy měli vždy zajistit, aby měla hořící svíčka stabilitu a nehrozilo její převrácení.
Nebuď Broke – speciál o pojištění domácnosti | Klik.cz
Pojištění domácnosti je důležité pro každého, kdo chce chránit svůj majetek. Abychom si vybrali to nejlepší, můžeme využít online srovnávače.
  • Myslete také na to, že hořící svíčku není možné položit kamkoliv a na cokoliv. Svíčky mějte doma vždy umístěné v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů a nedávejte je k oknům do průvanu, blízko textilií ani na dřevěné police nebo skříně, ze kterých by se mohl požár rychle přenést na zařízení bytu či domu.
  • Svíčky zhasněte vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát. Není výjimkou, že svíčka způsobí požár během několika minut, kdy si majitel bytu či domu odskočí na balkon nebo třeba za sousedy.
pojištění domácnosti
Tip! Nejen pro případ požáru je dobré mít sjednané pojištění domácnosti. Na štěstí raději nespoléhejte. Porovnejte se nabídky pojišťoven jedním klikem.
vánoční světla a prskavky

Jak postupovat, pokud dojde k požáru v domácnosti?

Co dělat, pokud přeci jen k požáru dojde, ať už požár způsobila svíčka na adventním věnci nebo vánoční světla? Postupujte následovně:

  • I když je požár bezesporu velmi stresující záležitostí, snažte se zachovat klid. Nejdříve chraňte své zdraví a zdraví svých blízkých a až poté se věnujte záchraně majetku.
  • V případě, že je požár v zárodku, snažte se ho uhasit, například hasicím přístrojem, hasicím sprejem, dekou, mokrým hadrem apod.
  • Pokud ve vašich možnostech není požár uhasit, co nejdříve opusťte dům nebo byt a zavřete za sebou dveře, abyste zamezili ohrožení ostatních lidí.
  • Okamžitě požár nahlaste hasičům na telefonním čísle 150 nebo 112.
  • Vzhledem k tomu, že se kouř zpočátku drží u stropu, při pohybu v zakouřeném prostředí se pohybujte u země, před kouřem si chraňte dýchací cesty, například kapesníkem nebo tričkem. Pokud je to možné, textilii namočte.

Vánoční světla, adventní věnce a svícny jsou nejčastějšími viníky požárů v domácnosti během vánočních svátků. Kromě výše uvedených opatření můžete svou domácnost chránit také prostřednictvím pojištění domácnosti.

Tip! Přečtěte si více článků o domácnosti: