Evropa se chlubí udržovaným a promyšleným systémem dálnic a rychlostních silnic. Po dálnici se dostaneme zpoza polárního kruhu až na jih Itálie a z Rumunska do Bretaně. Mají v tomto ohledu motorkáři výhodu? Kolik stojí dálniční známka na motorku?

V současnosti vlastní nejhustší síť dálnic Nizozemsko, kde hlavní silnice nahradily dálnice. První dálnice se otevřela 21. 9. 1924 v Miláně a spojovala město módy s Varese. Se stavbou moderních dálnic dnešního typu začalo hitlerovské Německo po roce 1934.

Dálniční známka – motorka. Kolik stojí?

Současný stav dálniční sítě činí přibližně 74.900 km v celé Evropě. Po dálnicích a rychlostních silnicích se prohánějí osobní vozidla, kamiony, autobusy a v neposlední řadě motocykly. Dálnice pro ně patří ke způsobům, jak se rychle a relativně bezpečně dostat do cílové destinace. Kolik stojí dálniční známka na motorku?

V České republice motorkáři za dálnice neplatí. 
Tento stav platí dlouhodobě a milovníci jedné stopy si ho důsledně hájí. Svědčí o tom diskuze a hrozby demonstrací z roku 2011, kdy poslanci zvažovali zavedení dálničních známek pro motocykly.
povinné ručení cena
Tip! Srovnejte si ceny povinného ručení během chvilky a zbytečně nepřeplácejte na pojistném. Zdarma, nezávazně, online.

Proč motorky na dálnici neplatí? Dvě kola opotřebovávají vozovku daleko méně než čtyři kola osobních automobilů, šest kol autobusů nebo dokonce soupravy nákladních automobilů. Motocyklů na druhou stranu přibývá…

motorka dálniční známka

Dálniční známka na motorku v Evropě

Stejná situace jako v České republice zdaleka neplatí po celé Evropě. Většina turistických a průjezdových destinací vybírá poplatek za využití dálnice také od motorkářů. Dálniční známka za motorku vás nemine v těchto zemích:

  • Bosna a Hercegovina – výběr poplatku probíhá na mýtných branách. V Bosně a Hercegovině se postupně buduje rozsáhlá dálniční síť. Poplatek uhradíte na místě v bosenské měně a eurech. Více informací najdete zde.
  • Francie – i zde funguje systém mýtných bran. Francouzi vybírají poplatky na základě skutečně ujeté vzdálenosti. Kromě dálnic zpoplatňují i některé tunely a mosty. Placené úseky označuje slovo péage (mýtné). Více informací najdete zde.
  • Chorvatsko – oblíbená dovolenková destinace používá mýtné brány a poplatky podle ujeté vzdálenosti. Interaktivní mapa chorvatských dálnic prezentuje rozsáhlou dálniční síť u moře i ve vnitrozemí a najdete zde také informace o nehodách a zácpách.
  • Itálie – ani Itálie se nevyhnula mýtným branám. Platby vyřešíte také online, což usnadňuje a urychluje průjezd. Rozsáhlá italská dálniční síť spojuje sever s jihem a pro italskou ekonomiku představuje důležitý zdroj příjmů. Více informací najdete zde.
  • Maďarsko – dálniční známku na motorky koupíte v Maďarsku online a na čerpacích stanicích. Stejně jako u nás využívají systém elektronických vinět – nepotřebujete samolepku. Více informací najdete zde.
  • Rakousko – dálniční síť v Rakousku prochází Alpami a z toho důvodu nevykazuje klasické parametry. Motorkáři si pořídí dálniční známku v elektronické podobě na webu rakouské mýtné správy. Placené jsou také některé vyhlídkové cesty a tunely.
  • Slovinsko – poplatku za využití dálniční sítě se motorkáře nevyhnou ani ve Slovinsku. Zdejší síť se rychle rozvíjí a týdenní viněta stojí 16 €. Známku koupíte pohodlně na oficiálním webu. Za jízdu bez poplatku hrozí vysoké pokuty od 300 do 800 €.
Nezapomeňte na pojištění půjčení auta v zahraničí | Klik.cz
Půjčení auta v zahraničí má různé výhody. Zkrátí se přejezdy, vyhneme se plánování hromadné dopravy a užíváme si cestování v klimatizovaném voze.
💡
Kromě výše uvedených zemí potkáte dálniční známky pro motorky i v jiných státech. Co z toho vyplývá? Informace o platných dopravních předpisech si zjistěte předem. Řada států umožňuje pořízení dopravní známky dopředu a vyhnete se případným zdržením.

Vedle zemí, kde potřebujete dálniční známku na motorku, tu jsou také takové, které uhrazení poplatku nevyžadují. Kromě České republiky sem patří tyto státy:

  • Albánie
  • Belgie
  • Bulharsko
  • Černá Hora
  • Německo
  • Nizozemsko
  • Rumunsko
  • Slovensko
bezstarostná jízda dálnice motorka

Dálniční známky v České republice (od března 2024)

Dálniční známka se za motorku sice v České republice neplatí. Přesto ale neuškodí zopakovat si nová pravidla dálničních známek platná od 1. března 2024. Od tohoto dne platí více či méně výrazné změny.

První novinkou je zavedení jednodenní známky. 

Kromě toho mají řidiči možnost nákupu dálniční známky předem a nemusí ji tak kupovat až v počátku cesty.

Elektromobily jezdí na dálnici stále bezplatně, velké výhody se týkají i hybridních vozidel s množstvím emisí do 50 g CO2 na km.

Dálniční poplatky se nezvyšovaly od roku 2011. U aktuálního navýšení přistoupilo Ministerstvo dopravy na zdražení pouze v rámci inflace za posledních 13 let. V platnost vešlo také nařízení Evropské unie, podle kterého se cena měsíční a kratší známky poměrem vůči ročnímu poplatku.

Jak vybrat nejlepší havarijní pojištění motocyklu? | Klik.cz
Havarijní pojištění na motorku spousta řidičů přehlíží. Kdy se řidičům vyplatí havarijní pojištění motocyklu?

Ceník dopravních známek v České republice (od března 2024)

Jízda na motorce po dálnici

Motocyklů se týkají stejná pravidla jako osobních automobilů. Jízda na dálnici na motorce s sebou ovšem nese jistá specifika. Na rozdíl od aut chrání řidiče pouze helma a ochranný oděv. Důležitá je proto obezřetnost, opatrnost a plynulá jízda. Dopravní experti doporučují i dodržování dostatečného odstupu.

Dálniční známka na motorku je diskutované téma. Debaty o tom, zda mají motorkáři na dálnicích platit, se pravidelně otevírají a s nárůstem provozu motocyklů lze očekávat další jednání. Zda se Česko připojí ke státům, kde poplatky za dálnice od motorkářů vybírají, zatím zůstává záhadou.