Podle zákona můžete vadu na zboží reklamovat do 2 let od koupě zboží, nezřídka se však stává, že se spotřebiče pokazí po uplynutí této doby. A co pak? Opravu musíte zaplatit ze svého nebo dokonce koupit nový spotřebič. Této investici se ale můžete vyhnout tím, že si připlatíte za prodlouženou záruku. Na co se prodloužená záruka vztahuje a vyplatí se?

Co je to prodloužená záruka?

Prodlouženou zárukou se rozumí zpoplatněné prodloužení zákonem stanovené záruční doby. V případě, že si za prodlouženou záruku u obchodníka připlatíte, budete mít možnost spotřebiče a další výrobky reklamovat i po uplynutí dvou let, obvykle firmy nabízejí prodloužení záruky na jeden rok, dva roky nebo tři roky.

💡
Prodlouženou záruku je možné u většiny prodejců sjednat při koupi zboží jak v e-shopu, tak i v kamenných prodejnách. Obchodníci zpravidla prodlouženou záruku nenabízejí u všech výrobků, ale zejména u dražší elektroniky. Její cena se odvíjí od konkrétního výrobku, může se ale vyšplhat i na několik tisíc korun.
elektronika
Před koupí elektroniky se u prodejce pečlivě seznamte s podmínkami záruky.

Na co všechno se prodloužená záruka vztahuje?

Při sjednávání prodloužené záruky si vždy dobře pročtěte obchodní podmínky, abyste měli přehled o tom, na jaké vady se prodloužená záruka vztahuje. Prodloužená záruka totiž není upravena zákonem, proto může mít každý prodejce jiné podmínky. Obvykle se ale záruka vztahuje na elektronické, elektrické a výrobní vady, u některých prodejců se navíc jedná i o mechanické poškození.

pojištění domácnosti
Tip! Pro případ poškození spotřebiče se vyplatí mít sjednané i pojištění domácnosti. Může se stát, že vám např. rozbitá pračka nebo myčka vytopí byt a finanční náklady oprav stoupnou mnohem výš než je cena porouchané věci.

Na co si dát v případě prodloužené záruky pozor?

Někteří výrobci v pojistných podmínkách uvádí, že se v případě prodloužení záruky plnění krátí o procenta z užívání neboli opotřebení zboží, standardně se cena zboží snižuje o 1 % za každý měsíc od nákupu.

Příklad: Řekněme, že byste koupili televizi za 30.000 Kč, po 4 letech, tedy 48 měsících, by se televize pokazila. Jakou částku by vám obchodník v tomto případě vyplatil? Výpočet je jednoduchý, 1 % z 30.000 Kč, je 300 Kč a 48 krát 300 Kč je 14.400 Kč, po 4 letech by vám tedy obchodník vyplatil 15.600 Kč (30.000 Kč – 14.400 Kč). Řada prodejců však opotřebení v potaz vůbec nebere.
platba kartou
Prodlouženou záruku nabízejí prodejci v e-shopech i kamenných obchodech.

Prodloužená záruka u českých obchodů s elektronikou

V současné době nabízí prodlouženou záruku většina obchodů s elektronikou. Podívali jsme se na čtyři z nich, abychom vám prodlouženou záruku ještě přiblížili.

Alza

  • Společnost Alza nabízí prodlouženou záruku až tři roky navíc k zákonné záruční době. V případě poruchy produkt opraví, vymění za nový nebo vystaví dluhopis v plné výši pořizovací ceny. Velkou bílou techniku navíc opraví přímo u vás doma.

Electro World

  • I se společností Electro World můžete k zákonné záruční době získat až tři roky navíc, přičemž si můžete vybrat, jestli záruční dobu prodloužíte o rok, dva nebo tři roky. Společnost Electro World porouchaný výrobek zdarma opraví nebo vám vrátí peníze.

Datart

  • V případě společnosti Datart si můžete připlatit za prodlouženou záruku v délce rok, tři roky nebo dokonce pět let nad rámec zákonné záruky. Společnost porouchaný produkt opraví nebo vymění za nový a nevyužité pojistné vám vrátí ve formě slevy.

T.S.BOHEMIA

Společnost T.S.BOHEMIA nabízí možnost prodloužení záruky o rok, dva nebo tři roky. Náklady jsou hrazené až do výše pořizovací ceny.

výběr spotřebiče
Výběr elektroniky dobře promyslete a zvažte případně prodlouženou záruku.

Vyplatí se prodloužená záruka?

Na otázku, jestli se prodloužená záruka vyplatí, není možné jednoznačně odpovědět, dopředu totiž nedokážete předvídat, jestli se spotřebič pokazí, nebo ne. Nicméně podle odborníků se na prodloužené záruce nevyplatí šetřit v případě dražší elektroniky, jejíž oprava by vám mohla udělat pořádný vítr v peněžence. V některých případech se vyplatí i u levnější elektroniky, již chcete plně využívat déle než tři roky.

půjčky
Tip! Neměli jste sjednanou prodlouženou záruku na spotřebič a potřebujete nutně nový sporák, pračku nebo lednici? Jestliže vám schází finance, porovnejte si půjčky jedním klikem a najděte tu s nejlepším úrokem.

Prodloužená záruka u elektroniky vám může ušetřit starosti i nemalé peníze. Odborníci se shodují na tom, že se prodloužená záruka vyplatí zejména u dražšího zboží, jako jsou například domácí spotřebiče, fotoaparáty či mobilní telefony, notebooky nebo počítače.