Půjčení auta v zahraničí je levná alternativa k cestování vlastním vozem. Češi si ale na půjčovny zatím nezvykli. Může za to jazyková bariéra i pojištění půjčení auta v zahraničí. Vše je ale jednodušší, než se zdá.

Výhody půjčení auta v zahraničí

Půjčení auta v zahraničí má různé výhody. Zkrátí se přejezdy, vyhneme se plánování hromadné dopravy a užíváme si cestování v klimatizovaném voze. Tím ale výhody půjčení auta v zahraničí nekončí:

  • Nezávislost a flexibilita – kdo by se chtěl na dovolené podřizovat jízdním řádům hromadné dopravy? Se zapůjčeným vozem si cesty plánujete sami a záleží jen na vás, kdy a kam vyrazíte.
  • Objevování míst mimo turistická centra – stačí odbočit z průvodci doporučených cest a objevíte skryté perly. Na pláže bez lidí, turistické stezky i do autentických restaurací se snáze dostanete vlastním vozem.
  • Komfort a pohodlí – přejezdy mezi městy v zahraničí s sebou přináší nutnost přesunu hromadnou dopravou. Přeplněné vlaky a autobusy často nejsou klimatizované a čím více na východ jedete, tím nižší komfort hromadná doprava poskytuje.
jízda po silnici v zahraničí

Jak si vypůjčit auto v zahraničí?

S půjčením auta v zahraničí začněte co nejdříve. Pokud se zápůjčkou auta začnete včas, výběr vozového parku je výrazně širší.

💡
Většina kvalitních autopůjčoven nabízí možnost online rezervace. Ta se podobá nákupu v internetovém obchodě – podle zadaných parametrů vybíráte z nabídky, porovnáváte ceny a podmínky zapůjčení.

Při výběru vozidla si dejte pozor na podmínky smlouvy a pojištění půjčení auta v zahraničí. Většina autopůjčoven vozy pojišťuje pouze povinným ručením se základními asistenčními službami. Z toho důvodu se vyplatí doplňkové pojištění zapůjčeného vozu.

havarijní pojištění
Tip! Jedete na dovolenou svým vlastním vozem? Promyslete sjednání havarijního pojištění. Dopravní nehody jsou časté a škody na autě se mohou vyšplhat do desetitisíců. Zkuste si nezávazně spočítat, na kolik by vás vyšlo.

Půjčit na místě nebo dopředu?

Při vypůjčení auta na dovolenou máte dvě možnosti. Sjednat si výpůjčku dopředu, nebo se spolehnout na zapůjčení auta v cílové destinaci.

💡
Rezervace auta předem má několik výhod. Je levnější, máte dostatek času na výběr a prostudujete si podmínky výpůjčky. Díky tomu snadněji zjistíte, co obnáší pojištění půjčení auta v zahraničí a přečtete si také recenze zákazníků.
To ale neznamená, že se vypůjčení auta na místě nevyplatí. Typicky se jedná o případ, kdy naplánujete výlet mimo trasy hromadné dopravy a potřebujete auto na jeden den. V takovém případě hledejte lokální autopůjčovny , které jsou na krátkodobé pronájmy výhodnější.
půjčené auto v zahraničí

Na co si dát pozor při půjčení auta?

Přestože je vypůjčení auta v zahraničí hračka, nese s sebou jistá specifika. To nezkušeného cestovatele leckdy překvapí. Obecně ale platí, že žádný dotaz na půjčovnu není hloupý.

  • Nájezd kilometrů – dnes se s maximálním nájezdem setkáte už méně často, v minulosti se ale jednalo o běžnou praxi. Pokud si půjčujete auto na delší dobu, vybírejte půjčovnu s bez limitním nájezdem. Každý kilometr navíc totiž doplatíte z vlastní kapsy.
  • Povinná výbava – častým nešvarem autopůjčoven je zanedbaná povinná výbava. Většina evropských států vyžaduje lékárničku, výstražný trojúhelník a reflexní vestu alespoň pro řidiče. Při předání proto ověřte, zda se tyto věci ve vozidle nacházejí.
💡
Předání vozidla – kritická část, při které máte možnost vznést námitku. Při předání nafoťte stav vozidla a do předávacího protokolu zapište každý škrábnutí. Pokud s čímkoliv v protokolu nesouhlasíte, vůz nepřebírejte a raději se poohlédněte jinde.

Pojištění půjčení auta v zahraničí

Poslední věcí, kterou je při výpůjčce auta třeba řešit, je pojištění půjčení auta v zahraničí. Většina autopůjčoven má sjednané pouze základní CWD (collision damage vaiwer) pojištění. To zahrnuje pouze základní asistenci a obvykle se pojí se spoluúčastí ve stovkách euro.

Při půjčení auta v zahraničí doporučujeme sjednání doplňkového pojištění půjčení auta v zahraničí. Oceníte na něm zejména rozšířené asistenční služby, které řeší mnohé problémy:

  • připojištění skel, podvozku a pneumatik,
  • pomoc při zabouchnutých nebo ztracených klíčích,
  • asistence při špatně natankovaném palivu a při nedostatku paliva.
Pojištění půjčení auta na dovolené lze sjednat přes půjčovnu nebo v rámci cestovního pojištění. Jestliže si sjednáváte pojištění vozidla po vlastní ose , informujte o tom půjčovnu předem. Některé autopůjčovny odmítají jednat s třetí stranou a řešení pojistné události zůstane na vás.

Pojištění auta přes půjčovnu se vyplatí méně než v rámci cestovního pojištění. Kromě toho máte přehled nad tím, jaké limity a obsah plnění pojistka zahrnuje. Záleží na vás, zda preferujete jednoduchá řešení nebo máte raději věci ve svých rukou.

Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
Tip! Porovnejte si nezávazně nabídku pojišťoven na jednom místě a zvolte si to nejlepší cestovní pojištění na míru přímo pro vás.
kabriolet

Výběr pojištění půjčení auta v zahraničí

Výběr pojištění půjčení auta v zahraničí se neliší od výběru povinného ručení nebo havarijního pojištění. Nejdůležitější jsou limity, spoluúčast, obsah smlouvy a míra plnění.

Rozdíly spočívají v tom, když si půjčujete auto už v České republice nebo až v zahraničí. V případě tuzemské půjčovny potřebujete hlavně technickou asistenci jako zajištění odtahu domů a opravu na místě. To nejlépe splňuje připojištění v rámci cestovní pojistky.

Pokud půjčujete auto až v zahraničí, srovnávejte také pojištění odpovědnosti za škodu (pojistka na blbost). V některých případech se vyplatí více než připojištění cestovní pojistky a náhradu škody s ní vyřešíte rychleji.

Vypůjčení auta v zahraničí není raketová věda. Půjčovny zákazníkům vycházejí vstříc a jednají profesionálně. Má však svoje vlastní specifika, které je třeba znát. Pojištění půjčení auta v zahraničí je jedním z nich.

Tip! Přečtěte si více článků z moto světa: