Chcete ušetřit za vytápění? Mít dokonalý přehled o spotřebované energii? Rádi byste měli možnost ovládat topení doma i na dálku? Zaujal vás chytrý termostat nebo chytré vytápění?

Pokud jste právě na všechny otázky odpověděli kladně, zaručeně vám přijde vhod přečíst si více informací o chytrém termostatu.

Chytré vytápění: Co to je?

Termostat je zařízení, které je součástí topného systému, a které řídí teplotu v místnosti. V posledních letech se velké oblibě těší zejména chytré termostaty, nazývané také jako wifi termostaty, které je možné narozdíl od klasických termostatů ovládat i na dálku prostřednictvím mobilu, tabletu nebo třeba počítače.

Teplotu doma tak můžete libovolně nastavovat i ve chvíli, kdy jste zrovna v práci nebo třeba na dovolené.
bezdrátový termostat
Nastavte si chytrý termostat na dálku a nezapínejte topení, až po příjezdu domů.

Jaké jsou hlavní výhody chytrého termostatu?

Chytré termostaty jsou spojeny s celou řadou výhod. Jakých?

  • Přesné nastavení teploty na dálku: Zatímco v případě klasických termostatů je třeba napevno nastavit teplotu a čas vytápění, v případě těch chytrých můžete tyto parametry libovolně na dálku měnit. Pokud budete muset například neplánovaně zůstat déle v práci, můžete jednoduše upravit teplotu, abyste doma zbytečně nepřetápěli.
  • Úspora peněz za vytápění: V dnešní době vysokých cen elektřiny jistě oceníte i další výhodu v podobě úspory peněz. Chytrý termostat dokáže díky optimalizaci vytápění a možnosti nastavení teploty v jednotlivých místnostech ušetřit dle odborníků až pětinu nákladů za topení.
  • Jednoduché ovládání: Chytré termostaty se ovládají velmi jednoduše skrze mobilní telefon nebo webovou aplikaci. Některé modely je navíc možné dokonce ovládat hlasem.
  • Přehled o spotřebované energii: Výhodou je také skutečnost, že díky chytrým termostatům budete přesně vědět, kolik energie jste spotřebovali.
srovnání cen elektřiny
Tip! Chcete ušetřit za vytápění? Zjistěte, kteří dodavatelé nabízejí nejvýhodnější ceny elektřiny. Zadejte pár údajů a získejte nezávaznou nabídku.

Na základě čeho chytrý termostat vybírat?

Na trhu je dnes k dostání nespočet chytrých termostatů, na co se tedy při výběru zaměřit? Na začátek je třeba říci, že chytré termostaty nejsou pro všechny, abyste je mohli využívat, je nezbytný přístup ke kompatibilnímu kotli. Kompatibilita je tedy prvním bodem při výběru. Zaměřit byste se měli také na možnost ovládání, cenu, možnosti umístění (na kotel, na radiátor, na podlahové topení) a v neposlední řadě funkce. Mezi užitečné funkce patří například tyto:

  • Programování režimu k vytvoření časového plánu
  • Ovládání nejen vytápění, ale také zásobníku teplé vody či klimatizace
  • Časovač, který umožňuje teplotu nastavit na zvolený interval
  • Detekce kouře a oxidu uhelnatého
  • Dotykový displej
  • Možnost spárování s chytrými hlavicemi
chytrý termostat s termostatickými hlavicemi na radiátor
Tip! Zkombinujte chytrý termostat s termostatickými hlavicemi na radiátor.

Jaká je cena chytrého termostatu?

Pořízení chytrého termostatu vzhledem k výše zmíněným výhodám, včetně možnosti ušetřit za vytápění, není nijak vysokou investicí. Cena nejlevnějšího chytrého vytápění se pohybuje už pod hranicí 1 .000 Kč. Za zlatou střední cestu je možné považovat chytré termostaty s cenou okolo 2.000 až 3.000 Kč. Dražší modely s cenou přesahující 10.000 Kč pak nabízí celou řadu praktických funkcí a jsou dodávané hned s několika termostatickými hlavicemi.

Kde pořídit chytrý termostat?

Chytré termostaty dnes pořídíte jak v kamenných prodejnách s elektronikou, tak i v eshopech. Nabízejí je například známí prodejci elektroniky, jako jsou Alza, CZC, Datart, Okay nebo specializované obchody, které se zaměřují přímo na chytré vytápění.

💡
Ke známým výrobcům chytrých termostatů patří třeba značka Siemens, Tesla, Immax, Honeywell nebo Sonoff.

Chytrý termostat má dnes díky množství výhod své místo v řadě českých domácností. Vybírat byste ho měli nejen s ohledem na nejnižší cenu, ale také ovládání, konektivitu a nabízené funkce. Nejlevnější wifi termostaty pořídíte i pod 1 .000 Kč, k dostání jsou jak v kamenných prodejnách, tak i na internetu.

Tip! Přečtěte si více tipů, jak ušetřit na energiích: